Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei

Moment istoric la nivel european: Rusia a fost exclusă oficial din Consiliul Europei.

Decizia a fost luată, marți seară, în cadrul reuniunii extraordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

 

USR a fost prezent prin parlamentarii săi, Iulian Bulai (vicepreședinte al grupului ALDE din APCE), Diana Stoica și Simona Spătaru, care au mers la Strasbourg pentru a vota excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei pentru războiul declanșat în Ucraina.

“Am votat excluderea Rusiei de la Consiliul Europei. Toată delegația parlamentară română a votat pentru excluderea Rusiei. Aproape unanimitate în acest vot - doar 3 abțineri. Toată Europa este împotriva lui Putin!

Este un semnal clar dat lui Putin, oligarhilor și Kremlinului. Războiul, agresiunea și încălcarea drepturilor omului trebuie să înceteze. Acum 3 ani am fost singurul parlamentar român care a votat împotriva revenirii Rusiei la Consiliul Europei, acum toți parlamentarii români acționează în același spirit.

Agresiunea Rusiei nu a început în 24 februarie 2022, ci prin atacul asupra Moldovei și ocuparea Transnistriei acum 30 de ani, atacul asupra Georgiei din 2008 și invazia Ucrainei în 2014 care a escaladat anul acesta.

Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, să înceteze războiul și uciderea civililor în Ucraina și să plătească despăgubiri de război statelor afectate. După terminarea acestui proces, Rusia poate reveni în Consiliul Europei.

Mă bucur că grupul ALDE APCE (Adunarea parlamentară a Consiliului Europei), al cărui vicepreședinte sunt, a votat unanim pentru excluderea Rusiei din Consiliul Europei!”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

La rândul său, deputata USR Diana Stoica a subliniat faptul că Rusia nu mai are ce căuta în Consiliul Europei după ce a ucis oameni nevinovați și a încălcat toate prevederile convențiilor internaționale care protejează viața.

"Copii rămași orfani. Case și blocuri bombardate. Spitale oncologice bombardate. Maternități bombardate. Zeci de mii de morți. Milioane de oameni care au fugit din calea morții în ultimele săptămâni.

Rusia a invadat Ucraina, a început războiul, a ucis oameni nevinovați, a încălcat toate prevederile convențiilor internaționale care protejează viața.

Rusia trebuie să înțeleagă că ucigașii nu au ce căuta în casa acestei familii, a Consiliului Europei. De aceea astăzi am votat excluderea ei", a declarat Diana Stoica.

De asemenea, senatoarea USR Simona Spătaru a declarat că excluderea Rusiei din Consiliul Europei „este un mesaj ferm că întreaga comunitate internațională condamnă războiul declanșat de  Federația Rusă împotriva Ucrainei”.

„Am votat excluderea și mi-am manifestat sprijinul ferm pentru apelul repetat adresat Federației Ruse de a înceta imediat și necondiționat această agresiune militară împotriva Ucrainei și de a-și respecta pe deplin obligațiile în baza dreptului internațional umanitar, de a permite evacuarea în condiții de siguranță a civililor, precum și de a înlesni accesul neîngrădit la asistență umanitară celor care se află în nevoie”, a spus Simona Spătaru.

Așadar, din acest moment, Rusia nu va mai face parte din cea mai veche organizație europeană care are în centrul ei drepturile omului, democrația și statul de drept.

(Foto: coe.int)

 

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult