Studiu al Parlamentului European despre tăierile ilegale de pădure din România: atacurile asupra activiștilor de mediu trebuie stopate

La solicitarea europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, Parlamentul European a realizat un studiu privind tăierile ilegale de pădure. Prezentat azi în Comisia pentru Petiții, studiul are peste 130 de pagini în care sunt analizate diferențele legislative și sancțiunile din statele membre, cu recomandări clare pentru combaterea eficientă a fenomenului.

Printre recomandări se numără și înființarea Procurorului Verde European care să se ocupe nu doar de exploatările forestiere ilegale, ci și de infracțiunile financiare asociate acesteia sau de eventuale încălcări ale drepturilor omului: „Un Procuror Verde la nivelul UE ar facilita investigațiile transfrontaliere și urmărirea penală unitară a infractorilor în toate statele membre”, arată autorii (p.12).

Experții recomandă și alte măsuri, precum îmbunătățirea legislației europene privind obligațiile operatorilor de lemn și produse din lemn (EU Timber Regulation - EUTR), care să extindă responsabilitatea operatorilor și la companiile distribuitoare, ambele având interdicția de a comercializa lemn obținut ilegal. Totodată, specialiștii recomandă ca legislația privind tăierile ilegale să fie unitară la nivelul statelor membre, nivelul sancțiunilor crescut și prevederile coroborate cu cele privind corupția, evaziunea fiscală sau încălcarea drepturilor omului. 

Prezentarea publică a acestui studiu are loc după ce ieri, în contextul înmulțirii atacurilor violente asupra celor care demască furturile de lemn din pădurile României, cunoscutul activist de mediu Daniel Bodnar a fost audiat în cadrul Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European (PETI). Bodnar a depus o petiție prin care solicită intervenția instituțiilor europene pentru protecția activiștilor, jurnaliștilor și avertizorilor de integritate care se opun infracțiunilor asupra mediului în România și în statele membre UE. La cererea europarlamentarului USR, Vlad Gheorghe, membru al Comisiei din partea grupului Renew Europe, petiția a fost dezbătută în procedură de urgență în prezența semnatarului.

România deține două treimi din pădurile primare din zona temperată europeană. Ele sunt un bun de interes public, național şi european, iar distrugerea lor nu afectează doar cetățenii sau statul român, ci întreaga Europă, a subliniat activistul din Bucovina în timpul audierii. El le-a spus europarlamentarilor că de la începutul acestui an, au fost consemnate peste 60 de agresiuni asupra personalului silvic: violenţă fizică, ameninţări cu moartea, incendierea bunurilor şi hărţuirea familiilor, inclusiv copiii pădurarilor. Sunt datele oficiale ale Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”. Totodată, din 2014, Regia Naţională a Pădurilor a înregistrat peste 800 de astfel de cazuri - 6 pădurari au fost uciși, mulţi alţii au avut nevoie de spitalizare, a amintit Bodnar, el însuși victimă a unor atacuri violente.

Vă rog să interveniți ferm pentru stoparea atacurilor împotriva activiștilor, jurnaliștilor și avertizorilor de integritate care protejează pădurile europene. Vă rog să analizați necesitatea unei rezoluții urgente în acest sens. De asemenea, rog Comisia să se asigure că autoritățile române și din toate statele membre cu probleme similare îi protejează în mod real pe cetățenii care luptă pentru protecția mediului”, a mai transmis suceveanul europarlamentarilor, pe care i-a invitat să vină în Bucovina, să vadă cu ochii lor situația.

Europarlamentarul luxemburghez Marc Angel (S&D) a apreciat curajul de care a dat dovadă Daniel Bodnar în lupta sa împotriva defrișărilor din România. „Activiștii de mediu români se confruntă cu atacuri fizice, verbale și online violente, care contravin principiilor și drepturilor fundamentale ale UE. De cele mai multe ori, datorită activiștilor de mediu aflăm despre infracțiunile asupra mediului, de aceea trebuie să luăm toate măsurile posibile să-i protejăm, să le garantăm căi eficiente de acțiune legală și să punem capăt impunității agresorilor”, a declarat europarlamentarul luxemburghez.

În intervenția sa din Comisie, Vlad Gheorghe, europarlamentarul USR care a propus înființarea Procurorului Verde European, a subliniat că la nivelul Uniunii încă lipsește un instrument pentru combaterea eficientă a infracțiunilor de mediu. „Majoritatea atacurilor violente asupra avertizorilor de integritate, a activiștilor și jurnaliștilor sunt legate de tăierile ilegale de pădure și depozitele ilegale de deșeuri. Ambele sunt activități infracționale extrem de profitabile, care implică rețele organizate transfrontalier. Adesea infractorii rămân nepedepsiți, așa cum avertizează și EUROPOL”, le-a spus Gheorghe colegilor din Comisia pentru Petiții.

Europarlamentarul USR a subliniat că în cazurile de agresiune asupra activiștilor, autoritățile locale și naționale nu reușesc să-i protejeze nici pe aceștia și nici mediul, de aceea a solicitat intervenția instituțiilor europene, inclusiv o reglementare la nivelul Uniunii privind responsabilitatea companiilor care să țină cont de aspectele de mediu.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult