Vot USR în Parlament pentru ca facturile românilor la energie electrică și gaze să scadă

Deputații USR au votat, astăzi, modificările la OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie pentru români și întreprinderile românești. Deputații USR au susținut în comisiile de specialitate mai multe amendamente, iar unul dintre amendamentele admise se referă la alocarea bugetelor locale a banilor necesari pentru a acoperi 50% din creșterea prețului la gaze naturale, astfel încât populația să nu fie obligată să suporte majorările recente și lipsa cronică a investițiilor.

Era nevoie de un ajutor urgent pentru ca românii și întreprinderile românești să poată să facă față acestor creșteri de prețuri din facturile la energie și la gaze naturale și, de aceea, am insistat ca acest proiect de lege să fie votat săptămâna aceasta, astfel încât, de la 1 noiembrie, aceste compensări să poată intra în vigoare. Proiectul pornește de la o intenție bună, însă nu pot să nu atrag atenția că există riscul să se creeze anumite blocaje în urma aplicării acestei legi. Să spunem lucrurilor pe nume. De fapt, marele câștigător al creșterii prețurilor la energie este statul român, pentru că 80% din producția de energie electrică este făcută de către companiile de stat, iar aceste creșteri de prețuri la energie, la care se aplică un TVA de 19%, nu fac decât să explodeze încasările pe care tot statul le are la buget. Și, de aceea, noi, USR, am venit cu o altă abordare, cu o filosofie foarte simplă, ușor de aplicat, anume să reducem TVA de la 19% la 5%, astfel încât, de la 1 noiembrie, direct în factură, românii și consumatorii non-casnici să vadă această reducere”, a declarat Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Din păcate, amendamentele USR nu au fost susținute în Camera Deputaților de către reprezentanții celorlalte partide parlamentare.

S-a venit cu abordarea diferită prin care nu vom face decât să mutăm banii dintr-un buzunar într-altul. Adică, pe de o parte statul taxează în continuare, ia și TVA de 19%, ia și banii pe acciză și pe altele și, ulterior, le rambursează furnizorilor care aplică aceste reduceri în factură”, a mai declarat deputata USR Cristina Prună.

O altă propunere USR neacceptată de celelalte partide privea acordarea de credite fiscale pentru întreprinderile românești, astfel încât acestea să-și poată, ulterior, scădea creșterile la facturile de energie din impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri. Prin neacceptarea propunerii USR există riscul ca măsura reducerii tarifelor de transport și de distribuție să aibă un efect invers, iar companiile să întârzie să facă investiții care să ducă la reducerea pierderilor și, implicit, a poverii suportate de consumatorul casnic.

USR a reușit, în schimb, să convingă susținerea unui amendament pentru sprijinirea populației afectate de creșterea costului agentului termic.

Concret, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ-teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei, în cuantum de 50% din diferența rezultată dintre prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul gazelor naturale de 250 lei/kWh.

Am venit cu un amendament prin care să se subvenționeze jumătate din creșterea prețului la gaze naturale și sper ca și timișorenii, și bucureștenii să nu mai sufere de pe urma acestei lipse cronice de investiții din ultimii 30 de ani, care a falimentat sistemele de termoficare”, a mai declarat Cristina Prună.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult