USR îl cheamă din nou pe Virgil Popescu în Parlament. Cătălin Drulă: “Ăsta este un om care trebuie să plece”

USR a reluat solicitarea de chemare a ministrului Energiei, Virgil Popescu, în Parlament, pentru a da explicații pentru modul modul dezastruos în care a gestionat multiplele crize din domeniul energiei, în condițiile în care se află de trei ani în fruntea ministerului. Solicitarea a fost depusă, astăzi, la Biroul Permanent din Camera Deputaților.

Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a subliniat faptul că Virgil Popescu trebuie să plece din funcție.

“Energie, un dezastru. Un dezastru pe zona de carburant, un dezastru pe zona de gaz, un dezastru pe zona de energie electrică. O să îl chemăm din nou în Parlament pe Virgil Popescu. Vă aduc aminte ceva: omul ăsta, Virgil Popescu, este ministru al Energiei în al treilea an acum. În general vorbim în aceste guverne de miniștri care sunt de trei luni în funcție, ce să facă și ei, săracii, nu au aflat pe unde este ușa acolo.

La Virgil Popescu vorbim de trei ani, trei ani în care nu a fost în stare să dea Legea offshore, trebuia să găsească o simplă formulă de taxare corectă care să stimuleze investițiile și să scoatem gazul din Marea Neagră. De centrala de la Iernut de câți ani auzim? De trei ani, cel puțin, auzim că trebuie să fie gata. Avem 10 miliarde de euro pentru care nu are ghidurile de folosire pentru investiții în producția de energie. Avem nevoie de gaze, avem nevoie de energie electrică, avem nevoie de încurajarea pieței.

În loc de asta, vin cu o schemă greșită din start de plafonare, care plafonează la producător, adică și dacă cineva ar vrea să intre pe piață, dacă pui mercurialul la prețuri la producător, descurajează investițiile. Companiile care ar trebui să producă pentru România, le-au politizat de sus până jos. Ăsta este un om care trebuie să plece, trebuia de mult să plece și nu este singurul din acest guvern”, a declarat Cătălin Drulă.

La rândul său, deputata USR, Cristina Prună, a criticat noua propunere de schemă pentru facturile la energie și gaze a Guvernului PSD-PNL, subliniind faptul că măsurile propuse „urmează aceeași logică falimentară” din 2018 când, prin Ordonanța 114, PSD a blocat investițiile în extragerea gazului din Marea Neagră și a făcut România și mai dependentă de gazul rusesc.

Potrivit Cristinei Prună, principalele probleme ale schemei propuse de PSD-PNL sunt următoarele:

1. „Se plafonează prețul la producția de gaze naturale pentru consumatorii casnici și pentru producerea de energia termică. Acest lucru nu va face decât să blocheze și mai mult noi proiecte de extracție a gazului onshore și offshore din România. Peste asta se adaugă faptul că nu avem în prezent niciun proiect de lege Offshore care să creeze cadrul pentru exploatările de gaze din Marea Neagră;

2. Proiectul de ordonanță interzice vânzările de energie electrică ale companiilor de stat pentru 2023 și 2024. Asta se traduce prin a pune efectiv cruce pe perspectivele investiționale. De aceea, transpusesem directiva europeană care permitea vânzarea energiei prin contracte bilaterale pe termen lung, tocmai pentru a impulsiona proiectele de investiții în producția de energie electrică.

3. Fără noi investiții stăm la mâna altora. Nu avem un cuvânt foarte important de spus în privința interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB) prin care am putea să ne diversificăm necesarul de import, adică să nu mai importăm doar gaz rusesc. În schimb legile la noi în țară le facem prost”.

În concluzie, “Guvernul ne propune un experiment economic și sabotarea industriei. Rămâne de văzut cine și cum va supraviețui”, a mai subliniat Cristina Prună.

(Foto: Inquam Photos)

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult