USR solicită viitorului premier Nicolae Ciucă să desființeze prin ordonanță de urgență pensiile speciale ale primarilor

În contextul în care noua majoritate toxică PSD-PNL-UDMR se încăpățânează să tergiverseze în Parlament dezbaterea proiectului USR de desființare a pensiilor speciale ale aleșilor locali, USR îi solicită viitorului premier Nicolae Ciucă să adopte imediat după învestire o ordonanță de urgență pentru abrogarea acestora. În caz contrar, de la 1 ianuarie 2022, România va avea o nouă categorie de privilegiați, formată din zeci de mii de foști și actuali primari și viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, în total dispreț față de cetățenii care, după o viață de muncă, primesc pensii care nici măcar nu le permit un nivel de trai decent.

Mai avem o lună calendaristică, probabil 2-3 săptămâni de lucru în plen, și îi somez pe cei de la PNL, PSD și UDMR, pe domnul Nicolae Ciucă, viitorul premier, să nu își bată joc de milioanele de pensionari din România și să dea ordonanță de urgență pentru abrogarea acestor pensii speciale. Ele au fost introduse de Viorica Dăncilă, în 2019, prin ordonanță de urgență. Pot fi prorogate sau tăiate prin ordonanță de urgență. Domnul Nicolae Ciucă să fie responsabil, să se uite în ochii milioanelor de pensionari care au pensii de mizerie și să nu mai creeze o nouă categorie de privilegiați”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Proiectul USR de modificare a Codului administrativ în sensul abrogării pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit, încă din data de 20 octombrie, raport de respingere în Comisiile juridică, pentru administrație, respectiv pentru muncă, prin voința deputaților PSD, PNL și UDMR. În ciuda solicitărilor repetate ale USR ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, astfel încât subiectul pensiilor speciale să fie dezbătut public în Parlament, iar un vot să fie asumat de partide, coaliția hoției PSD-PNL-UDMR a refuzat introducerea pe ordinea de zi, astfel că proiectul a ajuns pe 19 noiembrie să fie adoptat tacit.

Pentru ca procedura la Camera Deputaților să se finalizeze, iar propunerea legislativă a USR să plece la Senat, era nevoie ca astăzi să se ia act de îndeplinirea termenului pentru adoptare tacită, lucru care nu s-a întâmplat, ședința de plen fiind suspendată cu mult înainte de terminarea programului de lucru de către nou-alesul președinte al Camerei, Marcel Ciolacu. În condițiile în care săptămâna viitoare Camera Deputaților nu are programate lucrări în plen, rezultă că formalitatea constatării adoptării tacite se va putea face cel mai devreme după data de 6 decembrie.

PNL, PSD și UDMR sunt de acord cu aceste pensii speciale. Noi am vrut ca proiectul să fie dezbătut, pentru că este sănătos pentru democrație să existe o dezbatere transparentă pe toate subiectele importante și pe toate proiectele de lege. Au apelat la toate tertipurile parlamentare ca să nu-l bage la vot, iar după ce proiectul a trecut tacit, trebuia doar să-l citească în plen, să ia act de adoptarea tacită. Iată însă că au preferat astăzi să oprească ședința de plen înainte de încheierea programului de lucru doar pentru a nu lua act de adoptarea tacită a proiectului USR și pentru a-i întârzia astfel parcursul legislativ cu două săptămâni”, mai declară liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu.

Dacă ar fi fost după PSD, foștii și actualii aleși locali ar fi încasat pensii speciale încă de la 1 ianuarie 2020. La insistența USR, acordarea acestei noi categorii de pensii speciale a fost amânată, succesiv, până la 1 ianuarie 2021, respectiv 1 ianuarie 2022.

Acum, prin grija coaliției toxice PSD, PNL, UDMR, baronii locali au toate șansele ca, la 1 ianuarie 2022, să-i sfideze încă o dată pe românii cinstiți.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult