Senatorii USR PLUS, vot unanim de respingere a „indemnizațiilor de vârstă” pentru aleșii locali

Toți senatorii USR PLUS au votat PENTRU raportul de respingere a Legii de modificare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali (L618/2015), care ar fi introdus un sistem de „indemnizații speciale de limită de vârstă” pentru aleșii locali, primari, vice-primari, președinți și vice-președinți de consilii județene.

Legea a revenit în dezbaterea Senatului în urma Deciziei Curții Constituționale nr. 22/ 20/01/2016 care a constatat că aceasta ar fi creat o inegalitate de tratament nepermisă între aleșii locali, pe de o parte, și angajează cheltuieli bugetare fără a stabili precis sursa de finanțare a acestora, pe de alta.

Luând cuvântul la dezbaterile din Plen, senatorul USR PLUS Raoul Trifan a apreciat că pensiile românilor trebuie să crească, numai că aceste creșteri să fie reale și sustenabile.

Raoul Trifan: „În primul rând pensiile trebuie să fie echitabile față de toți pensionarii, iar asta înseamnă să nu fie unii români mai speciali decât alții. În al doilea rând toate pensiile ar trebui să fie contributive, adică strâns legate de sumele cu care cetățenii au contribuit la bugetul pensiilor de stat de-a lungul timpului. În al treilea rând orice creșteri trebuie să fie fundamentate pe o bază sustenabilă și reală, nu create din pix și plătite din împrumuturi sau tipărire de bani care să genereze mai apoi inflație.”

Un ales local ar fi beneficiat de această pensie specială dacă ar fi avut cel puţin un mandat complet. Pensia s-ar fi calculat în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Această pensie ar fi putut fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, cu excepția pensiilor speciale, cum ar fi cea de parlamentar, caz în care alesul local ar fi trebuit să aleagă. De această pensie ar fi beneficiat peste 13.500 de persoane.

Iată, în continuare, textul integral al intervenției senatorului Raoul Trifan în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului:

 „În acest proiect de lege avem de fapt încă o încercare de legiferare a pensiilor speciale pentru anumite categorii profesionale. Observ cum crearea de noi și noi categorii de pensionari speciali este o activitate cu tradiție în Parlamentul României. Ar fi fost mult mai bine, în opinia mea, dacă vechile legislaturi ar fi avut un interes asemănător pentru reforma atât de necesară a legii pensiilor. Un lucru aș vrea să fie clar: USR PLUS și coaliția guvernamentală actuală NU SE OPUN creșterii veniturilor pensionarilor. De fapt creșterea este absolut necesară ținând cont că pensia medie din România este de doar 1.500 de lei, adică o cincime din pensia medie din Uniunea Europeană. 

Dacă comparăm această sumă cu pensia specială medie care este de 9.600 de lei, ne dăm seama de ce românii și-au pierdut orice încredere în Parlament și de ce îl văd pe acesta mai degrabă ca pe o fabrică de pensii speciale pentru cei care sunt în grațiile vremelnicilor guvernanți. Aceste fapte sunt parte din motivul pentru care încrederea românilor în instituția Parlamentului este de sub 10%.

Ca să mă întorc la ideea precedentă, pensiile românilor trebuie să crească. Dar pentru ca aceste creșteri să fie reale, sustenabile în timp și nu doar praf electoral aruncat în ochi, ele trebuie făcute bazându-ne pe câteva principii de guvernare responsabilă:

- În primul rând ele trebuie să fie echitabile față de toți pensionarii, iar asta înseamnă să nu fie unii români mai speciali decât alții. Toți cetățenii care au contribuit la bugetul de stat cât timp au fost în câmpul muncii au dreptul la o pensie care să le asigure un trai decent la bătrânețe.

- În al doilea rând toate pensiile ar trebui să fie contributive, adică strâns legate de sumele cu care cetățenii au contribuit la bugetul pensiilor de stat de-a lungul timpului. Asta înseamnă că nu ar trebui să avem categorii profesionale care beneficiază de pensii necorelate cu sumele reținute din venituri.

- Iar în al treilea rând orice creșteri trebuie să fie fundamentate pe o bază sustenabilă și reală, nu create din pix și plătite din împrumuturi sau tipărire de bani care să genereze mai apoi inflație. Pentru că degeaba crești pensiile dacă la final puterea de cumpărare a oamenilor scade.

Lucrăm în acest moment la reforma legii pensiilor de stat. Pentru că avem nevoie neapărat de un sistem de pensii echitabil, sustenabil și care să ofere pensionarilor români respectul pe care îl merită: adică un trai decent odată ajunși la vârsta pensionării. 

Prezentul proiect de lege este neconstituțional și vom vota pentru raportul de respingere. Și chiar dacă nu ar fi fost așa, USR PLUS a votat, votează și va vota întotdeauna ÎMPOTRIVA oricăror pensii speciale, un act de legiferare care subminează încrederea cetățenilor în buna-credință a Parlamentului și distruge ideea de dreptate după o viață de muncă.”

Alte stiri

Deputata USR PLUS Diana Stoica, desemnată raportor al Comisiei pentru pentru afaceri sociale din cadrul APCE
Diana Stoica, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului E...
Vezi mai mult
Senatul a votat inițiativa USR PLUS – PNL de desființare a Institutului Revoluției Române
Plenul Senatului a adoptat cu majoritate de voturi inițiativa legislativă depusă de mai multi par...
Vezi mai mult
USR PLUS depune lege pentru protecția arborilor remarcabili
Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu și deputata USR PLUS Diana-Anda Buzoianu au depus la Biroul Per...
Vezi mai mult
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” sesizează nereguli uriașe în organizarea alegerilor parțiale de la Bragadiru
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” va depune mai multe sesizări împotriva Primăriei Bragadiru, a...
Vezi mai mult
Dezbatere USR PLUS: „Piața de capital din România – Prezent și viitor”
Parlamentarii USR PLUS au organizat, joi, o dezbatere pe tema pieței de capital din România, cu p...
Vezi mai mult
Vot USR PLUS pentru ca lucrătorii în cariere și termocentrale să se poată pensiona în condiții echitabile
Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, amendamentele propuse de ...
Vezi mai mult
Candidații USR PLUS la alegerile locale parțiale din 27 iunie
„Fără hoție la Primărie” este misiunea pe care continuăm să ne-o asumăm. Candidații USR PLUS la a...
Vezi mai mult
USR PLUS, singurul partid care susține reexaminarea legii ce vizează educația pentru sănătate
USR PLUS este singurul partid parlamentar care susține reexaminarea legii care vizează și educați...
Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!