USR PLUS își respectă angajamentele: Desființarea SIIJ, votată de Camera Deputaților

Prin votul dat astăzi în plenul Camerei Deputaților, desființarea Secției speciale, unul dintre obiectivele majore ale USR PLUS, transpus și în programul de guvernare al coaliției de centru-dreapta, este cu un pas mai aproape de a fi îndeplinit. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, ocazie pentru ca partenerii de coaliție să fie convinși că magistrații nu au nevoie nici de „superimunități”, nici de garanții suplimentare.

Este o zi importantă pentru că, acum mai bine de trei ani, într-o expunere de motive pe câteva rânduri, se propunea înființarea SIIJ. De ce? Pentru că puteau. Nu se explica atunci absolut deloc necesitatea înființării acestei Secții speciale. Realitatea a dovedit că înființarea acestei Secții speciale a fost o mare eroare. Consider că este o rușine în privința Justiției române, privind retroactiv și văzând bilanțul acestei Secții. Una dintre mizele principale ale înființării acestei Secții a fost aceea ca, printr-un sistem ingenios, dar parșiv, să fie trase către Secția specială dosare de corupție”, declară ministrul Justiției, Stelian Ion.

După 7-10 ani de Justiție siluită în toate feluri, după ce am fost nevoiți să-i vedem pe Florin Iordache sau pe Eugen Nicolicea explicându-ne cât de necesară este această Secție specială, astăzi facem un prim pas spre acea normalizare a sistemului juridic românesc. Astăzi, coaliția USR PLUS-PNL-UDMR desființează Secția specială, o rușine pentru sistemul nostru. Facem un pas important pentru ceea ce înseamnă ridicarea MCV”, precizează Dan Barna, vicepremier și copreședinte al USR PLUS.

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost unul dintre obiectivele principale ale USR PLUS încă din momentul înființării ei, la comanda lui Liviu Dragnea. Obiectivul este cu atât mai important cu cât desființarea Secției speciale se numără printre condițiile de îndeplinit pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

După votul de astăzi, proiectul, inițiat de ministrul Justiției și adoptat cu modificări de Camera Deputaților, va merge la Senat spre dezbatere. Asemenea ministrului Stelian Ion, USR PLUS consideră că cea mai bună formă a legii este cea propusă de MJ.

Ne dorim să avem o soluție legislativă care să nu cadă nici într-o extremă, nici în alta. O soluție legislativă echilibrată, fără prevederi speciale, pentru că este foarte important să respectăm câteva principii. Unul dintre ele este principiul specializării, adică faptele de corupție să fie anchetate de procurorii specializați, faptele care țin de criminalitate organizată și terorism să fie anchetate de procurorii specializați și așa mai departe. Sub nicio formă nu vom admite ca aceste dosare care vizează magistrați și pot avea ca obiect fapte de corupție să nu fie de plano anchetate de DNA. Nici ideea ca toate dosarele să fie trimise către Parchetul General nu poate fi acceptată sub nicio formă, pentru că asta ar însemna aceeași Mărie cu altă pălărie, adică dosarele nu vor putea fi anchetate de procurorii din serviciile teritoriale. Nu poți gestiona un număr atât de mare de dosare – astăzi, vorbim de 6.000 de dosare - cu o unitate centrală. Este esențial să existe unități teritoriale, altfel s-ar pune batista pe țambal”, declară ministrul Stelian Ion.

USR PLUS își exprimă încrederea că, pe parcursul discuțiilor din Senat, partenerii de coaliție se vor convinge că magistrații nu au nevoie nici de „superimunități”, nici de garanții suplimentare. Lucru, de altfel, explicat foarte clar de cei peste 1.000 de judecători și procurori care au semnat memoriul inițiat de Asociația Forumul Judecătorilor împotriva introducerii unui filtru suplimentar în situația trimiterii în judecată a magistraților.

USR PLUS și-a asumat să repare răul produs în Justiție de PSD, timp de patru ani, și exact asta face. Pasul următor se va consuma joi, când Ministerul Justiției va trimite către CSM pachetul de modificare a legilor Justiției.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult