Vot USR în Parlament pentru ca facturile românilor la energie electrică și gaze să scadă

Deputații USR au votat, astăzi, modificările la OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie pentru români și întreprinderile românești. Deputații USR au susținut în comisiile de specialitate mai multe amendamente, iar unul dintre amendamentele admise se referă la alocarea bugetelor locale a banilor necesari pentru a acoperi 50% din creșterea prețului la gaze naturale, astfel încât populația să nu fie obligată să suporte majorările recente și lipsa cronică a investițiilor.

Era nevoie de un ajutor urgent pentru ca românii și întreprinderile românești să poată să facă față acestor creșteri de prețuri din facturile la energie și la gaze naturale și, de aceea, am insistat ca acest proiect de lege să fie votat săptămâna aceasta, astfel încât, de la 1 noiembrie, aceste compensări să poată intra în vigoare. Proiectul pornește de la o intenție bună, însă nu pot să nu atrag atenția că există riscul să se creeze anumite blocaje în urma aplicării acestei legi. Să spunem lucrurilor pe nume. De fapt, marele câștigător al creșterii prețurilor la energie este statul român, pentru că 80% din producția de energie electrică este făcută de către companiile de stat, iar aceste creșteri de prețuri la energie, la care se aplică un TVA de 19%, nu fac decât să explodeze încasările pe care tot statul le are la buget. Și, de aceea, noi, USR, am venit cu o altă abordare, cu o filosofie foarte simplă, ușor de aplicat, anume să reducem TVA de la 19% la 5%, astfel încât, de la 1 noiembrie, direct în factură, românii și consumatorii non-casnici să vadă această reducere”, a declarat Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Din păcate, amendamentele USR nu au fost susținute în Camera Deputaților de către reprezentanții celorlalte partide parlamentare.

S-a venit cu abordarea diferită prin care nu vom face decât să mutăm banii dintr-un buzunar într-altul. Adică, pe de o parte statul taxează în continuare, ia și TVA de 19%, ia și banii pe acciză și pe altele și, ulterior, le rambursează furnizorilor care aplică aceste reduceri în factură”, a mai declarat deputata USR Cristina Prună.

O altă propunere USR neacceptată de celelalte partide privea acordarea de credite fiscale pentru întreprinderile românești, astfel încât acestea să-și poată, ulterior, scădea creșterile la facturile de energie din impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri. Prin neacceptarea propunerii USR există riscul ca măsura reducerii tarifelor de transport și de distribuție să aibă un efect invers, iar companiile să întârzie să facă investiții care să ducă la reducerea pierderilor și, implicit, a poverii suportate de consumatorul casnic.

USR a reușit, în schimb, să convingă susținerea unui amendament pentru sprijinirea populației afectate de creșterea costului agentului termic.

Concret, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ-teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei, în cuantum de 50% din diferența rezultată dintre prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul gazelor naturale de 250 lei/kWh.

Am venit cu un amendament prin care să se subvenționeze jumătate din creșterea prețului la gaze naturale și sper ca și timișorenii, și bucureștenii să nu mai sufere de pe urma acestei lipse cronice de investiții din ultimii 30 de ani, care a falimentat sistemele de termoficare”, a mai declarat Cristina Prună.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult