USR a sesizat Curtea Constituțională pe modificările aduse de PSD, PNL și UDMR Regulamentului Camerei Deputaților

Grupul parlamentar USR din Camera Deputaților a depus sesizare la Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse la Regulamentul Camerei, modificări prin care coaliția PSD-PNL-UDMR încearcă instaurarea cenzurii în Parlament.

În sesizarea depusă, USR argumentează faptul că introducerea de sancțiuni pentru filmarea ședințelor și pentru afișarea de bannere încalcă dreptul la informație, libertatea de exprimare și egalitatea în drepturi, dar și libertatea presei.

Prin interzicerea implicită a posibilității de a înregistra lucrările din Cameră de către presa care nu a primit acreditare, ca şi de către oricare membru al publicului, cât şi prin restrângerea dreptului deputaților, care, în exercitarea mandatului lor, înregistrează lucrările, pentru prezentarea activității în fața cetățenilor, se aduce o gravă atingere drepturilor cetățenești, se arată în sesizarea depusă la Curtea Constituțională.

În ceea ce privește afișarea bannerelor, există și o decizie a Curții Constituționale care a stabilit că interdicția prevăzută de Regulamentul Camerei se poate aplica doar bannerelor cu mesaje denigratoare, rasiste sau xenofobe. Or, a interzice și sancționa desfășurarea de bannere fără a distinge cu privire la conținutul mesajului expus contravine deciziei CCR și dispozițiilor art. 30 din Constituție.

De asemenea, USR a argumentat în sesizare că sancționarea întregului grup parlamentar pentru fapta unui deputat, oricare ar fi aceea, încalcă principiul răspunderii juridice personale. Introducerea de sancțiuni colective are ca scop evident îngreunarea, dacă nu chiar paralizarea, acțiunilor Opoziției. Efectele aplicării unei astfel de sancțiuni ar fi acelea că zeci de deputați ai Opoziției ar fi limitați să se exprime și să își exercite mandatul acordat de cetățeni.

Așa cum a precizat încă din primele momente ale dezbaterii pe tema modificării Regulamentului Camerei Deputaților, USR susține că orice formă de agresiune trebuie sancționată dur, cu atât mai mult când se întâmplă în Parlament, forul suprem de dezbatere al României, dar nu poate accepta ca, sub acest pretext, să se limiteze transparența și să se blocheze dreptul românilor de a ști ce decizii iau cei pe care ei i-au votat.

USR a propus eliminarea prevederilor abuzive, în special a celor care stabilesc sancționarea întregului grup parlamentar pentru acțiunea unui deputat, inclusiv cu reducerea la jumătate a timpului alocat la moțiuni. Amendamentele USR au fost însă respinse de coaliția toxică PSD-PNL-UDMR.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult