USR, singurul partid care a votat împotriva distrugerii ariilor protejate

Coaliția PSD-PNL-UDMR, ajutată de AUR, a decis, astăzi, că ariile naturale protejate pot fi sacrificate doar pentru a scăpa de răspundere penală pe cei care au cheltuit circa 300 de milioane de euro în proiecte ilegale și pentru a proteja interesele băieților deștepți din energie. Aceeași mare alianță PSD-PNL-UDMR-AUR a decis că deciziile definitive ale instanțelor pot fi ignorate, la fel cum pot fi ignorate și avertismentele Uniunii Europene. USR este singurul partid care a votat, în ședința de azi a plenului Camerei Deputaților, pentru ariile protejate și pentru domnia legii.

Pentru un câștig iluzoriu – 0,4% din întreaga producție națională – PSD, PNL, UDMR și AUR au decis distrugerea unei bune părți din ariile protejate ale României. Este păcat ce face majoritatea la putere. Când ai o haină mai scurtă, nu-ți amputezi brațul. Soluția la problema crizei energetice nu este distrugerea ariilor protejate, avem soluții alternative: de la parcuri de eoline blocate pentru că statul nu își face treaba la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul reactoarelor nucleare modulare. Se face un rău iremediabil naturii, nu se poate reloca aria protejată, așa cum am auzit susținut în Parlament, astăzi, în mod aberant”, declară deputatul USR, Stelian Ion.

PSD, PNL, UDMR și AUR au intrat, astăzi, cu buldozerul peste deciziile instanțelor din România. Au ignorat procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană fix pentru astfel de hidrocentrale construite în arii protejate, ceea ce înseamnă că, pe lângă prejudiciile de mediu uriașe, incalculabile, riscăm și amenzi. Amenzi pe care România le va avea de plătit din banii noștri, ai tuturor. Pentru cine nu știe, aceste hidrocentrale mici pe care vor cu orice preț să le vadă finalizate în arii protejate au capacitate de producție de doar 0,4% din totalul național, ceea ce înseamnă că argumentul cu scăderea facturilor românilor este o mare minciună. Și, atunci, pentru ce au votat această lege? Pentru ca firmele lor de casă să poată fura liniște. Pentru ca unii să se îmbogățească și să scape de răspundere penală”, precizează deputatul USR de Mureș Adrian Giurgiu.

Adoptat de Senat săptămâna trecută, proiectul PSD care distruge ariile protejate ale României a fost dezbătut, pe repede-înainte, marți, în Comisia pentru politică economică și Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

A fost introdus, la fel de rapid, pe ordinea de zi a plenului de miercuri, iar pentru că jocurile din coaliția la putere nu s-au aliniat de la prima oră a zilei, ședința de plen a Camerei Deputaților a fost prelungită până când PSD, PNL, UDMR și AUR au bătut palma.

Potrivit ultimelor modificări convenite în comisii, în paralel cu plenul, vor fi considerate ca fiind „proiecte de interes public major și de siguranță și securitate națională” toate obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție cu un procent de realizare mai mare de 60% la data de 1 mai 2022.

Hidrocentralele în cauză ar urma să fie puse în funcțiune până la data de 31 decembrie 2025. Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că reprezintă doar 0,4% din totalul producției, nici vorbă să fie vreun ajutor în rezolvarea actualei crize a facturilor la energie, așa cum în mod fals argumentează marea coaliție PSD-PNL-UDMR-AUR.

Efectele dezastruoase asupra mediului vor începe, însă, să se vadă cu mult înaintea punerii în funcțiune a hidrocentralelor. Se vor defrișa sute de hectare de pădure, care dau oxigen românilor, pentru a face lacuri de acumulare. La nivel mondial, lacurile de acumulare sunt considerate responsabile pentru 7% din gazele cu efect de seră. 

Coaliția sărăciei, susținută de președintele Iohannis, dacă ar fi așa de preocupată de facturile la energie ale românilor ar trebui, în primul și în primul rând, să-l schimbe din funcție pe incompetentul ministru Virgil Popescu și să adopte soluțiile propuse de USR încă din octombrie 2021.

Restul sunt minciuni și populisme ieftine.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult