USR solicită viitorului premier Nicolae Ciucă să desființeze prin ordonanță de urgență pensiile speciale ale primarilor

În contextul în care noua majoritate toxică PSD-PNL-UDMR se încăpățânează să tergiverseze în Parlament dezbaterea proiectului USR de desființare a pensiilor speciale ale aleșilor locali, USR îi solicită viitorului premier Nicolae Ciucă să adopte imediat după învestire o ordonanță de urgență pentru abrogarea acestora. În caz contrar, de la 1 ianuarie 2022, România va avea o nouă categorie de privilegiați, formată din zeci de mii de foști și actuali primari și viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, în total dispreț față de cetățenii care, după o viață de muncă, primesc pensii care nici măcar nu le permit un nivel de trai decent.

Mai avem o lună calendaristică, probabil 2-3 săptămâni de lucru în plen, și îi somez pe cei de la PNL, PSD și UDMR, pe domnul Nicolae Ciucă, viitorul premier, să nu își bată joc de milioanele de pensionari din România și să dea ordonanță de urgență pentru abrogarea acestor pensii speciale. Ele au fost introduse de Viorica Dăncilă, în 2019, prin ordonanță de urgență. Pot fi prorogate sau tăiate prin ordonanță de urgență. Domnul Nicolae Ciucă să fie responsabil, să se uite în ochii milioanelor de pensionari care au pensii de mizerie și să nu mai creeze o nouă categorie de privilegiați”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Proiectul USR de modificare a Codului administrativ în sensul abrogării pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit, încă din data de 20 octombrie, raport de respingere în Comisiile juridică, pentru administrație, respectiv pentru muncă, prin voința deputaților PSD, PNL și UDMR. În ciuda solicitărilor repetate ale USR ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, astfel încât subiectul pensiilor speciale să fie dezbătut public în Parlament, iar un vot să fie asumat de partide, coaliția hoției PSD-PNL-UDMR a refuzat introducerea pe ordinea de zi, astfel că proiectul a ajuns pe 19 noiembrie să fie adoptat tacit.

Pentru ca procedura la Camera Deputaților să se finalizeze, iar propunerea legislativă a USR să plece la Senat, era nevoie ca astăzi să se ia act de îndeplinirea termenului pentru adoptare tacită, lucru care nu s-a întâmplat, ședința de plen fiind suspendată cu mult înainte de terminarea programului de lucru de către nou-alesul președinte al Camerei, Marcel Ciolacu. În condițiile în care săptămâna viitoare Camera Deputaților nu are programate lucrări în plen, rezultă că formalitatea constatării adoptării tacite se va putea face cel mai devreme după data de 6 decembrie.

PNL, PSD și UDMR sunt de acord cu aceste pensii speciale. Noi am vrut ca proiectul să fie dezbătut, pentru că este sănătos pentru democrație să existe o dezbatere transparentă pe toate subiectele importante și pe toate proiectele de lege. Au apelat la toate tertipurile parlamentare ca să nu-l bage la vot, iar după ce proiectul a trecut tacit, trebuia doar să-l citească în plen, să ia act de adoptarea tacită. Iată însă că au preferat astăzi să oprească ședința de plen înainte de încheierea programului de lucru doar pentru a nu lua act de adoptarea tacită a proiectului USR și pentru a-i întârzia astfel parcursul legislativ cu două săptămâni”, mai declară liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu.

Dacă ar fi fost după PSD, foștii și actualii aleși locali ar fi încasat pensii speciale încă de la 1 ianuarie 2020. La insistența USR, acordarea acestei noi categorii de pensii speciale a fost amânată, succesiv, până la 1 ianuarie 2021, respectiv 1 ianuarie 2022.

Acum, prin grija coaliției toxice PSD, PNL, UDMR, baronii locali au toate șansele ca, la 1 ianuarie 2022, să-i sfideze încă o dată pe românii cinstiți.

Alte stiri

Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată
La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți,...
Vezi mai mult
Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou
USR face un nou pas în lupta pentru eliminarea birocrației infernale și inutile care îi împovărea...
Vezi mai mult
Primarii USR lansează programe de bugetare participativă prin care cetățenii pot decide ce proiecte vor fi implementate
Primarii USR au lansat programe de bugetare participativă prin care cetățenii localităților pe ca...
Vezi mai mult
Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi
Deputații USR au votat astăzi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în școli”, argumen...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice
Pentru că, de 30 de ani încoace, s-au obișnuit să controleze funcționarea tuturor instituțiilor p...
Vezi mai mult
Brașovul devine primul municipiu din România care folosește 100% energie verde
Brașovul, administrat de primarul USR Allen Coliban, a devenit primul oraș din România care folos...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome și companiilor naționale
Deputata USR Cristina Rizea a depus o inițiativă legislativă care limitează interimatele la condu...
Vezi mai mult
Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare
Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă semnată de mai mulți parlamenta...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: “În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate”
La Ministerul Economiei continuă marea împărțeală.   În loc să reducă numărul de bugetari, PNL nu...
Vezi mai mult
Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii C...
Vezi mai mult
România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru evazioniști
România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, înregistrând c...
Vezi mai mult
Grup de lucru în USR pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
În USR sunt numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și par...
Vezi mai mult