Transparentizarea ședințelor de consiliu local și județean, raport negativ în Comisia de Administrație

Proiectul USR PLUS de transparentizare a ședințelor de consiliu local și consiliu județean, prin transmiterea pe internet astfel încât cetățenii să aibă acces la deciziile care îi privesc direct, a primit raport negativ în Comisia pentru administrație.

Administrația publică trebuie să fie în folosul cetățeanului, astfel că proiectele de asigurare a trasparenței și de încurajare a cetățeniei active nu ar trebui să aibă culoare politică. Nu găsesc nicio explicație pentru care colegii deputați nu ar susține un proiect de transparentizare a ședințelor consiliilor locale prin transmiterea lor pe internet, mai ales că forma amendată - ca urmare a opiniilor formulate de Asociația Municipiilor - a fost discutată cu Ministerul Dezvoltării și e susținută de acesta.  Cred că de prea mult timp aleșii locali și ședințele lor sunt undeva pe un piedestal de neaccesat pentru cetățeni. Este timpul să dăm dovadă de deschidere și de transparență, pentru că doar astfel putem să creștem încrederea oamenilor în instituții și în reprezentații aleși”, declară Oana Cambera, co-inițiator al proiectului USR PLUS de transparentizare a ședințelor consiliilor locale.

Politicienilor le este frică să facă politică la vedere! Blocarea inițiativei USR PLUS arată cât dispreț au față de dreptul la informare al oamenilor. Chiar dacă astăzi au pus piedici unui proiect curajos, o să luptăm până când vor cădea și măștile politice cu tot cu blaturile din administrații!”, precizează și deputatul USR PLUS Filip Havârneanu, co-inițiator al proiectului.

Propunerea legislativă, semnată de 58 de senatori și deputați USR PLUS, modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

În forma inițială, inițiativa extindea, pe de o parte, caracterul public al ședințelor de consiliu, astfel încât primăriile să nu mai poată, prin regulamentele de organizare, să-l încalce și să-l limiteze, iar pe de altă parte, prevedea explicit posibilitatea consilierilor de a transmite sau înregistra ședințele de consiliu spre a le pune la dispoziția cetățenilor.

Forma agreată în urma discuțiilor cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România și ai Ministerului Dezvoltării se axează doar pe extinderea caracterului public și prevede o etapizare – de la 1 ianuarie 2022 pentru consiliile județene, municipale și orășenești, 1 ianuarie 2023 pentru consiliile comunale – pentru aplicarea prevederilor.

În ciuda susținerii acordate inclusiv de Ministerul Dezvoltării, proiectul USR PLUS a primit, marți, raport negativ în Comisia pentru administrație publică a Camerei Deputaților, prin votul deputaților PNL, UDMR și PSD.

Proiectul, care a primit avize favorabile și de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social, urmează să fie dezbătut și în Comisia juridică, înainte de a fi supus votului plenului Camerei Deputaților.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult