USR PLUS: „Nu blocați mecanismele democratice de dragul unui prim ministru compromis politic”

USR PLUS face un apel la toate partidele parlamentare să nu pună interesele de grup mai presus de interesele majore ale țării și să calce în picioare mecanismele parlamentare care sunt fundamentale pentru un stat democratic.

Anca Dragu, președinta Senatului, declară: „Cea de-a patra tentativă de întrunire a Birourilor permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților a eșuat din nou astăzi, din cauza absenței reprezentanților PSD, PNL și UDMR. Cele trei partide se fac responsabile de o gravă încălcare a regulilor democrației și a obligațiilor constituționale. Încercarea de a bloca o moțiune de cenzură este un abuz fără precedent în istoria democrației românești. În continuare, voi recurge la orice instrument legal și constituțional pentru a apăra democrația parlamentară.”

Senatorul USR PLUS, Dan Ivan, secretar al Biroului Permanent din Senat este de părere că problema majoră ridicată de acest pact al grupării din jurul primului ministru consfințește o încălcare majoră a prevederilor constituționale, respectiv blocarea parcursului unei moțiuni de cenzură.

„Se încalcă, astfel, Constituția și regulamentele în vigoare și principiile statului de drept. Boicotarea ședinței de BPR, pentru a patra oară, devoalează această nouă alianță de pe scena politică, alianță a cărei singur obiectiv este menținerea cu orice preț a premierului în scaunul de la Palatul Victoria. Cîțu și Ciolacu își asumă de astăzi în mod oficial relația de colaborare”, spune Dan Ivan.

Ionuț Moșteanu, membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaților atrage atenția că astăzi este ultima zi în care moțiunea ar fi trebuit citită în plenul reunit al celor două camere, conform prevederilor constituționale.

Ionuț Moșteanu spune: „Nimeni nu-și imagina ca după anii negri în care Dragnea încălca legea și Constituția, în această clădire a Parlamentului să se întâmple lucruri și mai grave. Căci ceea ce se întâmplă acum este infinit mai grav. Marcel Ciolacu și Florin Cîțu și-au dat mâna să încalce Constituția, ceea ce este fără precedent. Toate acestea se întâmplă doar din cauză că Florin Cîțu șe agață cu dinții de scaunul de la Palatul Victoria, unde este ținut în viață pe perfuzii, căci zilele sale politice sunt numărate.

La rândul său, senatorul USR PLUS Sergiu Vlad, membru al Biroului Permanent al Senatului susține că boicotarea BPR-ului de azi pentru a patra oară în ultimele 5 zile, e încă o dovadă că premierul Cîțu a reînviat USL-ul cu scopul de a se salva pe sine.

Sergiu Vlad: „PSD-ul zice una – ”guvernul Cîțu trebuie să plece” - si face altceva, blocând votarea moțiunii de cenzură care ar face acest lucru posibil. De asemenea, gruparea Cîțu, în dorința nebună de a-l salva pe primul ministru, se joacă cu Constituția și democrația, creând un precedent periculos, cu consecințe majore pentru mecanismele democratice.”

USR PLUS va face uz de toate mijloacele constituționale și legale în limitele regulamentelor de funcționare ale Parlamentului pentru a pune capăt acestor abuzuri și a asigura funcționarea corespunzătoare a mecanismelor unui stat democratic.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult