Sarabanda populismului va pune economia pe butuci

Măsurile propuse de guvern și de parlament par a veni în sprijinul oamenilor, dar nu este așa!

Aceste măsuri nu-i vor ajuta pe oameni deloc. Întreaga țară - firme, angajați, pensionari, oameni în căutarea unui loc de muncă – va fi într-un blocaj economic. Dacă cineva ne spune că putem consuma fără să plătim, ne minte. Acești oameni vor să câștige încrederea și simpatia celor mai vulnerabili, fără a le păsa de consecințele reale. Cei mai afectați sunt cei mai vulnerabili, dar ajutorul oferit acestora trebuie să fie unul real, fără a crea dificultăți unor sectoare economice.

Da, trebuie să amânăm parțial sau chiar total plățile lunare – rate, facturi, dări către stat. Dar trebuie mai mult. Trebuie să găsim resurse publice care să compenseze aceste neplăți.

Măsurile propuse de majoritatea politicienilor sunt incomplete, creează blocajul economiei și dispariția banilor din economie. România va ajunge în câteva luni într-o criză și mai serioasă. Prin OUG-urile aprobate si prin proiectele de legi din Parlament (inițiate de PSD, Pro Romania și ALDE), marea majoritate a firmelor și a cetățenilor sunt încurajați să nu mai plătească facturile de utilități, ratele lunare la creditele bancare, taxele și impozitele către stat.

De ce nu este bine?

Neplata facturilor de internet, de exemplu, va face ca firma respectiva să nu își mai poată continua activitatea in lunile următoare. Ei nu își pot plăti furnizorii, salariații si nici taxele si impozitele din care statul plătește medici, profesori, pensii, burse, investiții.

Similar, furnizorii de electricitate sau gaze naturale cumpără aceste produse spre a le vinde - populației, firmelor și instituțiilor publice. Dacă aceste firme nu recuperează valoarea energiei și a gazelor vândute, vor avea fi în imposibilitatea de a-i plăti mai departe furnizorii lor de pe lanțul energetic, respectiv producția, transmisia și distribuția, precum și propria funcționare.

Toate amânările de taxe, impozite și plata furnizorilor ar fi sustenabile dacă această criză ar dura numai o luna. Aceste companii ar putea suporta costul crizei timp de o lună, în semn de solidaritate cu cei afectați. Dar dacă această criză durează 3-6 luni, atunci nici chiar marile firme nu vor putea suporta povara crizei și vor recurge la oprirea plătiților către furnizorii lor, către stat si la concedieri. Problemele economice în lanț vor afecta economia si vor reduce posibilitatea de reluare a activității economice. Pierderile vor fi uriașe.

Apreciem măsura privind șomajul tehnic. Este o măsură care ajută la supraviețuirea firmelor și angajaților afectați de reducerea bruscă a activității. În același timp, încurajăm băncile să ofere amânarea parțială a ratelor bancare pentru clienții aflați în șomaj tehnic, precum și pentru firmele profund afectate. Banca Națională a României a luat deja măsuri pentru asigurarea lichidităților în sistemul bancar. Dar amânarea ratelor bancare pentru (aproape) toți clienții băncilor, pentru nouă luni, le va pune pe acestea în imposibilitatea de a-și continua activitatea. Din ratele lunare pe care le plătesc clienții, băncile plătesc dobânzile la depozitele populației, împrumută statul pentru plata obligațiilor, rambursează împrumuturi de la terți din care au finanțat împrumuturile către cetățeni, firme, stat, plătesc salariile angajaților și costurile legate de propria funcționare. Băncile sunt intermediari financiari, nu sunt proprietarii banilor pe care i-au dat cu împrumut.

Plafonarea prețului la alimente este un alt exemplu de măsură populistă, care va avea efecte distructive în economie. Aceste produse cu preț plafonat pur si simplu vor dispărea de pe piață. În magazine vom găsi mai degrabă produse scumpe, de lux, decât cartofi, faină, mălai și orez.

Punerea pe butuci a firmelor mari va conduce și la reducerea investițiilor și la imposibilitatea de a mai plăti impozite pe profit, venit, contribuții si TVA. Astfel, în cele din urmă bugetul, deja afectat de este și mai sărăcit.

De aceea, noi propunem:

- Reducerea impozitării muncii pe salariile mici.
- Amânarea la plată proporțională cu reducerea veniturilor.
- Sumele astfel neîncasate ar trebui finanțate prin credite bancare, garanții de stat, operațiuni de factoring și orice instrument de plată, astfel încât economia să continue să funcționeze, chiar daca la un nivel mai scăzut. Astfel, vom evita paralizarea circuitelor economice și colapsul economic.
- Instituirea de bonificații pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale și nu numai.
- Statul – prin Ministerul Finanțelor și BNR – trebuie să-și asume un rol activ și responsabil pentru păstrarea pe linia de plutire a angrenajului economic.
- Găsirea surselor financiare externe care să sprijine efortul deosebit care revine statului.

Haideți să fim cu toții responsabili!

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult