Vicepremierul Dan Barna: Antisemitismul n-are ce căuta în această țară!

Vicepremierul Dan Barna a ținut un discurs, miercuri, în Parlament cu ocazia supunerii la vot a Declaraţiei privind unele manifestări cu caracter antisemit din România. Copreședintele USR PLUS a transmis că: „Pot accepta că sunt oameni care își mai pierd temporar cumpătul. Nu e ușor să faci față unei crize și mulți români suferă în aceste zile dar, domnilor și doamnelor colegi de la AUR, când v-ați pierdut și sufletul? Ce demon vă stăpânește de ați ajuns să vedeți criminali în salvatori, dictatura în mască și conspirație în vaccin?"

Redăm integral discursul:

„Doamnelor și domnilor,

În timp ce-l ascultam pe domnul deputat Vexler, mă întrebam de ce, după atâția ani de exercițiu democratic, și după o istorie atât de plină de tragedii, e totuși nevoie ca în Parlamentul României, să reafirmăm lucruri care ar trebui să fie de domeniul evidenței. 

Mă întrebam, și nu sunt singurul, de ce e nevoie să spunem iar că antisemitismul n-are ce căuta în această țară. 

De ce xenofobia e încă un subiect actual? De ce intoleranța continuă să fie temă de discuție? 

Oare n-am învățat nimic din trecutul nostru? N-am învățat că disprețul naște dispreț și ura naște ură? 

N-au fost de ajuns anii 30, atunci când, tot pe fondul unei crize majore, câțiva înfierbântați au încercat și la noi sub himera „soarelui sfânt de pe cer” să pună cruce democrației declanșând astfel o serie de evenimente care ne fac și azi să ne cutremurăm? 

Am câteva răspunsuri. 

Și primul dintre ele are legătură cu ceea ce facem astăzi. Am ajuns aici pentru că adesea considerăm antisemitismul, și rasismul în general, probleme secundare, marginale. Pentru că, ocupați cu lupta de zi cu zi, uităm să mai fim atenți la detaliile importante. Pentru că adesea considerăm că lucrurile astea nu ne privesc și trebuie să le rezolve alții.

Pentru că facem parte din majoritate și ne considerăm protejați. Și asta e o greșeală.

Atunci când suntem indiferenți, tolerăm intoleranța. Și așa se nasc monștrii și în anii ‘30 și astăzi. Din indiferență, din iresponsabilitate și din oportunism.  

Ne uităm în altă parte și ridicăm din umeri când o actriță iubită și respectată e amenințată grotesc doar pentru că în mintea unui nefericit diferența înseamnă amenințare.

Ne uităm în altă parte când, folosindu-se de un dublu limbaj, câte un personaj public salută complice criminali de război.

Și tot în altă parte ne uităm când la Timișoara, se încearcă intimidarea unui ales local folosindu-se comparații lipsite de respect pentru victimele nazismului. 

Să mai amintesc că Raed Arafat e constant amenințat cu moartea? Să mai spun că antimaghiarismul iese la lumină în formele sale cele mai josnice în demonstrații anti-restricții? Spun, ce să fac, astea sunt faptele. Și sunt ușor de verificat. 

Alt fapt e că nu mai departe de acum câteva zile, în această clădire, un deputat folosea, perfect conștient și ridicol de mândru, cuvinte extrase direct din dicționarul de buzunar al extremistului practicant. 

Da, domnule Tănasă, la dumneavoastră mă refer. 

Și pentru că am ajuns aici, aș vrea să îi întreb un lucru pe colegii de la AUR: dormiți bine noaptea după ce le-ați zis medicilor că sunt criminali? Sunteți mulțumiți că oamenii care vă salvează prietenii și rudele de la moarte trebuie să facă față și potopului de injurii și blesteme pe care l-ați încurajat și lansat împotriva lor? Vă simțiți împliniți? Simțiți că ați realizat ceva în aceste luni de mandat? 

Asta vreți să faceți și în următorii patru ani? Liste cu dușmanii din mințile voastre înfierbântate? Ce ținte mai aveți? Cine urmează? Poate ne spuneți acum, să ne pregătim și noi. 

Dacă asta vreți să faceți, poate a venit vremea să vi se spună că deși ați fost aleși democratic n-ați înțeles nimic nici din democrație, nici din libertate și nici din privilegiul de a reprezenta oamenii acestei țări. 

Poate a venit vremea ca în jurul dumneavoastră să fie pus un cordon sanitar (știu că vă place cuvântul ăsta). Poate a venit vremea să vă spună cineva că extremismul nu va fi tolerat. Intoleranța, doamnelor și domnilor de la AUR, nu va fi tolerată. 

Pot accepta că sunt oameni care își mai pierd temporar cumpătul. Nu e ușor să faci față unei crize și mulți români suferă în aceste zile dar, domnilor și doamnelor colegi de la AUR, când v-ați pierdut și sufletul? Ce demon vă stăpânește de ați ajuns să vedeți criminali în salvatori, dictatura în mască și conspirație în vaccin? 

Cum ați ajuns aici? Și cum puteți fi salvați? Dacă aveți nevoie de ajutor, spuneți. Îl veți primi. Sunteți la o răscruce. Nu o luați pe un drum de care copiilor și nepoților dumneavoastră să le fie, în câțiva ani, rușine.

Pentru că, dragi colegi, prima condiție a civilizației e să vezi omul din celălalt. Se numește toleranță. Voi n-ați reușit încă. Și prima condiție pentru a primi respect este să oferi respect."

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult