USR este gata să își asume guvernarea. Dacian Cioloș: “Nu mergem doar cu oameni ca să negociem posturi, ci mergem să discutăm soluții”

USR a prezentat, luni, președintelui Klaus Iohannis în cadrul consultărilor pentru formarea noului guvern propunerea de prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloș și propunerile pentru un program de guvernare PNRR+, care are în vedere măsuri concrete pentru gestionarea crizei sanitare și livrarea reformele necesare pentru modernizarea României. 

Delegaţia USR a fost formată din Dacian Cioloș, Dan Barna, Anca Dragu, Cristian Ghinea și Stelian Ion.

“Domnul președinte ne-a spus că va analiza această propunere foarte serios și, evident, de acum înainte mingea este în terenul domnului președinte, decizia e la dânsul. Ne-a spus că e neplăcut surprins să vadă că nu au existat discuții între partide până acum.

I-am spus că noi am fost deschiși pentru discuții cu partenerii noștri de coaliție, o coaliție care este, din punctul nostru de vedere, încă în vigoare pentru că ea nu a fost denunțată până acum de niciunul dintre cei trei parteneri și că noi rămânem deschiși la discuție, dar de data asta cu o propunere foarte fermă atât de viziune, cât și de premier”, a declarat Dacian Cioloș, luni, în cadrul unei conferințe de presă după finalizarea consultărilor de la Palatul Cotroceni. 

Întrebat dacă, în contextul în care președintele Klaus Iohannis nu urma să iasă cu nicio propunere astăzi și ar demara încă o rundă de negocieri, USR va încerca să negocieze și cu celelalte partide pentru a merge data viitoare cu o majoritate deja conturată, Dacian Cioloș a răspuns:

“Dar noi am avut intenția aceasta și până acum. V-am spus că i-am dat un semnal domnului președinte al PNL pentru a avea această discuție, probabil că PNL nu a fost pregătit până acum pentru o astfel de discuție, sper ca măcar de acum înainte să fie pregătit și, da, să stăm de vorbă. În mod constant noi am avut o abordare foarte clară și stabilă a acestei probleme. USR este gata să intre la guvernare și chiar să își asume guvernarea cu un premier și cu un program. Nu mergem doar cu oameni ca să negociem posturi, ci mergem să discutăm soluții”.

Dacian Cioloș a subliniat că “România trebuie guvernată de un guvern care să își asume aceste responsabilități imediate”.

„Intenția noastră este, de acum înainte, să fim mult mai circumspecți, mult mai clari și mai preciși pe ceea ce credem că trebuie făcut și în felul acesta să putem să reconstruim încrederea între noi în măsura în care vom reuși să refacem această coaliție.

Aici am fost de acord cu domnul președinte că, din punctul nostru de vedere, prioritatea este un guvern în funcție și nu alegeri anticipate”, a adăugat liderul USR.

Întrebat dacă șeful statului i-a transmis că nu își dorește ca USR să mai fie la guvernare, așa cum le-a transmis celor de la PNL, Dacian Cioloș a răspuns: "Nu, nu ne-a spus deloc, dimpotrivă, concluzia discuției a fost că va analiza propunerea pe care am făcut-o și că va veni cu un răspuns în următoarele ore". 

Printre cele mai importante măsuri propuse de USR se numără și următoarele:

  • un pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate și gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenții temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor la curent și gaze și exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic;
  • un plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului școlar (vacanță două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară), închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii țări, indiferent de rata de incidență, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcție de incidență și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți și acces în spații neesențiale (baruri, restaurante, cinema etc.) și mall-uri doar cu certificatul verde.

Toate propunerile USR pentru un program de guvernare PNRR+ pot fi consultate aici: https://www.usr.ro/Propuneri_USR.pdf  

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult