Senatorul USR Ștefan Pălărie: Tunuri date în pandemie, prejudicii și dosare penale

În contextul verificărilor dispuse de premier la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu privire la achizițiile de teste de salivă, senatorul USR Ștefan Pălărie arată că responsabilitatea aparține și Ministerului Educației și atrage atenția că întregul demers se poate transforma într-o simplă perdea de fum, în timp ce cresc alarmant prejudiciile cauzate bugetului de stat prin tunurile date în timpul pandemiei.

Rușinea legată de #MareaTestare și #MareaAnsamblare a testelor rapide de salivă ambalate vrac și livrate apoi către școli va rămâne o pată pe obrazul Ministerului Educației multă vreme. Dacă îmi mai spune cineva că ONAC și DSU și IGSU s-au ocupat de achiziție (ceea ce este perfect adevărat), le voi spune încă o dată că Ministerul Educației putea să refuze complicitatea la această bătaie de joc acceptând doar teste ambalate individual. Ministerul nu a făcut-o. Consider că a fost o greșeală care va mai rămâne multă vreme în amintirea profesorilor și a părinților din România”, declară senatorul USR Ștefan Pălărie.

Parlamentarul USR atrage atenția că demersul premierului de a trimite Corpul de Control să facă verificări se poate transforma ușor într-o perdea de fum, aruncată pentru a acoperi o problemă reală, și trece în revistă alte controale realizate la ONAC și IGSU de Curtea de Conturi, în anul 2020, controale care au scos la iveală prejudicii consistente și care s-au finalizat cu sesizări adresate organelor de urmărire penală:

1) Departamentul XI / Raport de control nr. 5442/07.07.2020 pct.C.1. - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență IGSU - Abuz in serviciu.

- Prejudiciu estimat: 10.931.460 RON

- Hotărâre plen nr. 455/10.09.2020 - Adresa nr. 41257/16.09.2020

- Organul sesizat: DNA

2) Departamentul II / Raport de control nr.3879/17.07.2020 - Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate - Abuz in serviciu.

- Hotărâre plen nr. 392/06.08.2020

- Organul sesizat: DNA

3) Departamentul XI / Raport de control nr.5442/07.07.2020 pct.A.1 - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență IGSU - Abuz in serviciu.

- Prejudiciu estimat 4.272.180 RON

- Hotărâre plen nr. 455/10.09.2020

- Organul sesizat: DNA

Am dat toate detaliile tocmai pentru ca premierul să se poată interesa direct de aceste dosare. Pentru toate au fost făcute sesizări instituționale către procurorii DNA. Revenind la testele de salivă, prejudiciul statului român poate fi calculat doar de instituțiile abilitate, dar estimarea mea personală este de cel puțin 150 de milioane RON. Adică, cele 27,6 milioane teste din primele 3 loturi ar fi putut fi cumpărate la jumătate din prețul cu care au fost achiziționate. Dacă planul ar fi fost executat în întregime - achiziția tuturor celor 70 de milioane teste cu un buget de aproape 1 miliard lei - prejudiciul ar fi fost de 4 ori mai mare. Și nu mai vorbesc despre sesizările Curții de Conturi către DNA în dosarele UNIFARM (achizițiile guvernului PNL Orban). Și nici despre achizițiile ONAC de seringi pentru campania de vaccinare (evident achiziționate cu transport inclus), seringi care au ajuns să fie transportate de statul român cu avioane militare din Qatar și care au ajuns să coste, prin achiziție centralizată ONAC, mai mult decât dacă ar fi fost cumpărate de spitalele județene”, mai declară senatorul USR Ștefan Pălărie.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult