sarabanda_populismului_va_pune_economia_pe_butuci

Sarabanda populismului va pune economia pe butuci

Măsurile propuse de guvern și de parlament par a veni în sprijinul oamenilor, dar nu este așa!

Aceste măsuri nu-i vor ajuta pe oameni deloc. Întreaga țară - firme, angajați, pensionari, oameni în căutarea unui loc de muncă – va fi într-un blocaj economic. Dacă cineva ne spune că putem consuma fără să plătim, ne minte. Acești oameni vor să câștige încrederea și simpatia celor mai vulnerabili, fără a le păsa de consecințele reale. Cei mai afectați sunt cei mai vulnerabili, dar ajutorul oferit acestora trebuie să fie unul real, fără a crea dificultăți unor sectoare economice.

Da, trebuie să amânăm parțial sau chiar total plățile lunare – rate, facturi, dări către stat. Dar trebuie mai mult. Trebuie să găsim resurse publice care să compenseze aceste neplăți.

Măsurile propuse de majoritatea politicienilor sunt incomplete, creează blocajul economiei și dispariția banilor din economie. România va ajunge în câteva luni într-o criză și mai serioasă. Prin OUG-urile aprobate si prin proiectele de legi din Parlament (inițiate de PSD, Pro Romania și ALDE), marea majoritate a firmelor și a cetățenilor sunt încurajați să nu mai plătească facturile de utilități, ratele lunare la creditele bancare, taxele și impozitele către stat.

De ce nu este bine?

Neplata facturilor de internet, de exemplu, va face ca firma respectiva să nu își mai poată continua activitatea in lunile următoare. Ei nu își pot plăti furnizorii, salariații si nici taxele si impozitele din care statul plătește medici, profesori, pensii, burse, investiții.

Similar, furnizorii de electricitate sau gaze naturale cumpără aceste produse spre a le vinde - populației, firmelor și instituțiilor publice. Dacă aceste firme nu recuperează valoarea energiei și a gazelor vândute, vor avea fi în imposibilitatea de a-i plăti mai departe furnizorii lor de pe lanțul energetic, respectiv producția, transmisia și distribuția, precum și propria funcționare.

Toate amânările de taxe, impozite și plata furnizorilor ar fi sustenabile dacă această criză ar dura numai o luna. Aceste companii ar putea suporta costul crizei timp de o lună, în semn de solidaritate cu cei afectați. Dar dacă această criză durează 3-6 luni, atunci nici chiar marile firme nu vor putea suporta povara crizei și vor recurge la oprirea plătiților către furnizorii lor, către stat si la concedieri. Problemele economice în lanț vor afecta economia si vor reduce posibilitatea de reluare a activității economice. Pierderile vor fi uriașe.

Apreciem măsura privind șomajul tehnic. Este o măsură care ajută la supraviețuirea firmelor și angajaților afectați de reducerea bruscă a activității. În același timp, încurajăm băncile să ofere amânarea parțială a ratelor bancare pentru clienții aflați în șomaj tehnic, precum și pentru firmele profund afectate. Banca Națională a României a luat deja măsuri pentru asigurarea lichidităților în sistemul bancar. Dar amânarea ratelor bancare pentru (aproape) toți clienții băncilor, pentru nouă luni, le va pune pe acestea în imposibilitatea de a-și continua activitatea. Din ratele lunare pe care le plătesc clienții, băncile plătesc dobânzile la depozitele populației, împrumută statul pentru plata obligațiilor, rambursează împrumuturi de la terți din care au finanțat împrumuturile către cetățeni, firme, stat, plătesc salariile angajaților și costurile legate de propria funcționare. Băncile sunt intermediari financiari, nu sunt proprietarii banilor pe care i-au dat cu împrumut.

Plafonarea prețului la alimente este un alt exemplu de măsură populistă, care va avea efecte distructive în economie. Aceste produse cu preț plafonat pur si simplu vor dispărea de pe piață. În magazine vom găsi mai degrabă produse scumpe, de lux, decât cartofi, faină, mălai și orez.

Punerea pe butuci a firmelor mari va conduce și la reducerea investițiilor și la imposibilitatea de a mai plăti impozite pe profit, venit, contribuții si TVA. Astfel, în cele din urmă bugetul, deja afectat de este și mai sărăcit.

De aceea, noi propunem:

- Reducerea impozitării muncii pe salariile mici.
- Amânarea la plată proporțională cu reducerea veniturilor.
- Sumele astfel neîncasate ar trebui finanțate prin credite bancare, garanții de stat, operațiuni de factoring și orice instrument de plată, astfel încât economia să continue să funcționeze, chiar daca la un nivel mai scăzut. Astfel, vom evita paralizarea circuitelor economice și colapsul economic.
- Instituirea de bonificații pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale și nu numai.
- Statul – prin Ministerul Finanțelor și BNR – trebuie să-și asume un rol activ și responsabil pentru păstrarea pe linia de plutire a angrenajului economic.
- Găsirea surselor financiare externe care să sprijine efortul deosebit care revine statului.

Haideți să fim cu toții responsabili!

Alte stiri

Alianța USR PLUS Huși a lansat candidații la Primărie și la Consiliul Local

Corneliu Filip este candidatul Alianței USR PLUS pentru funcția de primar al municipiulu...

Vezi mai mult
Nicușor Dan, candidatul Dreptei la Primăria București: „Primăria Capitalei este în faliment!”

Nicușor Dan, candidatul Dreptei la Primăria Generală a Municipiului București, a dezvă...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS Neamț și-a lansat candidații la alegerile locale

Alianța USR PLUS Neamț și-a lansat, luni, 3 august, candidații la funcția de primar al orașulu...

Vezi mai mult
Candidații Alianței USR PLUS Maramureș: „Vom face politică onestă pentru oameni și pentru comunități”

Luni, 3 august, într-un loc simbolic al orașului Baia Mare ─ Piața Revoluției ─ a avut loc lan...

Vezi mai mult
Alianţa USR PLUS Brăila și-a lansat candidaţii la Consiliul Judeţean şi la Primărie

Cătălin Stancu, USR Brăila, şi Mihai Isvoranu, PLUS Brăila, sunt candidaţii Alianţei USR PLUS ...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS, prima formațiune politică națională din România care strânge semnături online

Alianța USR PLUS anunță că de marți, 4 august, începe strângerea de semnături de susținere onl...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS Jilava a lansat candidații la Primărie și la Consiliul Local

Marius Rus este candidatul Alianței USR PLUS pentru funcția de...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS și PNL îl susțin pe Nicușor Dan pentru Primăria Generală și candidați comuni la primăriile de sector

Liderii Alianței USR PLUS și PNL au anunțat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, că îl...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS Satu Mare și-a lansat candidații la locale

Alianța USR PLUS Satu Mare și-a lansat, miercuri, candidații la funcția de primar al orașului ...

Vezi mai mult
Apel la consultări pentru a proteja sănătatea românilor în procesul electoral

Alianța USR PLUS consideră că în actualul context epidemiologi...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!