USR: Incompetența miniștrilor, în special a ministrului Energiei, pune în pericol funcționarea economiei

Pentru a doua oară în decurs de nici patru luni, Guvernul Ciucă este nevoit să repare greșelile dintr-o ordonanță de urgență pe care tot Guvernul Ciucă a adoptat-o în urmă cu doar câteva săptămâni. Atât de bine scris a fost actul inițial și atât de mare este incompetența ministrului Virgil Popescu, dar și a colegilor acestuia de Guvern.

Am ajuns în situația penibilă în care acest guvern nu numai că vine cu măsuri proaste, dar nici pe alea nu este în stare să le adopte corect. În primul rând, a uitat că există agenți economici care își produc singuri o parte din energia consumată, pentru că au panouri fotovoltaice pe clădiri (prosumatori). Practic, pe prima versiune de ordonanță, un consumator industrial care avea și o parte a consumului acoperit din producție proprie nu ar beneficia de plafonare. O discriminare care ar duce la blocarea investițiilor în eficientizarea energetică a industriei românești. A doua greșeală din ordonanța adoptată în 18 martie este că Guvernul «a uitat» de producătorii de agent termic pentru populație, care nu pot achiziționa direct gazul de la producător și nu ar beneficia de plafonarea prețului gazului natural. Or, acest lucru ar fi putut crește prețul gigacaloriei în mod discriminatoriu doar pentru locuitorii anumitor orașe. Este bine că vin astăzi să corecteze aceste greșeli. Totuși, pregătirea slabă a miniștrilor, în special a ministrului Energiei, pune în pericol funcționarea economiei. Nu doar prin aceste bâlbe, inacceptabile la acest nivel, cât prin soluțiile adoptate, care pe termen lung vor descuraja masiv investițiile”, declară Cristina Prună, deputat USR, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

OUG 27/2022 pare a fi scrisă de un matematician boem angajat de Ministerul Energiei pentru a dovedi că se poate crea un act normativ atât de alambicat  încât să nu-l înțeleagă nimeni. Însuși Guvernul recunoaște asta implicit, astăzi, când discută, la doar trei săptămâni de la adoptarea OUG 27/2022, emiterea unei ordonanțe cu scop corectiv, care să încerce să o facă aplicabilă pe prima. Din partea cât de cât inteligibilă, dintre multele probleme pe care OUG 27/2022 le generează se remarcă discriminarea pe care Guvernul o creează în cazul consumatorilor casnici de energie electrică. Acestora le-a fost impus, în mod arbitrar, un prag de consum mediu lunar de 300 kWh, calculat la nivelul anului 2021, prag peste care este eliminată orice plafonare sau compensare, în timp ce consumatorilor non-casnici li se oferă o plafonare a prețului la 1 leu/kWh indiferent de consum”, precizează senatorul USR Cristian Bordei, membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului.

OUG 27/2022 se află în dezbaterea Senatului, iar senatorii USR au depus mai multe amendamente în comisii, pentru corectarea deficiențelor observate. Inclusiv un amendament prin care consumatorii casnici care depășesc plafonul de consum la energie electrică să beneficieze de aceeași plafonare precum consumatorii non-casnici.

Înainte de adoptarea OUG 27/2022, USR a avertizat nu doar că noua schemă de plafonare gândită de ministrul Virgil Popescu nu are calculat vreun impact bugetar, dar că nu se știe nici măcar care au fost efectele primelor două scheme de plafonare și compensare.

Încă din octombrie 2021, USR a propus un set de măsuri pe termen scurt pentru combaterea creșterii facturilor la energie. Printre măsuri, incluse și într-un proiect de lege depus în Parlament de Cristina Prună și Claudiu Năsui, se numără: scăderea la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice și gazului natural pentru consumatorii finali, abrogarea accizei aplicate energiei electrice, eliminarea certificatelor verzi și a taxei de cogenerare din factură, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea prețului cu energia și gazele raportat la iulie 2021.

De asemenea, printr-un amendament în Parlament, USR a propus și acordarea de vouchere pentru gospodării, astfel încât factura să fie suportabilă pentru români.

Din păcate, propunerile USR au fost ignorate atât de ministrul Energiei, cât și de liderii „coaliției sărăciei” patronate de președintele Klaus Iohannis. În timp ce proiectele USR zac în Parlament sau sunt respinse doar pentru că vin din partea Opoziției, haosul se accentuează, iar românii devin victimele unei guvernări populiste, incompetente și cleptocrate.

Alte stiri

Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult
Senatorul USR Sebastian Cernic avertizează că PSD pune în pericol fondurile europene pentru fermierii români
Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei de Agricultură din Senat, trage un semnal de ...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei respinge pe bandă rulantă inițiativele USR care ar fi contribuit la creșterea calității sistemului educațional din România
Coaliția sărăciei a respins inițiativa legislativă a USR care ar fi asigurat creșterea salariilor...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă: USR depune o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Câmpeanu
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a criticat astăzi mai mulți miniștri ai actualului ...
Vezi mai mult
Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază
Coaliția plagiatorilor a respins inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler care î...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR, trei noi inițiative legislative pentru îmbunătățirea sistemului educațional
Senatorii Silvia Dinică, Ștefan Pălărie, Irineu Darău și deputații Mihai Polițeanu și Andrei Mift...
Vezi mai mult
USR contestă majorările salariale ale demnitarilor la CCR
USR a depus miercuri, 8 iunie, două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de...
Vezi mai mult
Inițiativă USR de transparentizare a Consiliului de Export, adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat, astăzi, o propunere legislativă pentru transparentizarea intereselor ...
Vezi mai mult