Modificările USR PLUS privind transparentizarea activității instituțiilor publice și publicarea tuturor contractelor, adoptate

USR PLUS și-a asumat încă de la înființare să transparentizeze activitatea instituțiilor publice și modul în care cheltuiesc banii publici. Iată că, astăzi, parlamentarii USR PLUS au făcut pași mari în această direcție. Au fost adoptate două modificări la Legea 544/2001 care prevăd publicarea cererilor primite de la cetățeni și răspunsurile pe site-urile instituțiilor și transparentizarea tuturor contractelor publice și actele adiționale încheiate cu furnizorii. Modificările au fost adoptate în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. 

În primul rând, este vorba despre proiectul depus de deputatul Claudiu Năsui (PL-x nr. 529/2020) care propune crearea unui registru public electronic, pe site-ul fiecărei instituții de stat, în care să fie incluse cererile de informații pe Legea 544 și răspunsurile la ele. 

Necesitatea modificării este dată de faptul că, în practică, instituțiile publice refuză în mod abuziv să furnizeze informații sau oferă documente re-scanate, deși accesul cetățenilor la informații trebuie să fie facil și datele utilizabile în mod real.

În plus, au fost adoptate amendamentele depuse de deputatul Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, care prevăd:

  1. Autoritățile sau instituțiile publice au obligația să publice în propriul registru public al solicitărilor privind informațiile de interes public solicitările scrise înregistrate conform art. 6 în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrării acestora.
  2. Autoritățile sau instituțiile publice au obligația să publice în propriul registru public al solicitărilor privind informațiile de interes public răspunsurile emise conform art. 7 în termen de cel mult 15 zile de la data emiterii acestora. Răspunsurile vor fi publicate în același format ca cele comunicate.

„Este un pas uriaș în transparentizarea accesului la informații publice. Odată publicate informațiile pe site-urile instituțiilor, cetățenii vor găsi atât întrebările adresate de alte persoane cât și răspunsurile instituțiilor, astfel se vor reduce multe solicitări. În forma adoptată de astăzi, toate instituțiile au obligația de a face publice solicitările și răspunsurile în 15 zile. Propunerea este o normalitate într-un stat european democratic care militează pentru creșterea încrederii cetățenilor în instituții. Asta facem, vrem ca transparența să ghideze activitatea instituțiilor publice și, în consecință, să simplificăm viața românilor.”, transmite deputatul Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Al doilea proiect adoptat, astăzi, în Comisia pentru cultură, care modifică Legea 544/2001 este inițiat de deputatul Cosette Chichirău, (Pl-x nr. 329/2018) și prevede obligativitatea autorităților de a publica toate contractele publice și actele adiționale încheiate cu furnizori, cu scopul de a spori transparența procesului de alocare a resurselor și permițând accesul la informații al cetățenilor. 

Astfel, la articolul 5 alineatul (1), se introduce o nouă literă e, cu următorul cuprins:

e) Contractele de achiziție publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune de lucrări și contractele de concesiune de servicii în care autoritatea sau instituția publică este parte, precum și actele subsecvente acestor contracte. 

„Scopul proiectului este de a reduce corupția. În toate țările în care contractele pe bani publici sunt publicate din oficiu, costurile cu achizițiile sunt mai mici, iar la licitații participă și companii din economia reală, nu doar firmele de casă ale politicienilor. În România, vedem deseori că achizițiile publice sunt învăluite în mister, contractele sunt supraevaluate sau fictive, ori vedem lucrări supraevaluate sau inexistente, conflicte de interese, sau studii de fezabilitate refăcute nejustificat. Modificarea adoptată astăzi aduce transparență în cheltuirea banului public. Am promis că vom transparentiza modul în care lucrează instituțiile și asta facem.”, transmite deputatul Cosette Chichirău, inițiatoarea modificării legii.

Tot astăzi, în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților, a fost adoptat proiectul inițiat de Claudiu Năsui (PL-x nr. 530/2020) care modifică Legea privind organizarea Monitorului Oficial al României astfel încât toți românii să aibă acces în mod gratuit și liber, permanent, la formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I și Partea a II-a. Formatul electronic gratuit și liber ar urma să fie document portabil (PDF) și să fie accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire și imprimare, astfel încât toți românii să poată citi o lege, când este publicată.

Alte stiri

Deputata USR PLUS Diana Stoica, desemnată raportor al Comisiei pentru pentru afaceri sociale din cadrul APCE
Diana Stoica, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului E...
Vezi mai mult
Senatul a votat inițiativa USR PLUS – PNL de desființare a Institutului Revoluției Române
Plenul Senatului a adoptat cu majoritate de voturi inițiativa legislativă depusă de mai multi par...
Vezi mai mult
USR PLUS depune lege pentru protecția arborilor remarcabili
Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu și deputata USR PLUS Diana-Anda Buzoianu au depus la Biroul Per...
Vezi mai mult
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” sesizează nereguli uriașe în organizarea alegerilor parțiale de la Bragadiru
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” va depune mai multe sesizări împotriva Primăriei Bragadiru, a...
Vezi mai mult
Dezbatere USR PLUS: „Piața de capital din România – Prezent și viitor”
Parlamentarii USR PLUS au organizat, joi, o dezbatere pe tema pieței de capital din România, cu p...
Vezi mai mult
Vot USR PLUS pentru ca lucrătorii în cariere și termocentrale să se poată pensiona în condiții echitabile
Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, amendamentele propuse de ...
Vezi mai mult
Candidații USR PLUS la alegerile locale parțiale din 27 iunie
„Fără hoție la Primărie” este misiunea pe care continuăm să ne-o asumăm. Candidații USR PLUS la a...
Vezi mai mult
USR PLUS, singurul partid care susține reexaminarea legii ce vizează educația pentru sănătate
USR PLUS este singurul partid parlamentar care susține reexaminarea legii care vizează și educați...
Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!