USR propune măsuri pentru scoaterea din sărăcie a 1,9 milioane de pensionari

În contrapartidă la măsurile populiste avansate de coaliția PSD-PNL-UDMR, USR propune două măsuri concrete prin care 1,9 milioane de pensionari din România să iasă de sub pragul riscului de sărăcie. Măsurile, detaliate în Policy brief-ul adoptat de Biroul Național al USR privind modalitățile alternative de creștere a veniturilor pensionarilor, ar implica doar jumătate din cheltuielile presupuse de măsurile avansate de noua coaliție toxică de guvernare.

USR propune, pe de o parte, ca pensionarilor cu venituri sub 1.100 de lei să li se acorde tichete de masă în valoare variabilă de până la 300 de lei/lună. Impactul bugetar anual al acestei măsuri ar fi de 5,20 miliarde de lei, adică 0,40% din PIB-ul estimat pentru anul 2022. Numărul total de beneficiari ar fi de 1,78 milioane de pensionari.

Pe de altă parte, USR propune introducerea unei așa-numite a 13-a pensie, cu valori între 800 de lei și 250 de lei. Pensionarii cu venituri lunare de până la 1.100 de lei (inclusiv valoarea tichetelor de masă), ar urma să beneficieze de o a 13-a pensie egală cu valoarea indemnizației sociale, adică 800 de lei. Valoarea celei de-a 13-a pensii ar descrește treptat până la 250 de lei pentru cei cu venituri lunare de peste 1.600 de lei. Impactul bugetar anual al acestei măsuri ar fi de 2,48 miliarde de lei, adică 0,19% din PIB-ul estimat pentru anul 2022. Numărul total de beneficiari ar fi de 4,87 milioane de pensionari.

Propunem aceste măsuri pentru ca, în mod cumulat, veniturile medii ale pensionarilor din România să crească peste valoarea de 1.145 lei, ceea ce ar reprezenta pragul sărăciei. Practic, prin această măsură 1,9 milioane de pensionari s-ar ridica deasupra pragului sărăciei, în timp ce măsurile propuse recent în spațiul public de noul guvern PSD, PNL, UDMR ar ridica peste pragul de sărăcie doar 220.000 de pensionari. De precizat că diferența în ceea ce privește cheltuielile publice ar fi dublă în varianta PSD, PNL, UDMR. Ei ar vrea să cheltuie mai mulți bani decât rezultă din propunerea noastră, dar cu un efect de nouă ori mai mic în ceea ce privește numărul de pensionari care ar ajunge peste pragul sărăciei. De altfel, ține de consecvența politică a PSD de a propune măsuri cu iz social-democrat, dar de a păstra o bună parte din populația României sub pragul de sărăcie, condiționându-l practic politic. Lasă pensionarilor impresia că-i ajută, dar nu o fac până la capăt. Aceasta este diferența esențială între politicile publice pe care le promovează cei de la PSD și, iată, mai nou, și cei de la PNL, în comparație cu ce propunem noi”, declară deputatul USR Cristian Seidler, vicelider al grupului USR din Camera Deputaților și membru în Comisia pentru muncă.

Măsurile propuse de USR duc, practic, la majorarea pensiilor mici și temporizează creșterea pensiilor mari. Spre deosebire de ceea ce propune USR, varianta PSD-PNL-UDMR de majorare a punctului de pensie cu 10% îi avantajează în primul rând pe cei cu pensiile cele mai mari. De exemplu, un pensionar cu 1.000 de lei ar urma să primească în plus 100 de lei, în timp ce un pensionar cu 5.000 de lei ar urma să primească 500 de lei.

Important de precizat, măsurile propuse de USR se încadrează în plafonul de 9,4% din PIB asumat prin PNRR în ceea ce privește cheltuielile publice cu pensiile. Mai mult, este lăsată o marjă substanțială pentru cheltuielile suplimentare care vor apărea pe măsura corectării inechităților existente în sistemul de pensii.

Mai multe detalii în Policy brief-ul „Cum creștem veniturile pensionarilor?”.

Alte stiri

Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată
La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți,...
Vezi mai mult
Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou
USR face un nou pas în lupta pentru eliminarea birocrației infernale și inutile care îi împovărea...
Vezi mai mult
Primarii USR lansează programe de bugetare participativă prin care cetățenii pot decide ce proiecte vor fi implementate
Primarii USR au lansat programe de bugetare participativă prin care cetățenii localităților pe ca...
Vezi mai mult
Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi
Deputații USR au votat astăzi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în școli”, argumen...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice
Pentru că, de 30 de ani încoace, s-au obișnuit să controleze funcționarea tuturor instituțiilor p...
Vezi mai mult
Brașovul devine primul municipiu din România care folosește 100% energie verde
Brașovul, administrat de primarul USR Allen Coliban, a devenit primul oraș din România care folos...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome și companiilor naționale
Deputata USR Cristina Rizea a depus o inițiativă legislativă care limitează interimatele la condu...
Vezi mai mult
Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare
Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă semnată de mai mulți parlamenta...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: “În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate”
La Ministerul Economiei continuă marea împărțeală.   În loc să reducă numărul de bugetari, PNL nu...
Vezi mai mult
Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii C...
Vezi mai mult
România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru evazioniști
România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, înregistrând c...
Vezi mai mult
Grup de lucru în USR pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
În USR sunt numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și par...
Vezi mai mult