Zero taxe pe salariul minim, unul dintre cele mai importante angajamente ale USR PLUS la guvernare.

Candidații Alianței USR PLUS pentru Parlament Cristina Prună, Claudiu Năsui și Anca Dragu au lansat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, documentul USR PLUS de poziție „România locurilor bine plătite” prin care au prezentat măsura Zero taxe pe salariul minim, unul dintre cele mai importante angajamente ale USR PLUS la guvernare în plan economic.

Consultă documentul aici.

„Acest document detaliază trei lucruri: cum funcționează «zero taxe pe salariul minim», de ce este nevoie de această măsură și cum poate fi ea implementată. Eliminarea sărăciei rămâne un angajament al USR PLUS la guvernare pentru că este inadmisibil ca oameni care lucrează opt ore pe zi să rămână în sărăcie și să își dorească să plece în afara granițelor pentru un nivel de trai mai crescut. Dacă vrem să avem locuri de muncă bine plătite și să stopăm acest exod al oamenilor peste hotare, atunci trebuie să facem o reformă cât se poate de clară și anume să reducem taxele pe muncă și să reușim să creștem nivelul de trai aici în România.

Trebuie să existe o sumă de la care taxarea să se producă. Un român care muncește cu normă întreagă va primi salariul minim de 2.300 lei și nu va fi taxat pe această sumă, taxarea va fi pe partea care depășește această sumă. Beneficiile sunt multiple: creșterea salariilor și locuri de muncă mai bine plătite aici, reducerea inegalității veniturilor și oprirea migrației românilor”, a declarat Cristina Prună, candidată din partea Alianței USR PLUS în București pentru Camera Deputaților.

La rândul său, Claudiu Năsui, candidat USR PLUS în București pentru Camera Deputaților, a subliniat faptul că „măsura «Zero taxe pe salariul minim» are ca scop principal eradicarea sărăciei”.

„Dacă reușim să o eliminăm în proporții semnificative, putem spune că este un pas mare în direcția corectă. Suntem pe locul 2 în Europa la risc de sărăcie și excluziune socială și pe locul I în Europa la sărăcie în muncă. Este complet inacceptabil să muncești 40 de ore pe săptămână și să fii în sărăcie, este un lucru care nu mai poate fi explicat în niciun fel. «Zero taxe pe salariul minim» atacă frontal această problemă. Ca stat trebuie să-i lași cetățeanului mai mult: în felul ăsta îi încurajezi munca, ții românii în România. Atacând această problemă frontal, rezolvăm o bună parte din ea: atacăm cauza problemei și nu doar consecința ei. România este a doua țară din UE în termeni de inegalități. «Zero taxe pe salariul minim» merge la baza economiei noastre, la cei care au cele mai mici salarii, este o măsură va reduce acest decalaj”, a afirmat Claudiu Năsui.

De cealaltă parte, Anca Dragu, candidată USR PLUS în București pentru Senat, a punctat faptul că „România este țara cu cel mai ridicat risc de sărăcie și de excluziune socială, după Bulgaria, respectiv 32,5% dintre români se află în această situație”.

„La polul opus, am găsit țara cea mai performantă în reducerea sărăciei ca fiind Cehia, unde numai 12,2% dintre oameni se află în acest risc de sărăcie. Țările precum Suedia, Danemarca, Olanda și chiar Slovacia se află undeva la 16-17% din populație, jumătate din cifrele înregistrate în România. Sărăcia și decalajele sociale, de venit țin pe loc o economia românească să se miște înainte, să creeze locuri de muncă bine plătite, să creeze această economie prosperă din care oamenii nu vor să mai plece.

Un al doilea obiectiv pe care l-a avut această măsură, plecând de la datele macroeconomice, este această reducere a decalajelor. Odată cu ea, vom vedea o mai mare participare în câmpul muncii, deci o populație activă și eficientă care va contribui la o creștere economică sănătoasă și sustenabilă. Ne-am uitat la competitivitatea firmelor românești – aici nu stăm bine și asta se vede într-un deficit de cont curent foarte mare. România nu reușeste, pe baza modelului economic existent, să exporte cât are nevoie, importurile ne copleșesc astfel încât la sfârșitul zilei avem presiunea pe cursul de schimb și pe inflație. Creșterea competitivității firmelor românești va ajuta, de asemenea, la creșterea activității economice. Măsura «Zero taxe pe salariul minim» trebuie privită în contextul tuturor măsurilor din programul USR PLUS și în dinamica aplicării acestora”, a precizat Anca Dragu.

Mai multe detalii despre angajamentele USR PLUS în plan economic:
https://www.usrplus.ro/economia_pe_care_tara_o_merita

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult