Vlad Voiculescu, despre prioritățile Ministerului Sănătății la audierea din Parlament

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a prezentat, în cadrul audierii sale în comisiile reunite de Sănătate din Camera Deputaților și Senat, viziunea și principiile de la care pleacă măsurile prin care își propune să reformeze sistemul de sănătate.

Vlad Voiculescu a fost avizat favorabil de parlamentari cu 20 de voturi “pentru”, două “împotrivă” și o abținere.

Răspunzând la întrebările venite din partea parlamentarilor, Vlad Voiculescu a subliniat că “nu se pune problema privatizării sistemului de sănătate din România” și că nu este de acord “cu privatizarea spitalelor de stat”. Totodată, Vlad Voiculescu a subliniat că încrederea între Ministerul Sănătății și Universitățile de Medicină și Farmacie poate fi restabilită:

“Cred că primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când vrei să recâștigi încrederea cuiva este să încetezi să minți. Cred că putem restabili încrederea și putem stabili o bună colaborare dacă ne bazăm pe adevăr, onestitate și responsabilitate. Niciodată nu am spus că nu îmi doresc o bună colaborare cu universitățile de Medicină și Farmacie, niciodată nu am spus că universitățile de Medicină și Farmacie nu trebuie să fie parteneri strategici ai întregului sistem de sănătate din România. Universitățile de Medicină și Farmacie sunt poli de creștere a resursei umane, a cunoștințelor din sistem și trebuie să funcționeze ca atare. Voi încuraja cercetarea și îmbinarea cercetării fundamentale cu cercetarea clinică, și cu prestarea de servicii medicale. Nu sunt de acord cu privatizarea spitalelor de stat – ăsta este unul dintre principiile pe care, dacă suntem cu toții de acord aici, putem să transmitem asta mai departe și, pe baza acestui principiu că spitalele publice trebuie să servească pacienții, cred că putem construi”.

Ministrul Sănătății a vorbit, totodată, și despre planul pe termen scurt pentru criza COVID-19:
“Avem o mulțime de lucruri de făcut, avem pe de o parte o perioadă, în următoarele săptămâni, în care este critic ca comunicarea publică să fie îmbunătățită, este critic ca românii să respecte regulile deja transmise de autorități. Îmi mențin părerea că nicio măsură nu poate fi exclusă, e vorba de sănătatea populației și, în general, când e vorba despre lucruri atât de importante, și care nu pot fi recuperate cred că nicio măsură a statului nu poate fi exclusă, acest lucru ar fi o greșeală. Măsurile pe termen scurt sunt cele pe care autoritățile care își încheie mandatul astăzi le-au prezentat. Ce voi face în perioada imediat următoare este să solicit de la toate instituțiile abilitate datele și să mă consult cu specialiștii despre pașii imediat următori. Cu domnul ministru Tătaru și cei care tocmai își încheie mandatul este esențial să existe o anumită continuitate.
Cu privire la direcțiile de sănătate publică, împărtășesc o parte dintre nemulțumurile dumneavoastră, dar cred că nu este drept să spunem că <<mai mult au încurcat>>. Este corect să spunem că există oameni care s-au străduit, este corect să spunem că ceea ce s-a distrus în foarte mulți ani, în care direcțiile de sănătate publică nu au fost nici organizate, nici nu li s-au acordat resursele corecte, atenția necesară, cred că acum am văzut cu toții importanța sănătății publice, în general, și știm acum că criza COVID-19 nu va fi rezolvată doar în spitale, trebuie abordată, în special, în afara spitalelor”.

Vlad Voiculescu a subliniat că nu se pune problema desființării Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:
“Trebuie să atragem mai mulți bani în sistem și vom evalua diverse măsuri de la asigurări complementare până la pilotarea diverselor altor mecanisme de finanțare pentru a atrage mai mulți bani în sistem și a eficientiza și a asigura performanța instituțiilor care prestează servicii medicale în România”.

Vlad Voiculescu a subliniat că este esențial ca în perioada imediat următoare mesajele transmise de autorități și politicieni să fie unele responsabile, “care să îi ajute pe români și sistemul greu încercat să treacă peste această perioadă”:“Sper că a trecut acel moment în care managementul crizei e o chestiune de luptă politică aici în Parlament, cred că este rușinos”.

Întrebat despre măsura consorțiilor medicale la nivel regional, Vlad Voiculescu a explicat că este o solicitare primită de la reprezentanții mai multor instituții și partide politice referitoare la coordonarea între mai multe spitale județene a unor activități precum cele de achiziții:
“Sunt aici câteva provocări legislative precum relația cu Casa de Asigurări. Ce ne asumăm în domeniul sănătății este să abordăm în mod responsabil și transparent această temă. ASSMB este un exemplu de potențial, nu neapărat unul de bună practică, ci de cum mai multe spitale pot pune împreună anumite resurse”.

În ceea ce privește centrele rurale, Vlad Voiculescu a amintit faptul că în 2016 a avut două inițiative, care mai târziu au fost abandonate, una fiind despre granturi care să fie oferite medicilor de familie care merg și investesc în cabinete în mediul rural unde este nevoie, iar cea de-al doilea proiect era făcut alături de FNGCIMM, care se referea la garanții pentru credite luate de medici tocmai pentru a merge și a dezvolta mici clinici în mediul rural: “Astfel de instrumente stau la îndemâna statului român și cred că suntem cu toții de acord că ceva trebuie făcut, că mecanisme financiare există și trebuie luate în considerare pentru a stimula medicii să meargă în astfel de zone”.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult