Modificările USR PLUS privind transparentizarea activității instituțiilor publice și publicarea tuturor contractelor, adoptate

USR PLUS și-a asumat încă de la înființare să transparentizeze activitatea instituțiilor publice și modul în care cheltuiesc banii publici. Iată că, astăzi, parlamentarii USR PLUS au făcut pași mari în această direcție. Au fost adoptate două modificări la Legea 544/2001 care prevăd publicarea cererilor primite de la cetățeni și răspunsurile pe site-urile instituțiilor și transparentizarea tuturor contractelor publice și actele adiționale încheiate cu furnizorii. Modificările au fost adoptate în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. 

În primul rând, este vorba despre proiectul depus de deputatul Claudiu Năsui (PL-x nr. 529/2020) care propune crearea unui registru public electronic, pe site-ul fiecărei instituții de stat, în care să fie incluse cererile de informații pe Legea 544 și răspunsurile la ele. 

Necesitatea modificării este dată de faptul că, în practică, instituțiile publice refuză în mod abuziv să furnizeze informații sau oferă documente re-scanate, deși accesul cetățenilor la informații trebuie să fie facil și datele utilizabile în mod real.

În plus, au fost adoptate amendamentele depuse de deputatul Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, care prevăd:

  1. Autoritățile sau instituțiile publice au obligația să publice în propriul registru public al solicitărilor privind informațiile de interes public solicitările scrise înregistrate conform art. 6 în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrării acestora.
  2. Autoritățile sau instituțiile publice au obligația să publice în propriul registru public al solicitărilor privind informațiile de interes public răspunsurile emise conform art. 7 în termen de cel mult 15 zile de la data emiterii acestora. Răspunsurile vor fi publicate în același format ca cele comunicate.

„Este un pas uriaș în transparentizarea accesului la informații publice. Odată publicate informațiile pe site-urile instituțiilor, cetățenii vor găsi atât întrebările adresate de alte persoane cât și răspunsurile instituțiilor, astfel se vor reduce multe solicitări. În forma adoptată de astăzi, toate instituțiile au obligația de a face publice solicitările și răspunsurile în 15 zile. Propunerea este o normalitate într-un stat european democratic care militează pentru creșterea încrederii cetățenilor în instituții. Asta facem, vrem ca transparența să ghideze activitatea instituțiilor publice și, în consecință, să simplificăm viața românilor.”, transmite deputatul Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Al doilea proiect adoptat, astăzi, în Comisia pentru cultură, care modifică Legea 544/2001 este inițiat de deputatul Cosette Chichirău, (Pl-x nr. 329/2018) și prevede obligativitatea autorităților de a publica toate contractele publice și actele adiționale încheiate cu furnizori, cu scopul de a spori transparența procesului de alocare a resurselor și permițând accesul la informații al cetățenilor. 

Astfel, la articolul 5 alineatul (1), se introduce o nouă literă e, cu următorul cuprins:

e) Contractele de achiziție publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune de lucrări și contractele de concesiune de servicii în care autoritatea sau instituția publică este parte, precum și actele subsecvente acestor contracte. 

„Scopul proiectului este de a reduce corupția. În toate țările în care contractele pe bani publici sunt publicate din oficiu, costurile cu achizițiile sunt mai mici, iar la licitații participă și companii din economia reală, nu doar firmele de casă ale politicienilor. În România, vedem deseori că achizițiile publice sunt învăluite în mister, contractele sunt supraevaluate sau fictive, ori vedem lucrări supraevaluate sau inexistente, conflicte de interese, sau studii de fezabilitate refăcute nejustificat. Modificarea adoptată astăzi aduce transparență în cheltuirea banului public. Am promis că vom transparentiza modul în care lucrează instituțiile și asta facem.”, transmite deputatul Cosette Chichirău, inițiatoarea modificării legii.

Tot astăzi, în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților, a fost adoptat proiectul inițiat de Claudiu Năsui (PL-x nr. 530/2020) care modifică Legea privind organizarea Monitorului Oficial al României astfel încât toți românii să aibă acces în mod gratuit și liber, permanent, la formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I și Partea a II-a. Formatul electronic gratuit și liber ar urma să fie document portabil (PDF) și să fie accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire și imprimare, astfel încât toți românii să poată citi o lege, când este publicată.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult