USR PLUS Suceava cere Consiliului Județean să renunțe la groapa de gunoi din vârful munților Bucovinei

Reprezentanții USR PLUS Suceava au participat, astăzi, la dezbaterea publică pe tema autorizației de mediu pentru depozitul de deșeuri din Pasul Mestecăniș, organizată de Consiliul Județean, și au solicitat oprirea acestei construcții care va afecta mediul înconjurător și sănătatea oamenilor.

Pe scurt: proiectul, girat de coaliția PNL- PSD, vizează construcția unei gropi de gunoi în vârf de munte, o adevărată bombă ecologică, iar participanții USR la discuție și-au reluat argumentele, prezentate public în repetate rânduri, pentru care acest proiect nociv nu are trebui să aibă loc, cerând stoparea sa.

În paralel, în semn de solidaritate față de societatea civilă și cetățenii din Vatra Dornei, USR Suceava a desfășurat un banner de protest în fața clădirii Palatului Administrativ pentru a spune, din nou, NU acestui proiect care reprezintă o reală amenințare la adresa tuturor locuitorilor din regiune.

“Argumentele sunt foarte clare: suntem la munte, nu are ce căuta o groapă de gunoi la 1.100 de metri altitudine, nu se respectă distanțele față de casele oamenilor, actele normative spun că ar trebui să fie minim 1.000 de metri până la primele așezări omenești, nu se respectă aceste distanțe. Să nu uităm că Țara Dornelor este destinație de ecoturism, singura din județ și autoritățile județene vor să ne pună o groapă de gunoi la intrarea în această zonă eco”, a declarat Radu Adrian Rey, consilier local USR PLUS al Municipiului Vatra Dornei.

Discuțiile de astăzi au fost organizate de Consiliul Județean Suceava, fără participarea președintelui Gheorghe Flutur, unul dintre giranții proiectului, în ciuda tuturor protestelor organizate de societatea civilă împotriva acestui proiect, care aduce o multitudine de riscuri ireversibile asupra sănătății oamenilor și dezvoltării durabile a regiunii.

De asemenea, discuțiile au avut loc în ciuda tuturor argumentelor din Studiul de fezabilitate, întocmit în 2009 de experți din afara țării, care au solicitat să se renunțe la această locație datorită riscurilor de poluare a apei, eroziune a solului și de alunecări de teren, precum și de emanații de substanțe cancerigene într-o zonă intens circulată.

Proiectul prezintă și un lung șir de inegalități, semnalate de USR PLUS Suceava și atacate în instanță (detalii, aici: https://bit.ly/3KWDvro).

USR a fost primul partid politic care a fost alături, de la bun început, de societatea civilă și organizațiile neguvernamentale, din județul Suceava, în demersul de a opri proiectul gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, girat de coaliția PNL- PSD de-a lungul anilor: la alegerea amplasamentului în 2007, când președinte al CJ era Gavril Mârza (PSD), la înaintarea documentației de finanțare în 2011, pe vremea lui Gheorghe Flutur (PDL), la semnarea contractului în 2013, de către Ioan Cătălin Nechifor (PSD), la recepția lucrărilor de către actualul președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur (PNL).

Reamintim că a fost lansată inclusiv o petiție, pe Platforma Declic, de către Asociația Bucovina Curată împotriva gropii de gunoi din vârful munților Bucovinei, care a strâns mii de semnături de susținere (detalii, aici).

Scrisoarea semnată de USR PLUS Suceava și depusă astăzi la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, disponibilă aici.

(Foto: Mihai Goțiu). 

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult