Senatorul USR Cristian Bordei: ”Plafonarea și compensarea nu rezolvă problemele sistemului energetic românesc, O.U.G. nr. 27/2022 este incompletă și inaplicabilă”

USR consideră că plafonarea și compensarea prețurilor nu sunt măsuri care rezolvă problemele de fond ale sistemului energetic din România și care au creat foarte mari probleme în piață și în sistemul energetic. În același timp, USR consideră că în condițiile în care acestea sunt singurele soluții propuse de Guvern, ele trebuie aplicate în mod coerent, unitar și nediscriminatoriu.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen asupra OUG de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, senatorul USR Cristian Bordei a argurmentat că acest act normativ nu este unul clar și inteligibil și că în mod cert va crea mari probleme de aplicare.

 

Cristian Bordei: ”Guvernul a recunoscut deja că măsurile sunt neclare și contradictorii când, iată, la doar trei săptămâni de la adoptare a discutat deja despre emiterea unei noi ordonanțe care să încerce să o facă aplicabilă pe aceasta. Am depus mai multe amendamente, dar ele au fost respinse în cadrul ședinței Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, comisie raportoare. Amendamentele vor fi depuse, din nou, la Camera Deputaților.”

 

De asemenea, Cristian Bordei a arătat că O.U.G. 27/2022 generează o serie de noi probleme:

- discriminarea pe care o creează în cazul consumatorilor casnici de energie electrică cărora li se impune, în mod arbitrar, un prag de consum mediu lunar de 300 kWh, calculat la nivelul anului 2021, peste care este eliminată orice plafonare sau compensare, în timp ce consumatorilor non-casnici li se oferă o plafonare a prețului la 1 leu/kWh indiferent de consum.

- consumatorilor care nu se încadrează în pragurile de consum calculate la nivelul anului 2021 li se poate recalcula consumul mediu lunar abia în februarie 2023 luând ca referință anul 2022 făcând extrem de complicată o eventuală regularizare după un an întreg.

 

Amendamentele depuse de senatorul USR Cristian Bordei introduc plafonarea prețului energiei electrice la 1 leu/kWh iar pentru consumatorii casnici al căror consum mediu lunar în 2021 a depășit limita de 300 kWh s-a prevăzut recalcularea consumului mediu lunar după 6 luni, în Iulie 2022.

 

Senatorii USR au votat ”abținere” la legea de adoptare a Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Alte stiri

Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult
Senatorul USR Sebastian Cernic avertizează că PSD pune în pericol fondurile europene pentru fermierii români
Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei de Agricultură din Senat, trage un semnal de ...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei respinge pe bandă rulantă inițiativele USR care ar fi contribuit la creșterea calității sistemului educațional din România
Coaliția sărăciei a respins inițiativa legislativă a USR care ar fi asigurat creșterea salariilor...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă: USR depune o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Câmpeanu
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a criticat astăzi mai mulți miniștri ai actualului ...
Vezi mai mult
Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază
Coaliția plagiatorilor a respins inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler care î...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR, trei noi inițiative legislative pentru îmbunătățirea sistemului educațional
Senatorii Silvia Dinică, Ștefan Pălărie, Irineu Darău și deputații Mihai Polițeanu și Andrei Mift...
Vezi mai mult
USR contestă majorările salariale ale demnitarilor la CCR
USR a depus miercuri, 8 iunie, două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de...
Vezi mai mult
Inițiativă USR de transparentizare a Consiliului de Export, adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat, astăzi, o propunere legislativă pentru transparentizarea intereselor ...
Vezi mai mult