USR propune măsuri pentru scoaterea din sărăcie a 1,9 milioane de pensionari

În contrapartidă la măsurile populiste avansate de coaliția PSD-PNL-UDMR, USR propune două măsuri concrete prin care 1,9 milioane de pensionari din România să iasă de sub pragul riscului de sărăcie. Măsurile, detaliate în Policy brief-ul adoptat de Biroul Național al USR privind modalitățile alternative de creștere a veniturilor pensionarilor, ar implica doar jumătate din cheltuielile presupuse de măsurile avansate de noua coaliție toxică de guvernare.

USR propune, pe de o parte, ca pensionarilor cu venituri sub 1.100 de lei să li se acorde tichete de masă în valoare variabilă de până la 300 de lei/lună. Impactul bugetar anual al acestei măsuri ar fi de 5,20 miliarde de lei, adică 0,40% din PIB-ul estimat pentru anul 2022. Numărul total de beneficiari ar fi de 1,78 milioane de pensionari.

Pe de altă parte, USR propune introducerea unei așa-numite a 13-a pensie, cu valori între 800 de lei și 250 de lei. Pensionarii cu venituri lunare de până la 1.100 de lei (inclusiv valoarea tichetelor de masă), ar urma să beneficieze de o a 13-a pensie egală cu valoarea indemnizației sociale, adică 800 de lei. Valoarea celei de-a 13-a pensii ar descrește treptat până la 250 de lei pentru cei cu venituri lunare de peste 1.600 de lei. Impactul bugetar anual al acestei măsuri ar fi de 2,48 miliarde de lei, adică 0,19% din PIB-ul estimat pentru anul 2022. Numărul total de beneficiari ar fi de 4,87 milioane de pensionari.

Propunem aceste măsuri pentru ca, în mod cumulat, veniturile medii ale pensionarilor din România să crească peste valoarea de 1.145 lei, ceea ce ar reprezenta pragul sărăciei. Practic, prin această măsură 1,9 milioane de pensionari s-ar ridica deasupra pragului sărăciei, în timp ce măsurile propuse recent în spațiul public de noul guvern PSD, PNL, UDMR ar ridica peste pragul de sărăcie doar 220.000 de pensionari. De precizat că diferența în ceea ce privește cheltuielile publice ar fi dublă în varianta PSD, PNL, UDMR. Ei ar vrea să cheltuie mai mulți bani decât rezultă din propunerea noastră, dar cu un efect de nouă ori mai mic în ceea ce privește numărul de pensionari care ar ajunge peste pragul sărăciei. De altfel, ține de consecvența politică a PSD de a propune măsuri cu iz social-democrat, dar de a păstra o bună parte din populația României sub pragul de sărăcie, condiționându-l practic politic. Lasă pensionarilor impresia că-i ajută, dar nu o fac până la capăt. Aceasta este diferența esențială între politicile publice pe care le promovează cei de la PSD și, iată, mai nou, și cei de la PNL, în comparație cu ce propunem noi”, declară deputatul USR Cristian Seidler, vicelider al grupului USR din Camera Deputaților și membru în Comisia pentru muncă.

Măsurile propuse de USR duc, practic, la majorarea pensiilor mici și temporizează creșterea pensiilor mari. Spre deosebire de ceea ce propune USR, varianta PSD-PNL-UDMR de majorare a punctului de pensie cu 10% îi avantajează în primul rând pe cei cu pensiile cele mai mari. De exemplu, un pensionar cu 1.000 de lei ar urma să primească în plus 100 de lei, în timp ce un pensionar cu 5.000 de lei ar urma să primească 500 de lei.

Important de precizat, măsurile propuse de USR se încadrează în plafonul de 9,4% din PIB asumat prin PNRR în ceea ce privește cheltuielile publice cu pensiile. Mai mult, este lăsată o marjă substanțială pentru cheltuielile suplimentare care vor apărea pe măsura corectării inechităților existente în sistemul de pensii.

Mai multe detalii în Policy brief-ul „Cum creștem veniturile pensionarilor?”.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult