Senatorul USR Sebastian Cernic: ”Conferința de la Glasgow este o șansă enormă de a găsi soluții pentru combaterea schimbărilor climatice”

Senatorul USR Sebastian Cernic, a participat, în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice - COP26 (Glasgow, 31 octombrie-12 noiembrie 2021).

Senatorul USR, care este secretar al Comisiei pentru Agricultură din Senat a luat parte la segmentul rezervat reprezentanților parlamentelor naționale și a organismelor interparlamentare al Conferinței, care s-a desfășurat în zilele de 9 și 10 noiembrie a.c..

APM, care are statut de observator la COP, și-a exprimat constant interesul față de subiecte majore, precum: consecințele schimbărilor climatice asupra economiei, mediului social și sferei politice; sustenabilitatea lanțului agroalimentar; implicarea mediului de afaceri în gestionarea provocărilor de mediu; resursele energetice, economia circulară și dezvoltarea tehnologică.


În calitatea sa de reprezentant al Adunării Parlamentare a Mediteranei, senatorul USR Sebastian Cernic a susținut poziția APM, arătând că modificările climatice din zona mediteraneană afectează în mod direct viața a peste 500 de milioane de persoane, arătând că coagularea unor coaliții la nivelul statelor dezvoltate și în curs de dezvoltare, pentru a crea, prin eforturi comune, a condițiilor financiare și tehnologice sunt esențiale accelerării procesului de decarbonizare în regiune.

Sebastian Cernic: ”Agricultura este domeniul economic cel mai direct influențat de evoluția climei. Fenomene meteo extreme, precum furtunile, inundațiile, seceta cronică determină producția agricolă, putând condamna milioane de oameni la foamete cronică. Trăim într-o lume interconectată, în care dezvoltarea industrială a unei țări sau alta nu trebuie să pună în pericol viețile a milioane și milioane de oameni în altă parte. Până la urmă, trăim cu toții într-o singură lume, avem o singură planetă Pământ, de care trebuie să avem grijă toți și fiecare în parte. Trebuie să ne asumăm responsabilități clare în privința protecției mediului înconjurător și în special în limitarea emisiilor de carbon și a altor gaze de seră rezultate din activitatea umană.”

Reprezentanții APM au subliniat că, deși problemele cu care se confruntă statele membre ale APM sunt extrem de diverse, de la deșertificare, lipsa apei potabile și eroziunea solului la insuficiența producției de alimente, riscul apariției de noi maladii și migrația cauzată de condițiile climatice, este necesară respectarea, în mod responsabil, a prevederilor Acordului de la Paris privind schimbările climatice, iar parlamentele au un rol esențial în asigurarea, la nivel național, a unor cadre legislative adecvate.

Timp de două săptămâni, între 31 octombrie și 12 noiembrie, peste 120 de lideri de stat și delegații din aproximativ 200 de țări, experți climatici și activiști de mediu participă la discuțiile legate de rezolvarea probelelor de mediu, și a limita creșterea temperaturii medii globale la sub 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. Summitul global COP26 este unul din cele mai importante evenimente dedicate problemelor climatice, după Acordul Climatic de la Paris din 2015.

 

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult