Raport favorabil pentru inițiativa „Împreună pentru fete” a deputatei USR Oana Țoiu. România ar putea da produse de igienă de uz personal gratuite fetelor vulnerabile în școli pe modelul Scoției și New Yorkului

Inițiativa legislativă „Împreună pentru fete” a Oanei Țoiu, deputat USR și președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială în perioada decembrie 2020-2021, a primit raport favorabil în unanimitate în comisia de fond și avize favorabile de la Consiliul Economic și Social, comisiile pentru administrație din ambele camere, comisiile pentru învățământ și buget din Senat, comisiile pentru drepturile omului, egalitate de șanse din Camera Deputaților. Legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022.

„Este mai scump pentru fete să stea în școală și copiii României sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta crește și riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la școală. Au nevoie de produse de igienă gratuite, în școli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope și o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul.

De un an lucrez cu parlamentari din țările care deja fac asta, din Scoția și Noua Zeelandă, și cu organizațiile din teren care asigură informare și produse gratuite. M-am bucurat să văd că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susținerea tuturor partidelor. E drept că doar unul din cinci parlamentari e femeie, dar mai sunt și tați de fete și oameni care înțeleg prioritatea pe care trebuie să o acordăm copiilor. Acoperirea națională.

Începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puțin de 1 milion de euro. Acesta este, de exemplu, bugetul anual al Institutului Levantului, despre care nimeni nu știe ce face și ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost președinte de țară. O șefie pentru el sau micșorarea riscului de abandon școlar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă. Începem cu fetele vulnerabile și când economia își va reveni ne propunem să extindem la acces direct în școli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi”, a declarat Oana Țoiu, inițiatoarea legii.

Inițiativa (plx 372/2021) face parte din pachetul de politici publice „Împreună pentru fete” și a fost depusă în urma practicii din teren și a consultărilor cu organizațiile nonguvernamentale Asociația Pe Stop, Asociația Sexul vs. Barza,Centrul FILIA, Romanian Angel Appeal Foundation, Tineri pentru Tineri, Asociația Iele-Sânziene, Asociația E-Romnja, Asociația COMMA și Fundația Sensiblu, care au adus soluția în câteva comunități cu mult înaintea statului și susțin o soluție publică cu acoperire națională.


Proiectul, în ultimul an, a parcurs circuitul legislativ, cu voturi de la partenerii sociali și toate partidele:

Aviz favorabil în unanimitate la Consiliul Economic și Social
Aviz favorabil în unanimitate în Comisia pentru buget din Senat
Aviz favorabil în unanimitate în Comisia pentru administrație din Senat
Aviz favorabil în Comisia pentru învățământ din Senat
Aviz favorabil în Comisia pentru administrație din Camera Deputaților
Aviz favorabil în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților
Aviz favorabil în Comisia pentru egalitatea de șanse din Camera Deputaților
Raport de fond unanim favorabil în Comisia pentru muncă și protecție socială


Noului Guvern i-a fost solicitat un punct de vedere privind inițiativa legislativă. Sunt peste 40.000 de cetățeni care au semnat deja petiția inițiată de Iele-Sânziene și societatea civilă prin care se cere Guvernului acces gratuit în școli la produse de igienă.

În satele și cartierele sărace unde lucrează organizațiile nonguvernamentale, odată cu oferirea constantă a produselor de igienă de care au nevoie, au crescut participarea școlară și respectul de sine și informarea corectă.

Monica Lennon, cea care a propus și obținut ca Scoția să devină prima țară din lume care pune la dispoziție în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora, a împărtășit grupului de lucru experiența într-o sesiune, schimb de practică realizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România. Ei oferă produsele gratuite în școli, centrele comunitare, cluburile pentru tineri și farmacii.

În luna septembrie, Oana Țoiu, în calitate de președinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială, a coprezidat o conferință între comisiile parlamentare din Noua Zeelandă și Camera Deputaților din România. Noua Zeelandă extinde anul acesta soluția produselor gratuite în școli după experiența unui program-pilot. Urmând practica acestora, vom derula un proiect-pilot cu viceprimarul Sectorului 6, Mihaela Ștefan, în paralel cu dezbaterile parlamentare.

Urmează dezbaterea în Comisia pentru buget și reluarea ei în Comisia pentru învățământ, unde au ridicat obiecții legate de lipsa definiției legale a noțiunii de „fată”. Proiectul prevede implementarea din toamna anului 2022 pentru a putea fi inclus în bugetul pe anul viitor cu impact minim și a avea timpul necesar pregătirii logistice prin schimburile de experiență cu alte țări.

Context:

Copiii României sunt cei mai expuși riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE. Conform Eurostat, 41% sunt în această situație.
Conform Institutului Național de Statistică, ponderea femeilor fertile, 15-49 de ani, este de 4.585.018 din totalul de 10.041.000 de femei din România. Există o corelație între sărăcie și lipsa accesului la produsele de igienă. Aceasta se răsfrânge și asupra a peste 350.000 de fete aflate în pubertate și adolescență.

Pe plan internațional, încă din 2018 în Scoția produsele de igienă intimă la menstruație sunt oferite gratuit în școli, licee și universități. De asemenea, MSP Monica Lenon a inițiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârșitul lui 2020, Scoția devenind astfel prima țară din lume care pune la dispoziție în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane și absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice. Costul anual estimat al acestei măsuri este de 24 de milioane de lire sterline (echivalentul a 27 de milioane de euro sau 131 de milioane de lei) - la o populație de 5,4 milioane de locuitori.

În New York, consiliul a aprobat în 2017 o serie de măsuri pentru a oferi produse pentru menstruație în școli publice, închisori și adăposturi.

În Noua Zeelandă, în 2021, toate școlile vor fi dotate cu produse pentru menstruație, la fel și în UK.

 

(Foto: Inquam Photos) 

Alte stiri

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel î...
Vezi mai mult
USR: Greva profesorilor este justificată în condițiile în care, în ciuda declarațiilor PSD și PNL, educația suferă de subfinanțare
USR consideră că greva de astăzi a profesorilor din învățământul preuniversitar este pe deplin ju...
Vezi mai mult
Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează
Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administ...
Vezi mai mult
Sectorul Zero, tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia, ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației
USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de căt...
Vezi mai mult
Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”
În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul ...
Vezi mai mult
Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult