Senatorul USR Sebastian Cernic: ”Conferința de la Glasgow este o șansă enormă de a găsi soluții pentru combaterea schimbărilor climatice”

Senatorul USR Sebastian Cernic, a participat, în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice - COP26 (Glasgow, 31 octombrie-12 noiembrie 2021).

Senatorul USR, care este secretar al Comisiei pentru Agricultură din Senat a luat parte la segmentul rezervat reprezentanților parlamentelor naționale și a organismelor interparlamentare al Conferinței, care s-a desfășurat în zilele de 9 și 10 noiembrie a.c..

APM, care are statut de observator la COP, și-a exprimat constant interesul față de subiecte majore, precum: consecințele schimbărilor climatice asupra economiei, mediului social și sferei politice; sustenabilitatea lanțului agroalimentar; implicarea mediului de afaceri în gestionarea provocărilor de mediu; resursele energetice, economia circulară și dezvoltarea tehnologică.


În calitatea sa de reprezentant al Adunării Parlamentare a Mediteranei, senatorul USR Sebastian Cernic a susținut poziția APM, arătând că modificările climatice din zona mediteraneană afectează în mod direct viața a peste 500 de milioane de persoane, arătând că coagularea unor coaliții la nivelul statelor dezvoltate și în curs de dezvoltare, pentru a crea, prin eforturi comune, a condițiilor financiare și tehnologice sunt esențiale accelerării procesului de decarbonizare în regiune.

Sebastian Cernic: ”Agricultura este domeniul economic cel mai direct influențat de evoluția climei. Fenomene meteo extreme, precum furtunile, inundațiile, seceta cronică determină producția agricolă, putând condamna milioane de oameni la foamete cronică. Trăim într-o lume interconectată, în care dezvoltarea industrială a unei țări sau alta nu trebuie să pună în pericol viețile a milioane și milioane de oameni în altă parte. Până la urmă, trăim cu toții într-o singură lume, avem o singură planetă Pământ, de care trebuie să avem grijă toți și fiecare în parte. Trebuie să ne asumăm responsabilități clare în privința protecției mediului înconjurător și în special în limitarea emisiilor de carbon și a altor gaze de seră rezultate din activitatea umană.”

Reprezentanții APM au subliniat că, deși problemele cu care se confruntă statele membre ale APM sunt extrem de diverse, de la deșertificare, lipsa apei potabile și eroziunea solului la insuficiența producției de alimente, riscul apariției de noi maladii și migrația cauzată de condițiile climatice, este necesară respectarea, în mod responsabil, a prevederilor Acordului de la Paris privind schimbările climatice, iar parlamentele au un rol esențial în asigurarea, la nivel național, a unor cadre legislative adecvate.

Timp de două săptămâni, între 31 octombrie și 12 noiembrie, peste 120 de lideri de stat și delegații din aproximativ 200 de țări, experți climatici și activiști de mediu participă la discuțiile legate de rezolvarea probelelor de mediu, și a limita creșterea temperaturii medii globale la sub 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. Summitul global COP26 este unul din cele mai importante evenimente dedicate problemelor climatice, după Acordul Climatic de la Paris din 2015.

 

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult