Topul național al județelor în care cetățenii pot plăti online taxele și impozitele locale

Deputatul USR Mihai Botez a analizat câte primării din țară permit cetățenilor plata impozitelor și a taxelor locale pe platforma ghiseul.ro. Topul rezultat arată că gradul cel mai mare de înrolare a primăriilor este în județele dezvoltate și vorbește grăitor despre cât de digitalizată este România.

Topul județelor prietenoase cu plătitorii de taxe și impozite locale a fost realizat prin raportarea numărului de unități administrativ-teritoriale înrolate pe ghiseul.ro la numărul total de UAT-uri din județ.

Prima concluzie este că autoritățile au fost influențate de cetățean, au reacționat la capacitatea lui de a plăti online și mai mult au fost constrânse să pună la dispoziție această facilitate. În loc ca administrațiile să fie deschizătoare de drumuri, să aibă viziune și să servească cetățeanul, acestea au reacționat la solicitări și insistențe”, declară deputatul USR Mihai Botez.

Procentele cele mai mari de înrolare sunt în județele dezvoltate, iar UAT-urile înrolate sunt și ele, de regulă, cu economii relativ dezvoltate. Pe primul loc în top se situează Bucureștiul, cu șase UAT-uri din șase înrolate, adică un grad de 100%. Locurile următoare sunt ocupate de Ilfov (98%), Harghita (79%), Tulcea (75%), Sibiu (55%) și Brașov (50%). La coada clasamentului se situează județele Brăila și Olt (7%), Mehedinți (8%), Teleorman (10%), Giurgiu și Sălaj (11%).

A doua concluzie este că nu există nici o strategie coordonată și nici o presiune de la nivel central al administrației. S-a creat cadrul legal, s-a creat platforma, dar, apoi, Dumnezeu cu mila! Dacă se înrolează bine, dacă nu, nu. O astfel de abordare este total greșită! Oficiali de la nivel de minister trebuie să dea niște explicații. Spun asta pentru că statistica este inexplicabilă în anumite situații: deși spuneam mai sus că procentele de înrolare sunt mari în județele dezvoltate, Bihorul, unde există totuși Oradea, un oraș și o zonă foarte dezvoltată, are un grad de înrolare de doar 12%, cu 12 UAT-uri înscrise din 101. A treia concluzie e că unde se vrea se poate și că trebuie să avem ca obiectiv imediat să se vrea mai mult. Dacă vocea cetățeanului e determinantă pentru administrațiile locale atunci cetățenii trebuie să ceară mai mult această platformă de plăți online. Și așa nu prea ne iese nouă treaba asta cu digitalizarea la nivel național, haideți măcar fărâma asta de digitalizare pe care o avem să o punem la treabă. Ne va face viața mai ușoară!”, mai afirmă deputatul USR Mihai Botez.

USR a depus, la inițiativa deputaților Brian Cristian și Viorel Băltărețu, un proiect de lege prin care instituțiile publice să fie obligate să accepte și plata online a impozitelor, taxelor, amenzilor și a altor obligații de plată. Depus în luna mai 2021, proiectul a fost adoptat de Senat în octombrie 2021 și de atunci se află în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.

USR face un apel către toate partidele parlamentare ca, la începutul noii sesiuni, propunerea legislativă să fie adoptată rapid, pentru că va ușura viața cetățenilor, prin acces la beneficiile tehnologiilor moderne și prin economie de timp și resurse, dar va contribui substanțial și la o colectare mai rapidă și eficientă a impozitelor și a taxelor.

Instituțiile publice vor putea decide asupra soluției implementate, fie că este vorba de ghiseul.ro (platformă dezvoltată și administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, ușor accesibilă și la costuri minime pentru instituțiile publice), fie că este vorba de alte soluții software, în paralel sau nu cu ghiseul.ro.

 

Topul complet, AICI.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult