Senatorii USR PLUS, vot unanim de respingere a „indemnizațiilor de vârstă” pentru aleșii locali

Toți senatorii USR PLUS au votat PENTRU raportul de respingere a Legii de modificare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali (L618/2015), care ar fi introdus un sistem de „indemnizații speciale de limită de vârstă” pentru aleșii locali, primari, vice-primari, președinți și vice-președinți de consilii județene.

Legea a revenit în dezbaterea Senatului în urma Deciziei Curții Constituționale nr. 22/ 20/01/2016 care a constatat că aceasta ar fi creat o inegalitate de tratament nepermisă între aleșii locali, pe de o parte, și angajează cheltuieli bugetare fără a stabili precis sursa de finanțare a acestora, pe de alta.

Luând cuvântul la dezbaterile din Plen, senatorul USR PLUS Raoul Trifan a apreciat că pensiile românilor trebuie să crească, numai că aceste creșteri să fie reale și sustenabile.

Raoul Trifan: „În primul rând pensiile trebuie să fie echitabile față de toți pensionarii, iar asta înseamnă să nu fie unii români mai speciali decât alții. În al doilea rând toate pensiile ar trebui să fie contributive, adică strâns legate de sumele cu care cetățenii au contribuit la bugetul pensiilor de stat de-a lungul timpului. În al treilea rând orice creșteri trebuie să fie fundamentate pe o bază sustenabilă și reală, nu create din pix și plătite din împrumuturi sau tipărire de bani care să genereze mai apoi inflație.”

Un ales local ar fi beneficiat de această pensie specială dacă ar fi avut cel puţin un mandat complet. Pensia s-ar fi calculat în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Această pensie ar fi putut fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, cu excepția pensiilor speciale, cum ar fi cea de parlamentar, caz în care alesul local ar fi trebuit să aleagă. De această pensie ar fi beneficiat peste 13.500 de persoane.

Iată, în continuare, textul integral al intervenției senatorului Raoul Trifan în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului:

 „În acest proiect de lege avem de fapt încă o încercare de legiferare a pensiilor speciale pentru anumite categorii profesionale. Observ cum crearea de noi și noi categorii de pensionari speciali este o activitate cu tradiție în Parlamentul României. Ar fi fost mult mai bine, în opinia mea, dacă vechile legislaturi ar fi avut un interes asemănător pentru reforma atât de necesară a legii pensiilor. Un lucru aș vrea să fie clar: USR PLUS și coaliția guvernamentală actuală NU SE OPUN creșterii veniturilor pensionarilor. De fapt creșterea este absolut necesară ținând cont că pensia medie din România este de doar 1.500 de lei, adică o cincime din pensia medie din Uniunea Europeană. 

Dacă comparăm această sumă cu pensia specială medie care este de 9.600 de lei, ne dăm seama de ce românii și-au pierdut orice încredere în Parlament și de ce îl văd pe acesta mai degrabă ca pe o fabrică de pensii speciale pentru cei care sunt în grațiile vremelnicilor guvernanți. Aceste fapte sunt parte din motivul pentru care încrederea românilor în instituția Parlamentului este de sub 10%.

Ca să mă întorc la ideea precedentă, pensiile românilor trebuie să crească. Dar pentru ca aceste creșteri să fie reale, sustenabile în timp și nu doar praf electoral aruncat în ochi, ele trebuie făcute bazându-ne pe câteva principii de guvernare responsabilă:

- În primul rând ele trebuie să fie echitabile față de toți pensionarii, iar asta înseamnă să nu fie unii români mai speciali decât alții. Toți cetățenii care au contribuit la bugetul de stat cât timp au fost în câmpul muncii au dreptul la o pensie care să le asigure un trai decent la bătrânețe.

- În al doilea rând toate pensiile ar trebui să fie contributive, adică strâns legate de sumele cu care cetățenii au contribuit la bugetul pensiilor de stat de-a lungul timpului. Asta înseamnă că nu ar trebui să avem categorii profesionale care beneficiază de pensii necorelate cu sumele reținute din venituri.

- Iar în al treilea rând orice creșteri trebuie să fie fundamentate pe o bază sustenabilă și reală, nu create din pix și plătite din împrumuturi sau tipărire de bani care să genereze mai apoi inflație. Pentru că degeaba crești pensiile dacă la final puterea de cumpărare a oamenilor scade.

Lucrăm în acest moment la reforma legii pensiilor de stat. Pentru că avem nevoie neapărat de un sistem de pensii echitabil, sustenabil și care să ofere pensionarilor români respectul pe care îl merită: adică un trai decent odată ajunși la vârsta pensionării. 

Prezentul proiect de lege este neconstituțional și vom vota pentru raportul de respingere. Și chiar dacă nu ar fi fost așa, USR PLUS a votat, votează și va vota întotdeauna ÎMPOTRIVA oricăror pensii speciale, un act de legiferare care subminează încrederea cetățenilor în buna-credință a Parlamentului și distruge ideea de dreptate după o viață de muncă.”

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult