USR va depune amendament pentru ca banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor

După ani la rând de „săptămâna viitoare”, vechile partide politice, adunate în Coaliția sărăciei sub patronajul președintelui Klaus Iohannis, au depus, în sfârșit, proiectul noii legi offshore. USR așteaptă de la Guvern detalii despre scenariile în baza cărora au fost stabilite cifrele din proiect, dar și clarificări despre cum vor fi folosiți banii din redevențe și impozite ajunși la buget. USR va depune, în cadrul dezbaterilor parlamentare, amendament pentru ca banii obținuți de statul român prin exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor prin Pilonul 2.

În primul rând, trebuie spus foarte clar: 60% din 0 tot 0 rămâne. Deci, discuția despre procentele obținute de stat sau de investitori este prematură atât timp cât nu știm dacă au existat consultări între cei care au venit cu aceste modificări și companiile care trebuie să vină cu banii pentru investiție. Sigur că este important câți bani revin statului, iar pentru a determina corect acest lucru Ministerul Finanțelor și Ministerul Energiei trebuie să vină cu scenariile pe care s-au bazat pentru ca liderii coaliției să vehiculeze aceste cifre. Impozitarea se face în funcție de prețurile practicate la vânzarea gazelor. Astăzi, avem un nivel al prețurilor care poate evolua până peste 4 ani când va începe exploatarea. De asemenea, e important să știm și prognoze în ceea ce privește evoluția producției, la începutul exploatării, pe vârf și în perioada de declin. Așadar, Guvernul trebuie să prezinte aceste lucruri în Parlament”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

La fel de important precum scenariile luate în calcul și discuțiile cu investitorii, dacă nu chiar mai important decât acestea, este modul în care statul român intenționează să folosească banii pe care îi va obține din redevențe și impozite.

Conform proiectului de lege depus, acești bani se vor duce cu prioritate în rețelele de distribuție de gaz și către orice altceva prin decizie a Guvernului. Or, gazul din Marea Neagră este și el finit. Peste 15-20 de ani se va epuiza și el.

Dacă astăzi extindem rețelele de gaz natural către populație pe care mai târziu le vom alimenta cu gaz rusesc, pentru că nu va exista altul în regiune, politicienii de astăzi nu fac altceva decât să aducă un deserviciu securității naționale pe termen lung. Trebuie să pregătim de pe acum tranziția energetică către surse alternative de energie curată, iar banii de pe urma exploatărilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizării acestei tranziții”, precizează Cristina Prună.

Valorificarea superioară a gazului în România este soluția corectă, iar USR, consecventă pozițiilor enunțate în campaniile electorale, va depune un amendament prin care banii obținuți din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor, respectiv în Pilonul 2.

De acolo, fondurile de pensii vor investi cu prioritate în industria energetică și industria chimică, pentru ca fermierii români să aibă acces la îngrășăminte la un preț corect.

Mai mult, Pactul Verde European ne oferă coordonatele în ceea ce privește investițiile în energie: investiții în eficiență energetică, în surse de energie regenerabilă, electrificare sau în producția de hidrogen.

Nu putem să îngropăm banii în pământ în rețele de distribuție prin care să nu treacă gaz. Sau, și mai rău, în așa zise investiții precum PNDL sau studii de fezabilitate pentru proiecte pe hârtie. Așteptăm ca dezbaterile în Parlament să se facă în mod transparent și corect cu toți actorii la masă, inclusiv Guvernul, investitorii și orice alte autorități relevante”, concluzionează Cristina Prună.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult