Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie a depus o inițiativă legislativă pentru instituirea unui număr minim de zile de școală într-un an

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, președintele Comisiei de muncă din Senat și membru în cadrul comisiei pentru Învățământ, a depus o inițiativă legislativă privind instituirea unui număr minim de zile de școală într-un an, defalcat pe fiecare ciclu de învățământ.

Inițiativa pornește de la constatarea că, în ultimii zece ani, numărul de zile de școală dintr-un an a scăzut constant, anul școlar 2020-2021 fiind unul dintre cei mai scurți, cu doar 33 de săptămâni de școală, respectiv 162 de zile, media europeană fiind de 180 de zile de școală.

Inițiativa stabilește un minimum de 175 de zile de școlarizare pentru nivelul primar, 180 de zile pentru nivelul gimnazial și 185 de zile pentru nivelul liceal. De asemenea, ințiativa legislativă permite consiliilor de administrație ale unităților de învățământ sau inspectoratelor școlare să decidă suplimentarea numărului minim de zile cu un maximum de 5 zile pentru nivelul primar, 10 zile pentru nivelul gimnazial, respectiv 15 zile pentru nivelul liceal, oferind posibilitatea elevilor din școlile cu rezultate slabe sau elevilor din mediile dezavantajate de a reduce decalajele, de a recupera prin ore de consolidare.

România este în top 3 țări cu cele mai puține zile de școală din Europa, însă, paradoxal, țara noastră se află în topul țărilor europene la numărul de discipline de studiu. Sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să treacă prin reforme consistente care vizează managementul școlar, calitatea programelor școlare, a resurselor umane și a infrastructurii școlare, însă nu putem neglija faptul că timpul petrecut de copii în spațiul școlar este din ce în ce mai puțin, iar această perioadă a accentuat decalajele între copiii din diverse categorii sociale. Pe termen mediu și lung, menținerea unui număr minim de zile de școală poate să reprezinte modalitatea prin care estompăm decalajele accentuate de situația epidemiologică”, declară senatorul USR PLUS.

Această inițiativă legislativă face parte dintr-un pachet mai larg de modificări legislative pregătite de USR PLUS în vederea reformării sistemul de învățământ, vizând descentralizarea, profesionalizarea și depolitizarea sistemului.

Actuala inițiativă legislativă, elaborată după consultări cu organizații ale elevilor, părinților și profesorilor, este un pas necesar pentru a securiza dreptul la educație garantat de Constituție, în special, pentru copiii din mediile defavorizate. Timpul petrecut în spațiul școlar de aceștia poate să reprezinte singura șansă la un viitor decent în România.

Inițiativa legislativă este un pas mic dintr-o serie de propuneri menite să încurajeze o societate mai echitabilă și mai favorabilă incluziunii, pas esențial pentru ca România să prospere în viitor. Elevii își doresc o durată predictibilă și stabilă pentru acoperirea materiei în condițiile în care programa școlară este stufoasă și extrem de încărcată. Sistemul de învățământ trebuie să fie echitabil, să garanteze că toți copiii își pot dezvolta talentele și își pot atinge potențialul maxim”, mai susține senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie.

Alte stiri

Solidaritatea UE în vremuri dificile. Soluțiile USR PLUS

Cu ocazia Zilei Europei, europarlamentarii USR PLUS Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Vlad Bot...

Vezi mai mult
Măsurile propuse de USR PLUS pentru revenirea la normalitate a sportului românesc

USR PLUS a propus Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitat...

Vezi mai mult
Spitalul Regional din Brașov, mai aproape de construcție printr-o inițiativă USR PLUS

Parlamentarii USR PLUS din Brașov, Victor Ilie, Andrei Miftode...

Vezi mai mult
Ministrul Sănătății a verificat noul corp de clădire care se construiește la Spitalul de copii „Louis Țurcanu” Timișoara

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, s-a aflat, joi dimineața, împreună cu primarul Tim...

Vezi mai mult
Banii din PNRR vor ajuta România în eradicarea cancerului de col uterin

Săptămâna Mondială a Imunizării - Cancerul de col uterin poate fi prevenit și cu toate a...

Vezi mai mult
Proiect USR PLUS: Gratuitate pentru studenți în bibliotecile central universitare

Deputatul USR PLUS Filip Havarneanu a depus o propunere legislativă de modificare a Legi...

Vezi mai mult
USR PLUS a oprit confiscarea rezervei de aur a României de către PSD

Deputații USR PLUS au votat împotriva inițiativei legislative ...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!