USR susține folosirea Certificatului Verde ca măsură eficace de control al pandemiei și menținerea activității economice

Toți senatorii USR prezenți la vot au votat în favoarea inițiativei legislative care introduce folosirea Certificatului Verde, ca măsură folosită pe larg în Uniunea Europeană pentru controlul pandemiei și, în același timp, asigurarea funcționării relativ normale a activităților economice și a sistemului de sănătate publică. Măsura – care avea caracter de lege organică - nu a întrunit numărul necesar de voturi – 69 de voturi PENTRU - find votată de 67 de senatori, 60 de senatori au votat IMPOTRIVĂ, și doi senatori PNL s-au abținut. Toți senatorii PSD și AUR au votat IMPOTRIVĂ.

Inițiativa legislativă urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este camera decizională.

Inițiativa legislativă care introduce obligativitatea Certificatului Verde a intrat azi la vot, în plenul Senatului, după ce anterior, a fost ddezbătută intens în commisii. Inițial, mărua ar fi urmat să fie aplicată doar cadrelor din sistemul de sănătate (public și privat) însă în timpul dezbaterilor din comisii, cadrul ei de aplicare a fost extins mai întâi și cadrelor didactice din învățământul pre-universitar și universitar și, mai apoi, la mai multe categorii profesionale.

Au fost, astfel, depuse mai multe amendamente pentru extinderea sferei de aplicare a Certificatului Verde, extindere susținută de USR, UDMR și PNL, după cum urmează:

1 . măsura se va aplica în cadrul tuturor angajaților unităţilor sanitare, publice şi private (a fost introdus cuvântul TUTUROR) din cadrul Ministerului Sănătăţii, din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, din cadrul laboratoarelor de analize medicale, a asistenței sociale precum și persoanelor fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale și de medicamente

  1. Angajatii trebuie sa aibă dovada:
  2. a) vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  3. b) că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  4. c) au rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

 CNCD a arătat că  în ierarhia drepturilor și a libertăților fundamentale, protecția dreptului la viață are prioritate în raport cu dreptul la viață privată și dreptul la muncă. Aceste drepturi nu sunt în conflict, ci se află în relație de complementaritate. Limitările dreptului la viață privată și a dreptului la muncă urmăresc atingerea unui scop legitim, măsurile sunt necesare și adecvate, respectiv proporționale cu scopul urmărit.  Dreptul la viață și dreptul la muncă pot fi limitate în scopul asigurării sănătății publice, a serviciilor de sănătate, a protecției vieții terților, pe vreme de pandemie. Din aceste considerente, limitările nu încalcă nici dreptul la demnitate umană.

Tot  CNCD spune clar că protecția vieții și a sănătății pacienților, a angajaților ori a beneficiarilor de servicii medicale la domiciliu au prioritate față de dreptul la muncă. Concedierea intervine ca o necesitate a angajatorului de a demara recrutarea altor persoane nevulnerabile față de virusul SARS-COV-2, cu scopul de asigura resursa umană capabilă să asigure funcționarea permanentă a serviciului național de sănătate. În acest scop, soluția suspendării și a încetării de drept a contractului de muncă, cu termenele precizate în proiectul de lege, sunt proporționale cu scopul urmărit de inițiatori.

USR PLUS susține vaccinarea și măsurile de control al pandemiei care și-au dovedit eficacitatea in atâtea alte țări: Portugalia, Italia, Spania, Danemarca.

Ele nu îngrădesc libertățile cetățeanului responsabil, din contră. Ele conferă cetățeanului responsabil posibilitatea de a munci în condiții de siguranță medicală. Aproape 50.000 de români au căzut victimă acestei epidemii. Dacă vrem să revenim cât mai rapid la normalitate, nu o putem face ignorând realitatea și prefăcându-ne că virusul nu există.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult