usr_plus_v

USR PLUS vrea reformarea Uniunii Europene

Deputații Alianței USR PLUS din Parlamentul European au cerut azi, la Strasbourg, accelerarea procesului de reformare a Uniunii Europene prin dezbateri cu cetățenii și declanșarea cât mai rapidă a Conferinței pentru viitorul Europei.

Acest organism, în opinia USR PLUS și a colegilor eurodeputați din grupul Renew Europe, trebuie să-și înceapă activitatea pe 9 mai și să vină, după doi ani de lucrări, cu propuneri concrete de reformă a instituțiilor și mecanismelor UE 🇪🇺.

☑️„Avem o problemă în Uniunea Europeană și trebuie să o recunoaștem după ce am depășit cu greu crize care au slăbit acest bloc de state precum Brexit, problema migranților și criza financiară. Este importantă implicarea cetățenilor în această dezbatere pentru că tot cetățenii au arătat atașament față de construcția europeană la ultimele alegeri europene, când au ieșit masiv să voteze. În același timp, este nevoie de leadership puternic pentru această conferință. E nevoie ca o voce clară și ascultată de cât mai mulți cetățeni să poată prelua mesajul oamenilor. Cineva care a arătat determinare pentru cauza europeană și viziune. Am propus să lăsăm orgoliile și calculele politice deoparte și să îl susținem pe colegul nostru din Renew Guy Verhofstadt, cea mai potrivită persoană pentru a ajunge la o Uniune Europeană în care să credem cu toții”, a spus Cristian Ghinea, copreședinte al delegației USR PLUS în PE.

☑️„Cetățenii europeni au arătat pe 26 mai 2019 că sunt atașați acestui proiect și cred în Uniunea Europeană. Conferința pentru viitorul Europei este o excelentă ocazie să auzim vocea lor, propunerile lor, viziunea lor. E nevoie să dezbatem spunând uneori adevăruri dureroase, iar în final să avem mai multe propuneri de reformă care să facă din UE o uniune mai pregătită să facă față crizelor, mai agilă în context global, condusă mai bine și în acord cu dorința tuturor cetățenilor ei atât din Vest, cât și din Est. Conferința pentru viitorul Europei trebuie să formuleze recomandări concrete care vor trebui apoi să fie urmate de instituții și transpuse în măsuri, pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor”, a declarat Dragoș Tudorache, copreședinte al delegației USR PLUS în Parlamentul European.

🗣️Renew Europe, grup din care face parte și Alianța USR PLUS, propune ca această Conferință pentru viitorul Europei să fie alcătuită dintr-o serie de organisme cu responsabilități diverse, cum ar fi: un plen al conferinței, agore ale cetățenilor, agore ale tinerilor, un comitet director și un consiliu executiv de coordonare. De asemenea, toate organismele de la toate nivelurile conferinței trebuie să fie echilibrate din perspectiva genului.

Înainte de lansarea procesului conferinței, considerăm că este necesară lansarea unei faze „de ascultare” care să le dea cetățenilor din întreaga Uniune Europeană posibilitatea de a-și exprima ideile, de a formula sugestii și de a-și prezenta propria perspectivă asupra a ceea ce înseamnă Europa pentru ei. De asemenea, participarea cetățenilor la procesul conferinței ar trebui organizată în așa fel încât să reflecte pe deplin diversitatea societăților din UE. Consultările ar trebui organizate cu ajutorul celor mai eficiente, inovatoare și adecvate platforme, inclusiv al instrumentelor online, și ar trebui să ajungă la toate regiunile Uniunii, pentru a garanta că orice cetățean își poate exprima opinia la lucrările conferinței. Asigurarea participării tinerilor va fi un element esențial al impactului pe termen lung al Conferinței și asupra rezultatelor ei.

Plenul conferinței trebuie să permită desfășurarea unui forum deschis de discuții între diferiții participanți, care să țină seama de contribuțiile aduse de agorele cetățenilor și fără a limita discuțiile la domenii de politică. Prioritățile între subiectele de discuții ar trebui să pornească de la valorile europene, drepturile și libertățile fundamentale, aspectele democratice și instituționale ale UE, provocările de mediu și criza schimbărilor climatice, economia și ocuparea forței de muncă, inclusiv impozitarea, transformarea digitală și securitatea și rolul UE în lume.

Alte stiri

Alianța USR PLUS: Rezerva strategică medicală a UE va fi în România

Delegația USR PLUS în Parlamentul European a susținut și promovat la nive...

Vezi mai mult
Sarabanda populismului va pune economia pe butuci

Măsurile propuse de guvern și de parlament par a veni în sprijinul oamenilor, dar nu este așa!...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS: Județul Suceava trebuie izolat de urgență!

Alianța USR PLUS cere autorităților să ia urgent decizia de a izola județul Suceava, care a de...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS propune măsuri de compensare pentru sectorul HORECA

Alianța USR PLUS propune o serie de măsuri de protecție pentru angajații ...

Vezi mai mult
Cum sprijină Uniunea Europeană guvernele în criză de coronavirus

Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri care să ajute statele membre în criza pro...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS propune un punct unic de informare despre coronavirus în România

Alianța USR PLUS recomandă Guvernului României crearea un punct unic de informare cu pri...

Vezi mai mult
Măsuri de criză cerute de USR PLUS la nivel european

 Delegația USR PLUS a propus măsuri urgente la nivel european pentru criza coronavirus.<...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS este pregătită pentru alegerile locale din Sectorul 1

Alianța USR PLUS anunță primul parteneriat la nivel de București, între filiala USR Sect...

Vezi mai mult