Toleranță zero la corupție în Primăria Sectorului 1: Clotilde Armand pune capăt vechilor practici penale

Clotilde Armand, primarul USR al sectorului 1, a luptat de la bun început pentru implementarea unei administrații locale curate, în care funcționarii sunt în slujba cetățenilor, iar banii publici sunt cheltuiți pentru bunăstarea comunității.

Pentru a se asigura că practicile ilicite ale fostei administrații PSD nu se vor perpetua, Clotilde Armand a demarat o colaborare cu Direcția Generală Anticorupție, în vederea îmbunătățirii capacității administrative a Primăriei Sectorului 1, prin aplicarea celor mai bune practici în domeniul combaterii corupției. În cadrul proiectului, vor fi implementate mecanisme de control pentru prevenirea și combaterea corupției în rândul angajaților, pentru a preveni conflictele de interese și incompatibilitățile și a asigura transparentizarea proceselor de achiziție publică.

Printr-o serie întreagă de reorganizări, demiteri din funcții și plângeri penale, Clotilde Armand s-a asigurat că funcționarii care au confundat interesul public cu interese de partid sau personale vor fi pedepsiți de justiție, iar prejudiciile vor fi recuperate.

Pe 18 septembrie, în urma unei sesizări făcute de Clotilde Armand, procurorii DNA au deschis un nou dosar penal de trafic de influență, abuz în serviciu, fals și constituire de grup infracțional organizat legat de activitatea fostului primar PSD al sectorului 1, Dan Tudorache. În noul dosar este anchetat modul în care o companie înființată de fostul primar a încheiat contracte de sute de mii de euro cu principalele televiziuni de știri și cu mai multe site-uri apropiate de PSD, pentru a face publicitate unei machete de spital.

La începutul lunii septembrie, ca urmare a unei plângeri depuse de actualul primar al sectorului 1, DNA a început cercetările într-o dosar legat de studii de fezabilitate și devize supraevaluate în cadrul unor proiecte de modernizare a mai multor licee și școli din sectorul 1, din perioada administrației fostului edil PSD. Prejudiciul înregistrat în acest dosar este de 8,8 milioane de lei.

În disputa cu Romprest, primăria condusă de Clotilde Armand a depus la DNA mai multe plângeri penale legate de fraudarea bugetului Sectorului 1. Una dintre cele mai importante este axată pe recuperarea prejudiciului de aproximativ 50 de milioane de euro constatat de Ministerul Finanțelor, într-un raport solicitat la sfârșitul anului trecut de Clotilde Armand. Conform raportului, prejudiciul de aproximativ 244 de milioane de lei a apărut ca urmare a tarifelor umflate facturate de Romprest și plătite în trecut de Primăria Sectorului 1, fără nicio bază legală sau contractuală.

În luna iulie, Clotilde Armand a depus la DNA o plângere penală împotriva unui administrator Romprest, pentru reducerea frecvenței ridicării coșurilor stradale de gunoi la doar o dată pe săptămână.

La începutul acestui an, Clotilde Armand a depus la DNA o plângere împotriva fostei conduceri a Administrației Domeniului Public Sector 1, privind contracte pentru achiziționarea unor gărdulețe, stâlpișori, bănci și coșuri de gunoi, în cazul cărora a fost înregistrat un prejudiciu de 11 milioane de euro. În luna iunie, Armand a demis-o pe directoarea ADP Sector 1 și a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu și delapidare în cazul acesteia, deoarece ar fi folosit resursele instituției (materiale, utilaje și muncitori) pentru a-și construi o anexă la vilă. În septembrie, Clotilde Armand anunța că a câștigat definitiv procesul cu fostul șef al ADP Sector 1, Alin Vieru, care ceruse daune morale de 50 000 de euro și ștergerea a 11 postări pe Facebook în care era demonstrat cum se deturnau banii publici la ADP Sector 1 prin firmele de casă ale PSD.

Un alt set de măsuri este legat de corupția din domeniul sănătății: Clotilde Armand i-a demis pe șefii Complexului Multifuncțional Caraiman și ai Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 și a făcut o plângere la DNA împotriva fostei administrații, pentru achiziția a 1 200 de nebulizatoare, cu un prejudiciu de 18 milioane de lei.

În cadrul luptei împotriva neregulilor imobiliare, Clotilde Armand l-a demis pe arhitectul-șef al sectorului 1 și i-a revocat din funcție pe șeful Poliției Locale și pe alți directori cu atribuții în disciplina în construcții. Ea a făcut, de asemenea, o plângere penală împotriva reprezentantului unui dezvoltator imobiliar care a încercat să mituiască un funcționar din Primăria Sectorului 1, aruncându-i bani prin geamul mașinii.

Această întreagă serie de demiteri, reorganizări și plângeri penale demonstrează că Clotilde Armand este hotărâtă să pună capăt vechilor practici ilegale care aveau loc în primărie în perioada administrației PSD păstorită de Daniel Tudorache. Fostul primar este implicat în prezent în mai multe dosare de corupție, fiind acuzat, printre altele, de luare de mită, complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult