Zile libere pentru părinți în cazul suspendării cursurilor: Amendamente USR PLUS în beneficiul familiilor monoparentale

În situația suspendării cursurile școlare cu prezență efectivă, familiile monoparentale vor avea posibilitatea de a beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, iar dacă lucrează în Sănătate sau Apărare și ordine publică, vor putea opta fie pentru acordarea de zile libere, fie pentru sporul salarial. Aceasta datorită amendamentelor formulate de deputata USR PLUS Oana Țoiu, aprobate astăzi de plenul Camerei Deputaților.

Am primit, la începutul mandatului, scrisori de la doctorițe care lucrau în spitale COVID-19 care, deși au copii mici, chiar în unele cazuri preșcolari, al căror unic întreținător sunt, mergeau la muncă zilnic pentru că era nevoie de ele pe secțiile pe care lucrau. Pentru că ordonanța inițială prevedea doar posibilitatea zilelor libere, acestea erau excluse de la bonusul de 75% pe care îl primeau toți colegii și colegele lor. După votul de astăzi, această nedreptate e reparată. Am inclus de asemenea, împreună cu partenerii de coaliție, posibilitatea, la cerere și cu acordul angajatorilor, ca și în apărare, ordine și siguranță națională și domeniul sanitar să poată fi luate zilele libere pentru supravegherea copiilor, pe perioada întreruperii activității didactice, acolo unde volumul de activitate permite. Am introdus aceste opțiuni pentru părinți deoarece diferența față de momentul emiterii ordonanței de urgență și astăzi este că acum avem și situații în care nu sunt închise toate școlile dintr-o localitate, ci doar acelea unde este un focar sau pe segmente de vârstă, și asta creează posibilitatea ca o parte mică din personal să poată lipsi fără să afecteze toată activitatea. Echilibrul între viața de familie și muncă, mai ales în pandemie, pentru mine și pentru noi e o grijă constantă. În afara domeniilor esențiale procedura rămâne aceeași. În luna decembrie au fost 1.800 de beneficiari care au primit o medie de 1.205 RON”, declară deputata USR PLUS Oana Țoiu, președinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Dreptul părinților de a beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice cu prezență efectivă a copiilor în școli, grădinițe și creșe, ca urmare a răspândirii noului coronavirus, este stabilit prin OUG 147/2020, modificată prin OUG 182/2020.

În forma acum în vigoare, un părinte poate beneficia de zile libere doar dacă celălalt părinte nu beneficiază de acest drept, măsura neputând fi aplicată și familiilor monoparentale. Un amendament depus de USR PLUS corectează această situație, precizând în mod expres că poate beneficia de zile libere și părintele care se încadrează în situația persoanei singure, conform art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei.

De asemenea, pentru egalitate de tratament juridic, în cazul angajaților sistemului național de Apărare, ordine publică și securitate națională, al angajaților din penitenciare și al personalului din unitățile sanitare, aceștia vor putea beneficia de zile libere la cerere, dar numai cu aprobarea angajatorului.

În plus, printr-un amendament formulat de USR PLUS, familiile monoparentale vor avea posibilitatea de a alege între acordarea de zile libere și majorarea salarială aferentă zilelor libere (în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada suspendării activităților didactice). De aceeași posibilitate de a alege între zile libere și majorare salarială vor beneficia și familiile în care ambii părinți lucrează într-unul din domeniile sus-menționate.

Alte stiri

Deputata USR PLUS Diana Stoica, desemnată raportor al Comisiei pentru pentru afaceri sociale din cadrul APCE
Diana Stoica, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului E...
Vezi mai mult
Senatul a votat inițiativa USR PLUS – PNL de desființare a Institutului Revoluției Române
Plenul Senatului a adoptat cu majoritate de voturi inițiativa legislativă depusă de mai multi par...
Vezi mai mult
USR PLUS depune lege pentru protecția arborilor remarcabili
Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu și deputata USR PLUS Diana-Anda Buzoianu au depus la Biroul Per...
Vezi mai mult
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” sesizează nereguli uriașe în organizarea alegerilor parțiale de la Bragadiru
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” va depune mai multe sesizări împotriva Primăriei Bragadiru, a...
Vezi mai mult
Dezbatere USR PLUS: „Piața de capital din România – Prezent și viitor”
Parlamentarii USR PLUS au organizat, joi, o dezbatere pe tema pieței de capital din România, cu p...
Vezi mai mult
Vot USR PLUS pentru ca lucrătorii în cariere și termocentrale să se poată pensiona în condiții echitabile
Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, amendamentele propuse de ...
Vezi mai mult
Candidații USR PLUS la alegerile locale parțiale din 27 iunie
„Fără hoție la Primărie” este misiunea pe care continuăm să ne-o asumăm. Candidații USR PLUS la a...
Vezi mai mult
USR PLUS, singurul partid care susține reexaminarea legii ce vizează educația pentru sănătate
USR PLUS este singurul partid parlamentar care susține reexaminarea legii care vizează și educați...
Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!