Vlad Voiculescu, clarificări despre mecanismul din spatele rapoartelor privind controalele demarate în secțiile de Terapie Intensivă din țară

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a vorbit, luni seară, la B1 TV, despre mecanismul din spatele rapoartelor privind controalele demarate în secțiile de Terapie Intensivă din țară, în urma incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț.

„Sunt mai multe rapoarte. Există un raport de la Inspecția Sanitară de Stat, există un raport de la IGSU și cel puțin aceste două rapoarte, dacă adăugăm la ele și rapoartele Corpului de control care constată diverse neconcordanțe într-un loc sau altul, rapoartele auditului.
Cum funcționează aceste lucruri: o autoritate merge și verifică, după care stabilește cu managementul spitalului un plan de conformare, adică un set de măsuri care ar trebui să fie implementate într-o anumită perioadă, eventual se atașază și un buget dacă se poate face o estimare.
Respectiva entitate semnează de primire și își asumă că va rezolva acele probleme într-un anumit termen. Suntem la o lună după ce au venit primele versiuni ale acestor rapoarte și la o lună facem o primă verificare. Sunt relativ cuprinzătoare toate rapoartele și fiecare vorbește despre anumite tipuri de probleme. Inspecția Sanitară de Stat se referă la chestiunile mai degrabă de ordin medical în secțiile de Terapie Intensivă, focusul a fost pe secțiile de Terapie Intensivă. Dincolo de asta, avem raportul de la IGSU, care s-a uitat mai degrabă la siguranța la incendiu. Fiecare a spus care ar trebui să fie măsurile care se cuvin a fi luate și a discutat asta cu managementul. Am tot repetat-o zilele astea: sunt responsabilități și responsabili. Nu poți să spui că un spital care ține de Ministerul Sănătății sau de alt minister e derogat de orice fel de responsabilitate. Lucrurile se întâmplă la nivelul spitalului. Dacă o măsură care a fost indicată fie de Inspecția Sanitară, fie de pompieri la nivelul spitalului, există fix la acel nivel o responsabilitate foarte clară. Trebuie să vedem dacă una dintre acele măsuri nu a fost respectată”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a subliniat faptul că modul în care a fost gândit controlul în spitalele din țară, în urma incendiului de la Piatra Neamț, a fost unul limitativ.
„Pentru că am citit aceste lucruri, cel puțin în detaliu în ceea ce privește Institutul „Matei Balș”, nu a fost o măsură legată de Pavilionul 5, dacă vorbim de măsuri pentru siguranța la incendiu și asta pentru că în Pavilionul 5, unde s-a întâmplat nenorocirea, nu era o secție de Terapie Intensivă. Modul în care a fost gândit controlul la momentul acela a fost, mai degrabă, limitativ pentru că s-a limitat la secțiile de Terapie Intensivă când, iată, pericolul există și în afara acestor secții, acolo unde se folosește oxigen, principalul medicament pentru pacienții cu COVID-19”, a explicat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a subliniat faptul că planul de măsuri trece pe la ministrul Sănătății pentru informare, care la rândul său poate dispune alte măsuri.
„Inspecția Sanitară face parte din Ministerul Sănătății. Ce face ministrul este să fie informat după care, dacă sunt decizii strategice de luat – apropo de «ce verificăm?» sau apropo de «am verificat, care este situația acum?» și asta aflăm acum. La o lună aflăm care dintre acele măsuri au fost puse în practică și care nu, respectiv aflăm dacă putem să ajutăm cu finanțare.
Nu am dispus alte măsuri. Alte măsuri dispui odată ce măsurile care sunt trecute acolo au fost sau nu au fost îndeplinite. Poți să dispui, de asemenea, sancțiuni”, a punctat ministrul Sănătății.

În acest context, Vlad Voiculescu a evidențiat faptul că în Ministerul Sănătății „nu există ingineri, nu există arhitecți, nu există oameni care să valideze calitatea unui plan de investiție sau a execuției unei investiții”. „Avem nevoie ca la nivelul spitalelor să avem investiții bine gândite și bine puse în practică și avem nevoie ca la nivel central de o echipă de coordonare, cu abilități tehnice, o echipă pe care o construiesc, care nu există în Ministerul Sănătății”, a subliniat Vlad Voiculescu.

Urmărește interviul complet: https://bit.ly/3pEgTRj

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult