USR PLUS lansează proiectul național „Salvează o școală”, proiect de reconversie a școlilor închise și abandonate

În ultimii 20 de ani, în România s-au închis mii de școli, majoritatea în mediul rural, în timp ce în zeci de orașe se învață în două sau trei schimburi, pentru că nu sunt școli suficiente și nici nu s-au mai construit alte unități școlare. Clădirile și terenurile vechilor școli închise au fost abandonate și se degradează pe zi ce trece, în timp ce în multe dintre aceste localități nu există spații amenajate pentru centre medicale, dispensare, farmacii, locuințe sociale sau centre after-school pentru copii. Plecând de la aceste premise, USR PLUS lansează astăzi proiectul național „Salvează o școală”, proiect de reconversie a școlilor închise și abandonate.

Doar în ultimii patru ani, 1.110 școli au fost închise. 90% dintre acestea sunt în mediul rural. În același timp, România are 328 de comune fără medic de familie și fără dispensar.

Clădirile în care odinioară funcționau școli sunt azi abandonate. Deși sunt în patrimoniul comunităților locale, aceste clădiri nu au mai fost îngrijite de ani buni. Vrem să propunem consiliilor locale schimbarea destinației acestor clădiri și aprobarea transformării lor în centre de servicii care să schimbe în bine viața locuitorilor din acea localitate.

‘Cea mai bună modalitate de a conserva și întreține o clădire este a-i găsi o destinație’, spunea un arhitect francez din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru proiectele sale de restaurare. Și în România este nevoie să ne implicăm pentru ca aceste clădiri abandonate să nu ajungă în paragină și pentru a le face utile pentru cetățenii comunităților locale. Apelăm la toți acești cetățeni pentru a se implica în găsirea celei mai bune soluții de reconversie pentru comunitatea lor”, declară deputatul USR PLUS Alin Apostol.

Antoine Lavoisier spunea ‘nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă’. Patrimoniul trebuie salvat, face parte din moștenirea noastră. Și de ce să nu-l folosim pentru lucrurile de care este nevoie în comunitate, dacă nu mai servește scopului pentru care a fost creat inițial? Asta ne propunem prin acest proiect, să dăm viață școlilor închise și abandonate, sub o altă formă”, precizează și deputata USR PLUS Denia Neagu. 

Obiectivul proiectului USR PLUS constă în transformarea clădirilor vechilor școli, închise și abandonate, în centre de reconversie profesională, dispensare sau locuințe sociale pentru vârstnici, medici și profesori sau familii în dificultate. După caz, clădirile pot fi transformate și în centre pentru vârstnici, centre socio-culturale, creșe sau grădinițe, biblioteci, centre de consiliere sau farmacii.

Pentru ca acest proiect să se materializeze avem nevoie de voluntari din orice zonă a țării, care să ne ajute să depunem proiecte documentate, specifice comunității respective, pe care să le putem implementa cu ajutorul și acordul autorităților locale.

Oricine se poate înscrie ca voluntar pentru o comunitate de care îi pasă! Voluntarii ajută la strângerea de informații, organizarea de grupuri de lucru, dezbateri cu cetățenii, elaborarea proiectului și relația cu autoritățile locale. Cei interesați se pot înscrie aici: http://bit.ly/voluntar-salveaza-o-scoala.

Cine este beneficiarul proiectului USR PLUS? Comunitatea locală, care va putea folosi clădirile reconvertite pentru a servi nevoile specifice ale comunității, stabilite prin consultarea directă a cetățenilor și autorităților locale.

Proiectul este inițiat și sprijinit de deputații USR PLUS Alin Apostol și Denisa Neagu și este coordonat la nivel național de Benonica Angelova, alături de Anamaria Bălan, Ioana Albăseacă și Marius Pellegrini.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult