Senatorul USR Cristian Bordei: ”Plafonarea și compensarea nu rezolvă problemele sistemului energetic românesc, O.U.G. nr. 27/2022 este incompletă și inaplicabilă”

USR consideră că plafonarea și compensarea prețurilor nu sunt măsuri care rezolvă problemele de fond ale sistemului energetic din România și care au creat foarte mari probleme în piață și în sistemul energetic. În același timp, USR consideră că în condițiile în care acestea sunt singurele soluții propuse de Guvern, ele trebuie aplicate în mod coerent, unitar și nediscriminatoriu.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen asupra OUG de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, senatorul USR Cristian Bordei a argurmentat că acest act normativ nu este unul clar și inteligibil și că în mod cert va crea mari probleme de aplicare.

 

Cristian Bordei: ”Guvernul a recunoscut deja că măsurile sunt neclare și contradictorii când, iată, la doar trei săptămâni de la adoptare a discutat deja despre emiterea unei noi ordonanțe care să încerce să o facă aplicabilă pe aceasta. Am depus mai multe amendamente, dar ele au fost respinse în cadrul ședinței Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, comisie raportoare. Amendamentele vor fi depuse, din nou, la Camera Deputaților.”

 

De asemenea, Cristian Bordei a arătat că O.U.G. 27/2022 generează o serie de noi probleme:

- discriminarea pe care o creează în cazul consumatorilor casnici de energie electrică cărora li se impune, în mod arbitrar, un prag de consum mediu lunar de 300 kWh, calculat la nivelul anului 2021, peste care este eliminată orice plafonare sau compensare, în timp ce consumatorilor non-casnici li se oferă o plafonare a prețului la 1 leu/kWh indiferent de consum.

- consumatorilor care nu se încadrează în pragurile de consum calculate la nivelul anului 2021 li se poate recalcula consumul mediu lunar abia în februarie 2023 luând ca referință anul 2022 făcând extrem de complicată o eventuală regularizare după un an întreg.

 

Amendamentele depuse de senatorul USR Cristian Bordei introduc plafonarea prețului energiei electrice la 1 leu/kWh iar pentru consumatorii casnici al căror consum mediu lunar în 2021 a depășit limita de 300 kWh s-a prevăzut recalcularea consumului mediu lunar după 6 luni, în Iulie 2022.

 

Senatorii USR au votat ”abținere” la legea de adoptare a Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult