Vlad Voiculescu: Se vor face echipe mixte de control pentru a verifica cum stau lucrurile la nivelul centrelor de vaccinare. Ne trebuie sancțiuni

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de secretarul de stat, Andreea Moldovan, că va demara controale la nivelul centrelor de vaccinare pentru a verifica respectarea strategiei adoptate de Guvernul României, în caz contrar urmând să fie aplicate sancțiuni.

„Campania de vaccinare are astăzi, la ora 12:00, 530.000 de persoane vaccinate. Suntem cu 450.000 de persoane care au făcut prima doză de vaccin, 40.000 deja au încheiat ciclul de două doze. Persoane la risc, bătrâni, bolnavi sunt 74,6% astăzi la ora 12:00. Celelalte categorii, care nu sunt neapărat la risc, sunt 25,4%. Regula pe care Ministerul Sănătății a propus-o și Guvernul în întregimea sa a adoptat-o este cea de 75-25%. Este esențial să păstrăm acest raport echitabil de vaccinare așa încât să putem să garantăm sfârșitul pandemiei cât mai rapid, care înseamnă să protejăm mai întâi persoanele la risc.

În momentul acesta, cifrele nu arată rău. Suntem în top zece la nivel european de vaccinări la mia de locuitori și sunt lucruri care, cu siguranță, trebuie îmbunătățite. Ce trebuie să facem în perioada următoare: să transparentizăm procesul. Prima dată am descoperit între 15 și 23 ianuarie, în Registrul de Vaccinări, 1.353 de persoane vaccinate marcate ca eligibile pentru etapa a treia. Ar putea fi o eroare de introducere a datelor sau cineva chiar a sărit peste rând. Știm din presă că lucrul ăsta s-a mai întâmplat.

În momentul acesta avem mai puține doze de vaccin decât am avea nevoie. În acest moment este esențial ca autoritățile să nu rămână pasive la lucruri care se întâmplă și care vorbesc despre inechități. Suntem în curs de a verifica situația, se vor face echipe mixte de control formate de către Corpul de control al ministrului Sănătății și direcțiile de sănătate publică pentru a verifica cum stau lucrurile în fapt la nivelul centrelor de vaccinare.
România nu poate să fie un sat fără câini, asta înseamnă că ne trebuie sancțiuni. Am vorbit de asemenea cu premierul despre introducerea unor sancțiuni. Avem nevoie de sancțiuni pentru cei în masură să verifice dacă strategia adoptată de Guvernul României este adoptată, este respectată la nivelul centrului de vaccinare. Există medici coordonatori pentru fiecare centru de vaccinare. În acest moment putem să îi asigurăm de cercetări disciplinare dacă nu vor respecta ceea ce s-a stabilit.”, a declarat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a anunțat, totodată, că Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru încă nouă milioane de vaccinuri. „O veste bună: premierul României și-a exprimat deja disponibilitatea pentru a aloca resursele necesare pentru procurarea tuturor vaccinurilor care sunt disponibile. Ministerul Sănătății a semnat zilele trecute o comandă pentru încă nouă milioane de vaccinuri CureVac, unul dintre produsele care încă nu au fost aprobate, dar există încă o înțelegere clară că dacă vaccinul va fi aprobat, va ajunge în cantități rezonabile și în România.”, a afirmat ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu a precizat, totodată, că Ministerul Sănătății și CNCAV vor trebui să vegheze în perioada următoare la două vulnerabilități: „Una este reprezentată de faptul că 30% dintre vaccinări sunt în afara platformei de programare. Faptul că oamenii nu se programează în platforma de programare și merg direct la centru reprezintă o vulnerabilitate, pe care i-am semnalat-o Comitetului condus de doctorul Gheorghiță, respective tuturor instituțiilor care lucrează în acest proces, vulnerabilitate care trebuie remediată cât mai rapid. 30% din totalul de vaccinuri este mult. Avem în acest moment mai multe centre cu circuit închis decât centrele cu circuit deschis. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există o Hotărâre de Guvern sau Hotărâre a Ministerului Sănătății care să fi aprobat așa ceva. Ministerul Sănătății va reevalua toate centrele din subordinea sa și vom transmite acest lucru către toate celelalte structuri care au în subordine centre de vaccinare pentru a reevalua: fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem. Nu au fost puține exemplele care ne-au fost semnalate de organizări separate de vaccinări pentru diverse instituții ale statului. Cred că este jenant. Premierul împărtășește această opinie și această îngrijorare”.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a vorbit în cadrul conferinței de presă despre principalele ținte asumate de minister în această perioadă, pe lângă activitatea de vaccinare, respectiv gestionarea crizei COVID-19 și ameliorarea indicilor de raportare a infecțiilor COVID-19 la noi în țară, în paralel cu creșterea capacității de testare.

„Un focus principal acum este pe creșterea capacității de testare. Având un număr mai mare de teste făcute, cu siguranță vom putea să recurgem mai ușor la indicii de evaluare a activității epidemiologice în țară, a circulației virusului și a impactului pe care virusul îl are asupra populației.
Alături de colegii din INSP, de medici epidemiologi, de medici de boli infecțioase și de alți medici antrenați în lupta anti-COVID am discutat în ultimele zile foarte ferm vizavi de modificarea unor indici de raportare, care să ne arate fiabil stadiul în care suntem. Vom supune dezbaterii celorlalte foruri cu care colaborăm în această luptă acești noi indicatori. În paralel dorim să creștem capacitatea de testare pentru că avem nevoie de mai multe teste făcute astfel încât să știm incidența reală în țară a infecției COVID. În condițiile în care în toate țările europene și nu numai, numărul cazurilor de infecție COVID crește alarmant, iar noile tulpini încep să fie circulante, iar țările adoptă măsuri suplimentare, ne obligă și pe noi să fim cu garda sus. Raportul ECDC-ului, apărut în 21 februarie, ne ridică nivelul de alertă de la nivel ridicat la nivel foarte ridicat, ceea ce clar ne impinge să mergem mai departe cu aceste măsuri care trebuie luate acum. Am discutat mult despre testarea în școli pentru că ne dorim cu toții să reînceapă școlile, dar acest lucru trebuie să fie făcut în condiții de siguranță. Astfel încât un capitol important al discuțiilor pe care le avem acum și al interesului nostru se referă la testarea în școli, utilizând acele teste antigen rapide. Aceste măsuri de testare suplimentară se vor adresa și cadrelor didactice.”, a declarat Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan a anunțat, totodată, că a fost lansat spre dezbatere un ordin al ministrului vizavi de problemele de igienă din spitale.
„Este un ordin care ne ajută foarte mult ca să știm ce avem de făcut în spitale, cum trebuie să lucrăm corect, cum trebuie să testăm calitatea din spitale a curățeniei astfel încât acel deziderat de siguranță al pacientului să fie, în sfârșit, pus pe niște direcții mai bune.”, a declarat Andreea Moldovan.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult