USR: „Ministrul Câciu răspunde la întrebările care nu i-au fost puse și nu are răspuns la întrebările importante pentru finanțele românești”

Invitat de USR, miercuri, 27 aprilie, la „Ora Guvernului”, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, nu a avut răspuns la întrebările cu adevărat relevante pentru starea finanțelor românești și a economiei țării.

USR a considerat că este necesar ca ministrul Finanțelor să explice care sunt măsurile pe care le are în vedere, în condițiile în care situația economică a țării se deteriorează rapid: reducerea prognozei de creștere economică pentru 2022: la 4,2% față de 5,1%, în condițiile în care bugetul a fost construit pe o prognoză de 4,6%; creșterea rapidă a costurilor la care se împrumută România, la o dobândă de 5,4%, de 12 ori mai mult decât vecinii din Bulgaria (0,5%) precum și creșterea continua a prețurilor, care îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici.


În cadrul dezbaterilor din Senat, la Ora Guvernului, senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor, a arătat că măsurile propuse de actuala coaliție de guvernare „au venit prea târziu, prea puțin, prea timid, sub forma unui powerpoint”.


Anca Dragu: „România are cel mai scăzut rating de țară din UE, existând chiar riscul ca România să fie retrogradată sub nivelul considerat sigur pentru investitii. Să știți că România a avut și rating-uri mai bune. De ce România se împrumută atât de scump, mai scump decât economii cu credibilitate mai scăzută? De ce ati exprimat valoarea voutcherelor în EURO? Oare pentru ca abia peste câțiva ani veți plăti aceste voutchere, când vom fi în zona euro? Ați uitat să creșteți pensiile, salariile, nu ați finanțat transportul elevilor, nu ați extins programul Masa Caldă, și multe altele.”
La rândul său, senatorul USR Claudiu Mureșan, fost președinte al Comisiei buget-finanțe din Senat, i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, să explice declaratiile privind creșterea veniturilor la bugetul de stat.


Claudiu Mureșan: „I-am cerut ministrului să explice minunile pe care le-a făcut, intrumentele pe care le-a folosit, pentru a crește cu 31% veniturile fiscale în ianuarie 2022, comparativ cu ianuarie 2021. Evident că nu putea să recunoască adevărul, anume că această creștere s-a bazat exclusiv pe taxarea creșterilor de prețuri la utilități, bani pe care i-a scos și continuă să-i scoată din buzunarul românului bun platnic”.


La fel ca Anca Dragu, și senatorul USR Claudiu Mureșan i-a adus aminte că, desi în mai, anul trecut, anunța că sunt bani la buget pentru creșterea pensiilor cu 22%, această măsură nu a mai fost implementată de guvern.


USR va continua să-i cheme pe miniștrii actualei coaliții de guvernare la Ora Guvernului pentru a explica deschis de ce nu au adoptat încă măsurile pe care le promit de mulți ani că le adoptă.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult