Sarabanda populismului va pune economia pe butuci

Măsurile propuse de guvern și de parlament par a veni în sprijinul oamenilor, dar nu este așa!

Aceste măsuri nu-i vor ajuta pe oameni deloc. Întreaga țară - firme, angajați, pensionari, oameni în căutarea unui loc de muncă – va fi într-un blocaj economic. Dacă cineva ne spune că putem consuma fără să plătim, ne minte. Acești oameni vor să câștige încrederea și simpatia celor mai vulnerabili, fără a le păsa de consecințele reale. Cei mai afectați sunt cei mai vulnerabili, dar ajutorul oferit acestora trebuie să fie unul real, fără a crea dificultăți unor sectoare economice.

Da, trebuie să amânăm parțial sau chiar total plățile lunare – rate, facturi, dări către stat. Dar trebuie mai mult. Trebuie să găsim resurse publice care să compenseze aceste neplăți.

Măsurile propuse de majoritatea politicienilor sunt incomplete, creează blocajul economiei și dispariția banilor din economie. România va ajunge în câteva luni într-o criză și mai serioasă. Prin OUG-urile aprobate si prin proiectele de legi din Parlament (inițiate de PSD, Pro Romania și ALDE), marea majoritate a firmelor și a cetățenilor sunt încurajați să nu mai plătească facturile de utilități, ratele lunare la creditele bancare, taxele și impozitele către stat.

De ce nu este bine?

Neplata facturilor de internet, de exemplu, va face ca firma respectiva să nu își mai poată continua activitatea in lunile următoare. Ei nu își pot plăti furnizorii, salariații si nici taxele si impozitele din care statul plătește medici, profesori, pensii, burse, investiții.

Similar, furnizorii de electricitate sau gaze naturale cumpără aceste produse spre a le vinde - populației, firmelor și instituțiilor publice. Dacă aceste firme nu recuperează valoarea energiei și a gazelor vândute, vor avea fi în imposibilitatea de a-i plăti mai departe furnizorii lor de pe lanțul energetic, respectiv producția, transmisia și distribuția, precum și propria funcționare.

Toate amânările de taxe, impozite și plata furnizorilor ar fi sustenabile dacă această criză ar dura numai o luna. Aceste companii ar putea suporta costul crizei timp de o lună, în semn de solidaritate cu cei afectați. Dar dacă această criză durează 3-6 luni, atunci nici chiar marile firme nu vor putea suporta povara crizei și vor recurge la oprirea plătiților către furnizorii lor, către stat si la concedieri. Problemele economice în lanț vor afecta economia si vor reduce posibilitatea de reluare a activității economice. Pierderile vor fi uriașe.

Apreciem măsura privind șomajul tehnic. Este o măsură care ajută la supraviețuirea firmelor și angajaților afectați de reducerea bruscă a activității. În același timp, încurajăm băncile să ofere amânarea parțială a ratelor bancare pentru clienții aflați în șomaj tehnic, precum și pentru firmele profund afectate. Banca Națională a României a luat deja măsuri pentru asigurarea lichidităților în sistemul bancar. Dar amânarea ratelor bancare pentru (aproape) toți clienții băncilor, pentru nouă luni, le va pune pe acestea în imposibilitatea de a-și continua activitatea. Din ratele lunare pe care le plătesc clienții, băncile plătesc dobânzile la depozitele populației, împrumută statul pentru plata obligațiilor, rambursează împrumuturi de la terți din care au finanțat împrumuturile către cetățeni, firme, stat, plătesc salariile angajaților și costurile legate de propria funcționare. Băncile sunt intermediari financiari, nu sunt proprietarii banilor pe care i-au dat cu împrumut.

Plafonarea prețului la alimente este un alt exemplu de măsură populistă, care va avea efecte distructive în economie. Aceste produse cu preț plafonat pur si simplu vor dispărea de pe piață. În magazine vom găsi mai degrabă produse scumpe, de lux, decât cartofi, faină, mălai și orez.

Punerea pe butuci a firmelor mari va conduce și la reducerea investițiilor și la imposibilitatea de a mai plăti impozite pe profit, venit, contribuții si TVA. Astfel, în cele din urmă bugetul, deja afectat de este și mai sărăcit.

De aceea, noi propunem:

- Reducerea impozitării muncii pe salariile mici.
- Amânarea la plată proporțională cu reducerea veniturilor.
- Sumele astfel neîncasate ar trebui finanțate prin credite bancare, garanții de stat, operațiuni de factoring și orice instrument de plată, astfel încât economia să continue să funcționeze, chiar daca la un nivel mai scăzut. Astfel, vom evita paralizarea circuitelor economice și colapsul economic.
- Instituirea de bonificații pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale și nu numai.
- Statul – prin Ministerul Finanțelor și BNR – trebuie să-și asume un rol activ și responsabil pentru păstrarea pe linia de plutire a angrenajului economic.
- Găsirea surselor financiare externe care să sprijine efortul deosebit care revine statului.

Haideți să fim cu toții responsabili!

Alte stiri

Alianța USRPLUS Buzău și-a desemnat candidații pentru alegerile parlamentare. Emanuel Ungureanu deschide lista la Camera Deputaților

Alianța USRPLUS Buzău a finalizat vineri, 16.10.2020, listele de candidați pentru alegerile pa...

Vezi mai mult
Dan Barna și Claudiu Mureșan deschid listele de candidați USR PLUS pentru Parlamentul României la Sibiu

Alianța USR PLUS Sibiu a avut astăzi alegeri interne și au fost votați de membri ai ambelor pa...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS București și-a desemnat candidații pentru Parlamentul României

Sâmbătă, 10 octombrie 2020, în cadrul Conferinței Municipale USR PLUS București organizate în ...

Vezi mai mult
Primarii USR PLUS se pregătesc să atragă fonduri europene

Primarii USR PLUS aleși la alegerile locale din 27 septembrie ...

Vezi mai mult
USR PLUS a depus lista candidaților din Diaspora pentru alegerile parlamentare

USR PLUS a depus, astăzi, la Biroul Electoral al secției 43 lista candida...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS dă startul strângerii de semnături pentru alegerile parlamentare

Alianța USR PLUS a dat startul, luni, 5 octombrie, campaniei de strângere de semnături pentru ...

Vezi mai mult
USR PLUS solicită autorităților ieșene să implementeze măsuri eficiente împotriva infecțiilor cu noul coronavirus

De săptămâni bune, municipiul și județul Iași se situează în top 3 regiuni cu cel ma...

Vezi mai mult
Primarii USR PLUS își prezintă prioritățile pentru următorii patru ani

Primarii proaspăt aleși ai Alianței USR PLUS, Dominic Fritz (Timișoara), Allen Coliban (Brașov...

Vezi mai mult
USR PLUS: Revoluția bunei guvernări începe cu aceste alegeri

Liderii USR PLUS Dan Barna, Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui, alături de câștig...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!