USR PLUS depune lege pentru protecția arborilor remarcabili

Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu și deputata USR PLUS Diana-Anda Buzoianu au depus la Biroul Permanent al Senatului o propunere legislativă pentru protecția arborilor remarcabili.

În timp ce alte state europene fac eforturi pentru replantarea pădurilor tăiate, România are încă mulți arbori seculari de protejat, ce joacă un rol cheie în ecosisteme. Cu toate acestea, nu există la nivel național, până în acest moment, o lege dedicată conservării și protejării arborilor remarcabili, spre deosebire de multe alte țări.

În acest context, actul normativ va institui un mecanism de evidență și de protecție a acestor arbori. Conform celui mai recent studiu efectuat pe teritoriul național, pot fi identificați aproximativ 5.000 de arbori care ar beneficia de acest statut.

Proiectul de act normativ stipulează clar condițiile în care arborii vor fi inventariați, marcați și tăiați și, în mod automat, salvgardarea arborilor existenți.

Este o lege fără impact bugetar, dar cu mare impact asupra unor părți din istoria noastră, care au nevoie de protecție și conservare. Vorbim despre arbori care au și 900 de ani, așa că este datoria noastră morală să îi lăsăm moștenire generațiilor viitoare”, declară Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei de Mediu din Senat.

Avem o datorie să protejăm pădurile, să protejăm arborii cu sute de ani de viață. Este o datorie față de cei de dinaintea noastră de a duce mai departe ce ne-a fost lăsat, dar și față de cei care vin după noi pentru a le oferi un viitor în care natura va face parte din viața lor”, precizează Diana Buzoianu, membră a Comisiei de Mediu din Camera Deputaților.

Ce sunt arborii remarcabili? Sunt arborii din fondul forestier național sau din afara acestuia, inclusiv din intravilanul localităților, pentru care vârsta din amenajamentul silvic este de minimum 150 de ani, au o circumferință minimă a trunchiului - stabilită printr-o anexă la proiectul de act normativ, luând în considerare specia - sau care prezintă o valoare cultural-istorică pentru zonă și comunitate.

Dintr-o perspectivă socială, arborii bătrâni sunt adesea apreciați ca elemente ale moștenirii culturale și istorice de către comunitățile locale. Arborii groși, remarcabili și bătrâni, din peisajele modificate de om, poartă des semnele intervențiilor umane din trecut.

Din punct de vedere ecologic, arborii remarcabili sunt, prin caracteristicile lor, adevărate ecosisteme. Arborii bătrâni găzduiesc licheni, insecte și vertebrate (diferite specii de amfibieni, reptile, păsări și mamifere), o diversitate de gândaci prădători - dușmani naturali împotriva dăunătorilor - benefică în peisajele de producție agricolă. Datorită acestor caracteristici, arborii bătrâni sunt denumiți și „arbori habitat”.

Propunerea legislativă nu are impact asupra bugetului general consolidat.

Inițiativa legislativă a fost propusă în urma discuțiilor și consultărilor purtate cu specialiștii Tibor Hartel și Arghiuş Viorel de la Universitatea Babeș-Bolyai, coordonatorii inițiativei Arborii Remarcabili din România https://arboriremarcabili.ro/ro/despre-proiect/, Florin Stoican și Laura Bouriaud.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult