USR propune soluții pentru criza prețurilor la energie și solicită sesiune extraordinară pentru adoptarea acestora

USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea unor soluții reale pentru sprijinirea populației și firmelor în contextul crizei prețurilor la energie. Legea de plafonare și compensare a facturilor, promovată de PNL și PSD, nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie și creează piedici pentru noi investiții în energie regenerabilă. USR consideră necesar a fi adoptate, de urgență, măsurile pe termen scurt cuprinse în proiectul de lege depus în luna octombrie 2021 și detaliate în policy brief-ul intitulat „Propunerile USR pentru soluționarea crizei prețurilor la energie”.

Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, atrage atenția că în ultimele două luni milioane de români fie au primit reduceri derizorii de 2-3 lei în factură, fie nu au primit nimic. Asta în ciuda faptului că prețurile au fost și compensate și plafonate. În același timp, concurenţa a fost redusă prin retragerea de pe piață, în premieră, a șapte furnizori de gaze naturale cu un portofoliu de zeci de mii de clienți. Mai mult, producția de energie regenerabilă este redusă artificial prin supraimpozitare și astfel prețul pe bursă crește prin diminuarea ofertei de energie.

Legea aflată acum în vigoare nu se adresează marilor consumatori industriali de energie, iar aceștia sunt forțați să reducă activitatea și chiar să închidă temporar producția, cu efecte negative directe asupra economiei. 

Românii au început să vadă eșecul legii de compensare și plafonare a facturilor. Am avertizat încă de la dezbaterile din toamna trecută că legea va crea probleme și am venit atunci cu soluții reale pentru reducerea TVA-ului, eliminarea accizei și a certificatelor verzi din facturi, precum și ajutoare reale pentru întreprinderile românești. Cu actuala lege, consumatorii casnici nu văd un impact real în prețurile pe care le plătesc și nu sunt protejați. Vedem cum industria României se închide și cum mii de oameni ajung în șomaj tehnic în plină iarnă. Nu mai este timp de pierdut cu discursuri sterile la televizor. Trebuie să acționăm acum pentru protejarea consumatorilor de energie și cerem de urgență o sesiune extraordinară a Parlamentului”, declară Cristina Prună. 

Deputatul USR Claudiu Năsui susține reducerea taxelor pe energie ca soluție de urgență pentru ajutarea cetățenilor și firmelor în criza prețurilor la energie. Pe termen mai lung, singura soluție este repornirea investițiilor în producția de energie a țării.

Există soluții pentru criza facturilor la energie prin care trecem. Și pe termen scurt, și pe termen lung. Mai trebuie doar voință politică să adoptăm soluțiile care funcționează și nu doar să cosmetizăm dezastrul. Fără birocrație inutilă statul poate reduce imediat facturile, eliminând taxele și impozitele din ele. Și pentru întreprinderi putem face un credit fiscal, tocmai ca să susținem toate firmele, fără dosare cu șină, cereri și altele. Pe termen lung, esențială este deblocarea investițiilor în producția de energie electrică. Până acum, birocrația și imprevizibilitatea statului au văduvit masiv România de investiții”, declară Claudiu Năsui.

Concret, USR propune:

  1. Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, și eliminarea accizei pe energie electrică.
  2. Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.
  3. Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Aceste măsuri ar avea un efect direct în factură fără birocrație și fără praguri artificiale. Legea de plafonare și compensare aflată acum în vigoare creează o iluzie mincinoasă pentru consumatori cu privire la prețul real al energiei și gazelor naturale. Românii trebuie în continuare să fie stimulați în alegerea unor oferte mai bune pentru furnizarea serviciilor.

Pe termen lung, USR propune opt măsuri, printre care folosirea a celor peste 10 miliarde de euro bani europeni pentru investiții, decăpușarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia și finalizarea centralei pe gaz de la Iernut.

Mai multe detalii și argumente în policy brief-ul „Propunerile USR pentru soluționarea crizei prețurilor la energie”.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult