usr_plus_v

USR PLUS vrea reformarea Uniunii Europene

Deputații Alianței USR PLUS din Parlamentul European au cerut azi, la Strasbourg, accelerarea procesului de reformare a Uniunii Europene prin dezbateri cu cetățenii și declanșarea cât mai rapidă a Conferinței pentru viitorul Europei.

Acest organism, în opinia USR PLUS și a colegilor eurodeputați din grupul Renew Europe, trebuie să-și înceapă activitatea pe 9 mai și să vină, după doi ani de lucrări, cu propuneri concrete de reformă a instituțiilor și mecanismelor UE 🇪🇺.

☑️„Avem o problemă în Uniunea Europeană și trebuie să o recunoaștem după ce am depășit cu greu crize care au slăbit acest bloc de state precum Brexit, problema migranților și criza financiară. Este importantă implicarea cetățenilor în această dezbatere pentru că tot cetățenii au arătat atașament față de construcția europeană la ultimele alegeri europene, când au ieșit masiv să voteze. În același timp, este nevoie de leadership puternic pentru această conferință. E nevoie ca o voce clară și ascultată de cât mai mulți cetățeni să poată prelua mesajul oamenilor. Cineva care a arătat determinare pentru cauza europeană și viziune. Am propus să lăsăm orgoliile și calculele politice deoparte și să îl susținem pe colegul nostru din Renew Guy Verhofstadt, cea mai potrivită persoană pentru a ajunge la o Uniune Europeană în care să credem cu toții”, a spus Cristian Ghinea, copreședinte al delegației USR PLUS în PE.

☑️„Cetățenii europeni au arătat pe 26 mai 2019 că sunt atașați acestui proiect și cred în Uniunea Europeană. Conferința pentru viitorul Europei este o excelentă ocazie să auzim vocea lor, propunerile lor, viziunea lor. E nevoie să dezbatem spunând uneori adevăruri dureroase, iar în final să avem mai multe propuneri de reformă care să facă din UE o uniune mai pregătită să facă față crizelor, mai agilă în context global, condusă mai bine și în acord cu dorința tuturor cetățenilor ei atât din Vest, cât și din Est. Conferința pentru viitorul Europei trebuie să formuleze recomandări concrete care vor trebui apoi să fie urmate de instituții și transpuse în măsuri, pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor”, a declarat Dragoș Tudorache, copreședinte al delegației USR PLUS în Parlamentul European.

🗣️Renew Europe, grup din care face parte și Alianța USR PLUS, propune ca această Conferință pentru viitorul Europei să fie alcătuită dintr-o serie de organisme cu responsabilități diverse, cum ar fi: un plen al conferinței, agore ale cetățenilor, agore ale tinerilor, un comitet director și un consiliu executiv de coordonare. De asemenea, toate organismele de la toate nivelurile conferinței trebuie să fie echilibrate din perspectiva genului.

Înainte de lansarea procesului conferinței, considerăm că este necesară lansarea unei faze „de ascultare” care să le dea cetățenilor din întreaga Uniune Europeană posibilitatea de a-și exprima ideile, de a formula sugestii și de a-și prezenta propria perspectivă asupra a ceea ce înseamnă Europa pentru ei. De asemenea, participarea cetățenilor la procesul conferinței ar trebui organizată în așa fel încât să reflecte pe deplin diversitatea societăților din UE. Consultările ar trebui organizate cu ajutorul celor mai eficiente, inovatoare și adecvate platforme, inclusiv al instrumentelor online, și ar trebui să ajungă la toate regiunile Uniunii, pentru a garanta că orice cetățean își poate exprima opinia la lucrările conferinței. Asigurarea participării tinerilor va fi un element esențial al impactului pe termen lung al Conferinței și asupra rezultatelor ei.

Plenul conferinței trebuie să permită desfășurarea unui forum deschis de discuții între diferiții participanți, care să țină seama de contribuțiile aduse de agorele cetățenilor și fără a limita discuțiile la domenii de politică. Prioritățile între subiectele de discuții ar trebui să pornească de la valorile europene, drepturile și libertățile fundamentale, aspectele democratice și instituționale ale UE, provocările de mediu și criza schimbărilor climatice, economia și ocuparea forței de muncă, inclusiv impozitarea, transformarea digitală și securitatea și rolul UE în lume.

Alte stiri

Alianța USR PLUS cere calendar clar pentru anticipate și alegeri în două tururi

Alianța USR PLUS solicită președintelui Klaus Iohannis și premierului Orban să propună cu un c...

Vezi mai mult
UE alocă noi finanțări pentru zone miniere. Iată cum facem să nu le ratăm

Odată cu Pactul ecologic european (Green Deal), Comisia va aloca și fonduri suplimentare pentr...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS a propus, acum mai bine de patru luni, declanșarea alegerilor anticipate

Alianța USR PLUS salută faptul că premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis au aj...

Vezi mai mult
Europarlamentarii USR PLUS au votat rezoluția care cere urgentarea dosarului Revoluției

Eurodeputații Alianței USR PLUS au co-inițiat și votat azi alături de ceilalți deputați români...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS sprijină liberal-democrații britanici în alegerile din UK

Delegația Alianței USR PLUS în Parlamentul European le urează succes colegilor liberal-democra...

Vezi mai mult
Cristian Ghinea, scrisoare deschisă către Raluca Turcan: Ați făcut din programul de testare anti-cancer o loterie sinistră

Cristian Ghinea, europarlamentarul Alianție USR PLUS, i-a transmis o scrisoare deschisă vicepr...

Vezi mai mult
Liderii Alianței USR PLUS, întâlnire cu premierul Ludovic Orban

Liderii Alianței USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, s-au în...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!