USR PLUS denunță actele de politizare a numirilor de directori școlari

USR PLUS denunță acțiunile concertate de politizare a numirilor de directori școlari. USR PLUS a avertizat încă de la începutul anului că se va ajunge în situația în care toate funcțiile de director și director adjunct de școală din România – peste 10.000 la număr - vor fi vacantate în luna august, lăsând loc pentru abuzuri din partea inspectorilor școlari.

 

Senatorii USR PLUS Ștefan Pălărie, Irineu Darău și Silvia Dinică au promovat un proiect de lege prin care directorii interimari ar fi fost aleși prin vot secret de către Consiliul de Administrație, care este format din profesori, părinți, elevi și reprezentanți ai autorităților locale, lege care ar fi prevenit o asemenea situație.

Măsura, aprobată de Senat cu 75 de voturi ”pentru”, 45 de voturi ”împotrivă” (10 senatori s-au abținut), ar fi oferit predictibilitate în comunitățile școlare și ar fi fost un prim pas în direcția depolitizării conducerii școlare. Din păcate, Președintele României a refuzat promulgarea legii și a retrimis-o Parlamentului, pentru reexaminare.

Ștefan Pălărie: "Astăzi culegem ce am semănat. La ISJ Vaslui - au schimbat 70% din directori cu membri PNL, nu au ținut cont că ești expert, dacă au fost 2 sau 3 dosare pentru un post, l-au ales pe cel susținut de partid fără criterii de departajare. La Bârlad, președintele PNL s-a numit pe sine director la un liceu, ceea ce contravine cu Art. 24 pct. 5 din metodologie, unde scrie faptul că președintele și vicepreședintele unui partid politic nu pot fi directori.

Tot domnul președinte PNL Bârlad a numit 5 directori profesori de la școala lui în alte unități școlare din oraș și din împrejurimi, că dacă tot e la putere de ce sa nu o facă, chiar dacă în unele școli au fost profesori care și-au depus dosar că vor să fie directori. O să-I solicit Ministerul Educației să trimită corpul de control pentru a investiga această situație ilegală.”

Situația de la Vaslui nu este singulară. Senatorul USR PLUS de Dolj, Cosmin Poteraș, arată că situații similare se înregistrează și în Dolj.

Cosmin Poteraș: ”Oameni cu zero experiență managerială și prea puțină experiență profesională parașutați direct la conducerea unor unități școlare în care n-au pus niciodată piciorul. Manageri care nu au fost considerați destul de buni pentru a le fi prelungite mandatele acum câteva luni, acum sunt. De ce? Numai ISJ Dolj ar putea răspunde, dacă cei de-acolo nu ar fi ocupați, din nou, cu schimbatul intern de scaune.

Pare excesivă preocuparea pentru asigurarea unor interimate. Măcar de-am avea garanții privind organizarea unor concursuri corecte și transparente. Din păcate, cu actuala conducere a ISJ și chiar a MEN, orice speranță de corectitudine a dispărut.”

USR PLUS face un apel la Ministrul Educației să intervină pentru a pune capăt abuzurilor și, în același timp, să asigure organizarea rapidă, transparentă și corectă a concursurilor pentru ocuparea definitive a posturilor de conducere din școli.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult