Senatorul USR Sebastian Cernic avertizează că PSD pune în pericol fondurile europene pentru fermierii români

Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei de Agricultură din Senat, trage un semnal de alarmă privind situația Planului Național Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027, pus în pericol de dorința PSD de a deturna fondurile europene în direcția fermelor de partid și a celor care de ani de zile căpușează agricultura românească.

Depus în martie 2022, PNS a fost returnat autorităților române de Comisia Europeană cu sute de observații din cauză că intervențiile propuse de ministrul PSD Adrian Chesnoiu nu sunt direcționate către sectoarele și zonele cu cele mai mari nevoi și perspective de dezvoltare: susținerea fermelor de familie, consolidarea poziției fermierilor în lanțul valoric, creșterea capacității de depozitare și procesare.

PSD a exclus de la sprijin prin PNS fermele mici și mijlocii. Practic, li se iau 6,2 miliarde de euro și se pune lacăt pe tot ce înseamnă afacerile de familii, întreprinderi mici și mijlocii. Cei care au cea mai mare nevoie de ajutor sunt, practic, lăsați să se descurce de unii singuri sau să nu mai facă nimic. Se păstrează, în schimb, doar sprijinul pentru unitățile comerciale mari, plafonul maxim fiind ridicat de la 1,5 milioane euro la 15 milioane euro. Aceasta este miza PSD: banii de investiții din PNS 2023-2027 de până la 15 milioane de euro.

”Ce se întâmplă cu PNS este o tragedie pentru fermierii români – cei reali – cei care produc alimentele pentru această țară și susțin industria de procesare. Miza PSD este căpușarea celor aproape 16 miliarde euro, bani europeni, pe care agricultorii români ar trebui să-i primească începând de la 1 Ianuarie 2023. Din această sumă, 9,98 miliarde euro sunt pentru plăți directe prin APIA iar pentru dezvoltare rurală, proiecte accesate prin AFIR, sunt alocați 5,65 miliarde euro.”, spune senatorul Sebastian Cernic.

 

Senatorul USR arată că ministrul PSD al Agriculturii a girat modificarea grosolană a PNS față de varianta discutată cu asociațiile din Comitetul de monitorizare, iar în prezent acest plan nu mai corespunde nici cu nevoile și prioritățile agriculturii românești și nici cu  cele discutate cu UE.

 

”Singurul lucru de care este interesat acum PSD este cum să poată face posibilă redirecționarea fondurilor europene de la fermierul mic și mijlociu către ”marii investitori” în agricultură, protejații coaliției de guvernământ” susține senatorul USR Sebastian Cernic.

 

USR cere coaliției de guvernământ să pună interesele adevăraților fermieri români deasupra intereselor meschine ale firmelor-căpușă de partid, abonate la banii statului, și să pună capăt tentativelor de a deturna banii europeni către acestea. Agricultura românească are nevoie ca fiecare euro din banii europeni să ajungă la cei care produc, nu la cei care finanțează campanii electorale.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult