USR: De organizarea corectă a concursurilor pentru directorii de școală depinde performanța întregului sistem școlar

În contextul debutului la nivel național, astăzi, a probei interviu din concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director și director-adjunct de școală, USR atrage atenția asupra importanței organizării corecte a acestor concursuri. Pentru a-i ajuta pe cei dornici să intre în concurs, USR a realizat un ghid în care sunt trecute în revistă competențele necesare pentru un rol atât de complex și important precum cel al managerului de școală și a organizat sesiuni de pregătire cu membrii comisiilor de interviu delegați din partea consiliilor locale.

Importanța organizării corecte a acestui concurs se va resimți pe termen mediu și lung în performanța întregului sistem școlar. De aceea, ne-am preocupat, referitor la acest concurs, să realizăm un ghid care să descrie profilul ideal al unui manager de succes, cu o descriere a numeroaselor competențe necesare pentru un rol atât de complex și de important, dar și să organizăm ca partid, duminica trecută, o sesiune de pregătire la nivel național cu toți membrii comisiilor de interviu delegați din partea consiliilor locale. În această sesiune a fost pus accentul pe procedura de concurs și pe problemele care pot apărea în timpul evaluării. Ne dorim pentru România ca cei mai buni candidați să fie cei care vor ocupa funcțiile de conducere la nivelul unităților școlare din toată țara”, declară senatorul USR Ștefan Pălărie.

Duminică, 70 de consilieri locali USR din toată țara, care sunt de astăzi membri în comisiile de interviu, au participat la un atelier dedicat selecției directorilor și directorilor adjuncți de școli. A fost discutată pas cu pas procedura de interviu precum și elementele pe care consilierii locali membri în comisii trebuie să le urmărească în evaluarea strategiilor candidaților.

La eveniment a participat și doamna Anca Tîrcă, „profesoara de directori”, expert educațional reputat care a format în această perioadă peste 1.000 de candidați la funcții de directori în școlile românești.

Concursul organizat zilele acestea pentru selectarea directorilor și directorilor adjuncți de unități de învățământ este cel mai important eveniment din reforma structurală a guvernanței școlii românești și de aceea trebuie să ne raportăm la el cu multă seriozitate. Este de datoria aleșilor noștri locali să își asume un rol activ în viața școlilor din comunitățile lor pentru că doar așa putem asigura îmbunătățirea educației copiilor noștri”, a declarat Corina Atanasiu, fost secretar de stat în MIPE, organizatoarea evenimentului și coordonator al domeniului „Educație” în programul de guvernare al USR.

Concursul pentru directorii și directorii adjuncți de școli a debutat pe 15 octombrie cu proba scrisă eliminatorie la care s-au înscris 9.110 cadre didactice pe 8.600 de locuri. Dintre aceștia, 5.676 de candidați au promovat proba scrisă (65,8%), înainte de contestații, obținând cel puțin nota 7.

Așa cum USR anticipa încă de acum câteva luni, sunt șanse sporite ca, la finalul etapelor de selecție, doar jumătate din posturile scoase la concurs să fie ocupate, situație care reliefează doar cât de important ar fi fost ca, la momentul acesta, să fi avut adoptată și intrată în vigoare legea inițiată de senatorul USR Ștefan Pălărie privind numirea directorilor interimari de către consiliile de administrație ale școlii, nu de către inspectorii școlari. În acest fel, s-ar fi evitat scenariul din ianuarie 2021, când aproape 20% dintre directori au fost numiți pe criterii politice, nu pe criterii de performanță.

Din păcate, după adoptarea de către Parlament la sfârșitul lunii iunie, legea a fost trimisă spre reexaminare de către președintele Klaus Iohannis, și se află încă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată. Un vot favorabil ar putea fi dat mâine.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult