USR PLUS își respectă angajamentele: Desființarea SIIJ, votată de Camera Deputaților

Prin votul dat astăzi în plenul Camerei Deputaților, desființarea Secției speciale, unul dintre obiectivele majore ale USR PLUS, transpus și în programul de guvernare al coaliției de centru-dreapta, este cu un pas mai aproape de a fi îndeplinit. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, ocazie pentru ca partenerii de coaliție să fie convinși că magistrații nu au nevoie nici de „superimunități”, nici de garanții suplimentare.

Este o zi importantă pentru că, acum mai bine de trei ani, într-o expunere de motive pe câteva rânduri, se propunea înființarea SIIJ. De ce? Pentru că puteau. Nu se explica atunci absolut deloc necesitatea înființării acestei Secții speciale. Realitatea a dovedit că înființarea acestei Secții speciale a fost o mare eroare. Consider că este o rușine în privința Justiției române, privind retroactiv și văzând bilanțul acestei Secții. Una dintre mizele principale ale înființării acestei Secții a fost aceea ca, printr-un sistem ingenios, dar parșiv, să fie trase către Secția specială dosare de corupție”, declară ministrul Justiției, Stelian Ion.

După 7-10 ani de Justiție siluită în toate feluri, după ce am fost nevoiți să-i vedem pe Florin Iordache sau pe Eugen Nicolicea explicându-ne cât de necesară este această Secție specială, astăzi facem un prim pas spre acea normalizare a sistemului juridic românesc. Astăzi, coaliția USR PLUS-PNL-UDMR desființează Secția specială, o rușine pentru sistemul nostru. Facem un pas important pentru ceea ce înseamnă ridicarea MCV”, precizează Dan Barna, vicepremier și copreședinte al USR PLUS.

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost unul dintre obiectivele principale ale USR PLUS încă din momentul înființării ei, la comanda lui Liviu Dragnea. Obiectivul este cu atât mai important cu cât desființarea Secției speciale se numără printre condițiile de îndeplinit pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

După votul de astăzi, proiectul, inițiat de ministrul Justiției și adoptat cu modificări de Camera Deputaților, va merge la Senat spre dezbatere. Asemenea ministrului Stelian Ion, USR PLUS consideră că cea mai bună formă a legii este cea propusă de MJ.

Ne dorim să avem o soluție legislativă care să nu cadă nici într-o extremă, nici în alta. O soluție legislativă echilibrată, fără prevederi speciale, pentru că este foarte important să respectăm câteva principii. Unul dintre ele este principiul specializării, adică faptele de corupție să fie anchetate de procurorii specializați, faptele care țin de criminalitate organizată și terorism să fie anchetate de procurorii specializați și așa mai departe. Sub nicio formă nu vom admite ca aceste dosare care vizează magistrați și pot avea ca obiect fapte de corupție să nu fie de plano anchetate de DNA. Nici ideea ca toate dosarele să fie trimise către Parchetul General nu poate fi acceptată sub nicio formă, pentru că asta ar însemna aceeași Mărie cu altă pălărie, adică dosarele nu vor putea fi anchetate de procurorii din serviciile teritoriale. Nu poți gestiona un număr atât de mare de dosare – astăzi, vorbim de 6.000 de dosare - cu o unitate centrală. Este esențial să existe unități teritoriale, altfel s-ar pune batista pe țambal”, declară ministrul Stelian Ion.

USR PLUS își exprimă încrederea că, pe parcursul discuțiilor din Senat, partenerii de coaliție se vor convinge că magistrații nu au nevoie nici de „superimunități”, nici de garanții suplimentare. Lucru, de altfel, explicat foarte clar de cei peste 1.000 de judecători și procurori care au semnat memoriul inițiat de Asociația Forumul Judecătorilor împotriva introducerii unui filtru suplimentar în situația trimiterii în judecată a magistraților.

USR PLUS și-a asumat să repare răul produs în Justiție de PSD, timp de patru ani, și exact asta face. Pasul următor se va consuma joi, când Ministerul Justiției va trimite către CSM pachetul de modificare a legilor Justiției.

Alte stiri

Deputata USR PLUS Diana Stoica, desemnată raportor al Comisiei pentru pentru afaceri sociale din cadrul APCE
Diana Stoica, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului E...
Vezi mai mult
Senatul a votat inițiativa USR PLUS – PNL de desființare a Institutului Revoluției Române
Plenul Senatului a adoptat cu majoritate de voturi inițiativa legislativă depusă de mai multi par...
Vezi mai mult
USR PLUS depune lege pentru protecția arborilor remarcabili
Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu și deputata USR PLUS Diana-Anda Buzoianu au depus la Biroul Per...
Vezi mai mult
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” sesizează nereguli uriașe în organizarea alegerilor parțiale de la Bragadiru
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” va depune mai multe sesizări împotriva Primăriei Bragadiru, a...
Vezi mai mult
Dezbatere USR PLUS: „Piața de capital din România – Prezent și viitor”
Parlamentarii USR PLUS au organizat, joi, o dezbatere pe tema pieței de capital din România, cu p...
Vezi mai mult
Vot USR PLUS pentru ca lucrătorii în cariere și termocentrale să se poată pensiona în condiții echitabile
Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, amendamentele propuse de ...
Vezi mai mult
Candidații USR PLUS la alegerile locale parțiale din 27 iunie
„Fără hoție la Primărie” este misiunea pe care continuăm să ne-o asumăm. Candidații USR PLUS la a...
Vezi mai mult
USR PLUS, singurul partid care susține reexaminarea legii ce vizează educația pentru sănătate
USR PLUS este singurul partid parlamentar care susține reexaminarea legii care vizează și educați...
Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!