Raport detaliat la un an de mandat al europarlamentarilor USR PLUS

Cei 8 europarlamentari ai Alianței USR PLUS în Parlamentul European își prezintă, într-un exercițiu de transparență complet, realizările și activitățile principale din primul an de mandat.

Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Vlad Botoș, Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru și Nicu Ștefănuță mulțumesc tuturor celor care pe 26 mai 2019 au votat Alianța USR PLUS.

Raportul în format PDF - https://bit.ly/2Xuq8XJ 

10 realizări în primul an de mandat

 1. Am obținut poziții influente pentru România la nivel european

Delegația USR PLUS a obținut în cadrul Parlamentului European poziții importante datorită cărora România are o influență fără precedent în toate deciziile strategice de la nivelul UE.

Dacian Cioloș a fost ales președinte al Renew Europe, grup care face parte din majoritatea parlamentară de susținere a noii Comisiei Europene și fără de care nicio decizie importantă nu poate fi luată, fiind primul reprezentant din Europa Centrală și de Est care obține un astfel de rol.

Europarlamentarii Alianței au devenit membri ai celor mai importante comisii și delegații parlamentare, obținând și funcții de vicepreședinți sau coordonatori:

 • Cristian Ghinea: copreședinte al Delegației USR PLUS și vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională
 • Dragoș Pîslaru: coordonator al Renew în Comisia pentru Muncă și Afaceri Sociale (EMPL)
 • Clotilde Armand: raportoare Renew pe bugetul UE 2020
 • Dragoș Tudorache: copreședinte al Delegației USR PLUS și vicecoordonator al Renew în Comisia pentru justitie, libertăți civile și afaceri interne (LIBE)
 • Nicu Ștefanuță: vicepresedinte al Delegației cu SUA
 • Vlad Botoș: vicepreședinte al Delegației cu Albania
 • Ramona Strugariu: vicepreședinte al Delegației cu Republica Moldova

 2. Am inițiat rezoluțiile PE pentru răspunsul la criza coronavirus prin grupul Renew Europe

 Grupul din care facem parte și care este condus de Dacian Cioloș a fost inițiatorul rezoluțiilor Parlamentului European prin care am propus un plan de relansare pentru Europa în valoare de 2.000 de miliarde de euro, am cerut o strategie europeană în domeniul sanitar, precum și alte măsuri de redresare.

 3. Am reușit să introducem priorități ale USR PLUS în programul noii Comisii Europene

Am reușit să obținem introducerea unor priorități-cheie din programul electoral al Alianței în programul pe cinci ani asumat de noua președintă a Comisiei Europene:

 • crearea unui mecanism de monitorizare a statului de drept de tip MCV la nivelul întregii Uniuni,
 • organizarea unei conferințe privind viitorul Europei care să găsească soluții pentru democratizarea UE, în special prin găsirea de modalități de participare a cetățenilor în deciziile Uniunii,
 • păstrarea angajamentului pentru politici europene consistente de dezvoltare regională și agricultură.

4. Am sprijinit românii performanți pentru poziții-cheie la nivel european

Am contribuit la promovarea unor români competenți în poziții-cheie la nivel european. Astfel, am contribuit la deblocarea procesului de numire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european și am propus numirea expertului în sănătate Vlad Mixich în funcția de membru independent al Consiliului de administrație al Agenției europene pentru sănătate și securitate în muncă.

5. Am obținut rapoarte importante și am inițiat măsuri cu impact pozitiv pentru România

 Membrii delegației noastre au fost desemnați responsabili (raportori) sau au fost inițiatori ai unor propuneri legislative cu impact asupra vieții de zi cu zi a românilor, printre care:

 • Cristian Ghinea: raportor pentru Regulamentul Mecanismului Transfrontalier, raportor Renew pentru dispozițiile comune privind fondurile structurale, pentru Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune; de asemenea, raportor pentru descărcarea de gestiune a mai multor instituții si agenții europene.
 • Dragoș Pîslaru: raportor PE pentru programul de asistență pentru reforme structurale 2021-2027, raportor Renew pentru regulamentul de coordonare a sistemelor de asigurări sociale și pentru programul InvestEU.
 • Clotilde Armand: raportoare a Renew pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020, pentru finanțarea Pactului Verde European și pentru securitate rutieră.
 • Dragoș Tudorache: raportor permanent al Parlamentului European pentru Republica Moldova, responsabil al Renew pentru domeniul digitalizării și inteligenței artificiale și raportor Renew pentru alte dosare din aria LIBE.
 • Nicu Ștefănuță: raportor al Renew Europe pentru Strategia forestieră europeană, pentru Mecanismul de protecție civilă RescEU și pentru Fondul pentru tranziție justă în cadrul Comisiei pentru bugete.
 • Vlad Botoș: Raportor al Renew pentru Noua strategie industrială europeană, raportor pentru programul pe anii 2021-2027 al Institutului European de Inovare și Tehnologie.
 • Ramona Strugariu: raportor permanent privind combaterea spălării de bani, raportor Renew pentru statul de drept în Ungaria, pentru programele de finanțare pentru justiție; raportor Renew în CONT pentru descărcarea de gestiune a agențiilor UE din aria de justiție și afaceri interne și pentru protejarea intereselor Uniunii împotriva fraudei; responsabilă Renew pentru domeniile pluralismului și libertății presei, precum și infracționalității organizate, corupției și fraudei.

6. Sprijinim parcursul european al Republicii Moldova

Am obținut atât poziția de raportor permanent al Parlamentului European pentru Republica Moldova, cât și pe cea de vicepreședinte al delegației PE pentru relația cu Republica Moldova, prin Dragoș Tudorache, respectiv Ramona Strugariu. Ne-am întâlnit la Bruxelles cu fostul prim-ministru Maia Sandu, am avut vizite în Republica Moldova, am organizat întâlniri cu experți și am sprijinit acordarea de fonduri europene destinate reformelor și răspunsului la criza sanitara în Republica Moldova.

7. Am deschis birouri locale în toata țara si continuăm să ne extindem

Am promis în campania electorala să continuam să fim aproape de oameni și după alegeri și de aceea ne-am propus să deschidem birouri locale de reprezentare în întreagă țară, unde să fim aproape de cetățeni. Am reușit să deschidem deja 18 birouri locale și ne propunem să continuăm să inaugurăm altele, odată ce situația sanitară o va permite.

8. Am apărat drepturile cetățenilor români în Uniunea Europeană

Europarlamentarii Alianței au avut inițiative sau responsabilități legislative în Parlamentul European pentru apărarea drepturilor românilor în cadrul UE, printre care: inițierea unei rezoluții a Parlamentului European pentru măsuri de protecție a muncitorilor sezonieri, interpelări adresate Comisiei privind situația muncitorilor transfrontalieri, sezonieri și a studenților Erasmus în contextul crizei COVID-19, scrisori deschise către autoritățile naționale și europene sau sprijin pentru repatrierea românilor aflați în dificultate în contextul crizei sanitare.

9. Am fondat sau suntem membri ai unor grupuri de inițiativă în Parlamentul European pe teme strategice pentru România

Europarlamentarii USR PLUS sunt membri fondatori ai unor grupuri de inițiativă pe domenii de interes strategic pentru țara noastră, precum intergrupurile pentru: start-up-uri și scale-up-uri, inteligența artificială, investiții sustenabile, copii, lupta anticorupție și cel pentru libertatea și independența jurnaliștilor.

10. Lucrăm împreună

Dar probabil că realizarea cea mai importantă este că lucrăm împreună ca o adevărată echipă, cei opt eurodeputați și echipele noastre, susținându-ne reciproc inițiativele și folosind în mod constructiv și în interesul cetățenilor români forța de a fi a treia cea mai mare delegație națională din Grupul Renew Europe.

 

Rapoarte detaliate ale deputaților europeni ai Alianței USR PLUS

 

Dacian Cioloș

1. Responsabilități formale

 • Președinte al Grupului Renew Europe
 • Membru în Conferința Președinților
 • Membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală
 • Membru al Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest
 • Membru supleant al Comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova
 • Membru supleant al Delegației pentru relațiile cu Africa de Sud

2. Activitate

 • Am participat activ la constituirea celui de-al treilea grup politic ca importanță din Parlamentul European, în care USR PLUS este a treia cea mai mare delegație națională. Am ales pentru acest grup numele de Renew Europe - Reînnoim Europa - întrucât reflectă exact intențiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetățeni.
 • Am fost ales președinte al acestui grup, ce are reprezentanți din 22 de țări ale Uniunii Europene. Acest grup are un rol-cheie în aritmetica parlamentară pentru că, pentru prima dată, Partidul Popular European şi socialiștii nu mai întrunesc majoritatea pe cont propriu în Parlamentul European. Renew a devenit cel mai coeziv grup din Parlament atunci când vine vorba de voturi, potrivit ultimelor date.
 • Această poziție este o garanție că nevoile și aspirațiile cetățenilor români se află pe agenda europeană la cel mai înalt nivel. Suntem astfel reprezentați în conferința președinților de grupuri politice, structură de conducere care stabilește agenda Parlamentului European, foarte influentă în luarea deciziilor din sistemul instituțional european.
 • Mai mult decât atât, cu această poziție vine şi responsabilitatea de a facilita coordonarea în sânul familiei Renew Europe, care reuneşte 90 de partide. Găzduiesc spre exemplu în mod regulat summit-ul familiei politice Renew Europe în pregătirea Consiliilor Europene. Summit-urile reunesc șefii de stat și de guvern, cei șase comisari afiliați grupului politic Renew Europe, dar și Charles Michel, președintele Consiliului European.
 • Am reuşit să clădim şi consolidăm o majoritate în Parlamentul European pe care să putem să ne bazăm.
 • Pe baza acestei majorități a fost votată actuala Comisie Europeană, dar nu oricum, ci după ce ne-am asigurat că prioritățile USR PLUS pentru România sunt în programul de lucru al Comisiei. Este vorba despre:
 • necesitatea unui mecanism pentru stat de drept la nivel european (un MCV extins),
 • angajamentul de a lupta împotriva corupției prin operaționalizarea şi finanțarea Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi,
 • organizarea unei conferințe privind viitorul Europei care să găsească soluții pentru democratizarea UE. Aceasta este în curs de pregătire la nivel european. Prin intermediul grupului pe care îl conduc, mă voi asigura că aceasta va fi lansată imediat ce condițiile sanitare din Uniunea Europeană o vor permite, pentru că datorăm celor care au gândit acest proiect al păcii să îl ducem mai departe ascultând cetățenii, de la Est la Vest, așa încât fiecare să simtă că este parte din el și poate contribui la el.
 • De asemenea, noua Comisie a inclus în programul său și marile teme de pe agenda grupului Renew Europe, pe care îl conduc: ambiția de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere al impactului asupra climei în 2050, cu o economie gata să facă față acestei provocări, și o orientare spre digitalizarea Europei cu un cadru de reglementare pentru inteligența artificială și o adevărată strategie europeană de date.
 • Tot în contextul votului asupra noii Comisii am insistat ca echipa von der Leyen să fie una competentă, integră, cu viziune. Ne-am asigurat că portofolii-cheie pentru Uniunea Europeană sunt ale familiei noastre politice, ca, spre exemplu, piață internă, digitalizare, energie, justiție.
 • Încă din luna iulie 2019 am sprijinit confirmarea susținerii Parlamentului European pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european. Am reușit, împreună cu colegii din Alianța USR PLUS și din grupul Renew Europe, să acționăm coordonat pentru a depăși blocajul politic care a existat inclusiv din cauza împotrivirii Guvernului PSD. Din fericire, Franța și guverne ale statelor membre cu care am avut discuții și-au schimbat poziția și au votat pentru candidata din România, așa cum ar fi trebuit să se întâmple de la început dacă PSD nu ar fi acționat invers față de interesul țării noastre.
 • Legat de Conferința pentru viitorul Europei, așa cum am promis în campania electorală, vrem să dăm startul cât mai repede la lucrările acesteia pentru a avea o adevărată reformă a Uniunii Europene bazată pe rezultatele dezbaterilor cu cetățenii. Propunerea mea, ca președinte al grupului Renew Europe, a fost ca dezbaterile să înceapă chiar pe 9 Mai, de Ziua Europei, dar criza COVID-19 a modificat planurile inițiale și a trebuit să amânăm. Datorăm celor care au gândit acest proiect al păcii să îl ducem mai departe ascultând oamenii, de la Est la Vest, așa încât fiecare să simtă că este parte din el și poate contribui la el.
 • În contextul crizei sanitare și economice provocate de COVID-19 în Uniunea Europeană, am inițiat și coordonat negocierile poziției Parlamentului European cu privire la măsurile pe termen scurt, mediu și lung pe care ar trebui să le ia Uniunea Europeană. Astfel, am facilitat acordul între principalele grupuri politice pentru un pachet de relansare economică în valoare de 2.000 de miliarde de euro și pentru a solicita crearea de resurse financiare proprii pentru bugetul Uniunii Europene din care să permită relansarea economică.
 • Am subliniat în discuțiile repetate avute în aceste luni de criză cu președinta Comisiei Europene și cu președintele Consiliului European că prioritățile bugetului european pentru următorii șapte ani ce este în curs de negociere nu trebuie să devină secundare, căci ele vor avea un rol-cheie în reluarea activității economice în Uniunea Europeană. Am militat implicit şi vom continua să milităm pentru păstrarea unui nivel consistent al fondurilor europene accesibile României prin politica de coeziune, politica agricolă comună, precum şi prin Fondul de tranziție justă în cadrul următorului buget european, pe lângă pachetul de relansare economică. Am pledat în numele grupului politic Renew Europe și implicit al Delegației USR PLUS pentru introducerea unei condiționalități puternice cu privire la statul de drept în următorul buget european.
 • Am deschis un birou local la Brașov în luna februarie 2020, care, în contextul restricțiilor sanitare actuale, își concentrează activitatea on-line. Urmează să fie deschise și alte birouri locale.

 

Cristian Ghinea

1. Responsabilități formale

 • Vicepreședinte - REGI Comisia pentru dezvoltare regională
 • Membru în Comisia pentru control bugetar, CONT
 • Membru în Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova
 • Membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, EMPL
 • Membru supleant în Comisia pentru afaceri constituționale, AFCO
 • Membru supleant în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest

2. Activitate

Comisia de Control Bugetar

 • Am fost raportor al grupului Renew Europe pentru descărcarea de gestiune pentru următoarele instituții: Comitetul Regiunilor, Autoritatea Bancară Europeană, Fundația Europeană de Formare, Serviciul European de Acțiune Externă, Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor. Procedura de descărcare de gestiune a bugetului anual pe 2018 de către Comisia Europeană și alte instituții și agenții ale UE este cel mai important instrument pentru Parlamentul European pentru a verifica modul în care au fost cheltuite fondurile publice. Amendamentele depuse și votate au solicitat:
 • finanțarea într-un mod adecvat al Parchetului european EPPO, printr-o creștere a bugetului;
 • intensificarea eforturilor de prevenire și detectare a fraudei;
 • introducerea unor măsuri suplimentare pentru a preveni și a gestiona conflictele de interese;
 • un nivel ridicat de digitalizare a instituțiilor;
 • o majorare substanțială a bugetului East Stratcom pentru ca Uniunea să poată contracara cu succes războiul informațional purtat de Rusia și creșterea numărul campaniilor de informare pentru a explica mai bine politicile Uniunii în țările din cadrul Parteneriatului estic;
 • programele care oferă asistență financiară externă sa nu fie folosite pentru proiecte care nu respectă valorile comune ale Uniunii.
 • Pe lângă activitatea din procedura de descărcare de gestiune, sunt și raportor din partea grupului Renew Europe pe Controlul activităților financiare ale Băncii Europene de Investiții si pe propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului UE de luptă antifraudă, care se află în negocieri interinstituționale.

 Comisia de Dezvoltare Regională

 • Am fost raportor de aviz referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului de sprijin pentru reforme, precum și raportor de aviz referitor la descărcarea de gestiune pentru execuția bugetului general al Uniunii Europene aferent exercițiului financiar 2018, secțiunea III - Comisia și agențiile executive.
 • Pe lângă activitatea curentă din Comisia de Dezvoltare Regională, în această comisie sunt implicat direct în procesul legislativ european privind trei propuneri de regulament al Parlamentului European și al Consiliului. Sunt raportor pentru Mecanismul de soluționare a obstacolelor juridice și administrative în context transfrontalier și raportor din umbră, din partea Renew Europe, pentru Regulamentul privind dispozițiile comune (în principal Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus, Fondul de Coeziune și Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime) și pentru Regulamentul privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune. Cele două regulamente sunt esențiale pentru stabilirea modului în care vor fi alocate și folosite fondurile europene structurale și de investiții în perioada 2021-2027, în toate țările din Uniunea Europeană. În plus, sunt implicat în alte propuneri care vin din partea Comisiei Europene, cu privire la măsuri de sprijin pentru țările membre - două măsuri recente în acest sens au fost Pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană pentru a ajuta statele europene să lupte împotriva COVID-19 (alocare rapidă și flexibilă de fonduri europene pentru gestionarea crizei) și Fondul pentru o Tranziție Justă, care sprijină statele afectate grav de tranziția de la industria carboniferă/poluantă către o Europă neutră climatic - aici, am depus în Comisia de Dezvoltare Regională mai multe amendamente care să crească accesul României la aceste fonduri și să îi permită dezvoltarea de programe mai apropiate de interesele cetățenilor.

 

 • Am lansat proiectul otaracaafara.eu, o platformă online cu soluții de guvernare la cheie și idei despre cum poate fi modernizată România cu fonduri și guvernanță europene.
 • Am lansat Raportul privind situația deșeurilor și a aerului poluat în România, în parteneriat cu organizația Expert Forum.

 

Dragoș Pîslaru

1. Responsabilități formale

Intergrupuri ale Parlamentului European:

 • Vicepreședinte al Intergrupului pentru copii
 • Grupul de lucru al Parlamentului European dedicat aderării la ZONA EURO
 • Vicepreședinte al Intergrupului pentru Sindicate
 • Grupul de lucru din cadrul Comisiei ECON dedicat aderării la zona euro
 • Vicepreședinte al Intergrupului pentru protecția persoanelor cu dizabilități

 

2. Activitate

 • Sunt raportorul Parlamentului European pe Programul de Sprijin pentru Reforme (RSP), atât în comisia ECON, dar și în EMPL.

Acest program va juca un rol esențial în planul de redresare economică al Uniunii Europene și constituie o oportunitate imensă pentru România de a obține finanțare pentru proiecte care reprezintă reforme pe termen lung, atât de necesare pentru dezvoltarea noastră națională. Atât la redactarea proiectului, cât și pe durata implementării, putem beneficia de asistență tehnică din partea Comisiei, pentru a putea duce la capăt implementarea. Vom putea finanța proiecte precum:

 • reforme de relansare economică și reforme necesare pentru îmbunătățirea răspunsului rapid la șocuri, pentru a putea reacționa eficient la crize similare cu COVID-19
 • Gestionarea finanțelor publice și combaterea evaziunilor fiscale
 • Dezvoltarea mediului de business, IMM-uri, reindustrializare, cercetare și inovare, digitalizare
 • Sisteme de securitate socială, sănătate publică, educație, politici pentru piața muncii, competențe, lupta împotriva sărăciei și combaterea excluziunii sociale, sărăcie energetică, oportunități pentru tineri și copii
 • Implementarea Pactului Ecologic European, economie circulară, eficiență energetică, agricultură durabilă
 • Dezvoltarea infrastructurii naționale în domeniul politic, economic, administrativ, digital, siguranță, locuințe, sănătate, transport, mediu și educație.

 

 • Sunt raportor pentru coordonarea sistemelor de securitate socială (Regulamentul 883), în comisia EMPL (Raportor din umbră al Renew Europe)

Ar asigura mai multe facilități ca muncitorii mobili sau din diaspora în UE și Spațiul Economic European să își poată primi protecția socială pentru munca depusă în alt stat membru (pensie, șomaj, alocație familială etc.). Dosarul este într-o fază finală de negociere cu Consiliul UE, dar câteva puncte rămân nerezolvate. Am propus o abordare modernă care să pună accent pe digitalizarea procesului de coordonare, pentru a asigura rapiditate și ușurință de obținere a drepturilor pentru cetățeni (subiecte în negociere):

 • Un termen limită de răspuns din partea instituțiilor către cetățeni;
 • Obligația de a schimba datele digital între autorități și nu de a obliga cetățenii să se plimbe între ghișee;
 • Mai multă flexibilitate în perioada minimă de calificare pentru ajutorul de șomaj.

 

 • Sunt raportor pentru Programul InvestEU 2021-2027, în comisia ECON (Raportor din umbră al Renew Europe)

Programul InvestEU continuă planul de investiții Juncker, dar simplifică modul de accesare al finanțărilor de către sectorul public, și, în special, cel privat. Instrumentul va avea un rol important în planul de redresare economică a Uniunii Europene, deoarece va oferi posibilitatea de investiții în sectoare-cheie din industria europeană, precum cel farmaceutic. Programul oferă, prin Banca Europeană de Investiții și alți actori care gestionează finanțările, 4 linii mari de finanțare:

 • infrastructură sustenabilă
 • cercetare, inovare și digitalizare
 • finanțare pentru IMM-uri
 • investiții sociale și competențe

 

 • Sunt raportor pentru Revizuirea programului de asistență pentru persoanele defavorizate (FEAD) în contextul COVID-19, în comisia EMPL (Raportor din umbră al Renew Europe): revizuirea de urgență a fondurilor europene menite să ofere sprijin de urgență (alimente, produse vitale) pentru cei în stare precară. Aportul nostru a fost reușita, în ultimul moment și în ciuda majorității deja formate în prealabil, de a asigura că ajutoarele vor fi oferite și via vouchere fizice, nu doar electronice (ceva ce ar fi fost imposibil în multe județe din România, în special din cauza lipsei de acces a persoanelor defavorizate la dispozitive digitale).
 • Sunt raportor pentru Dispozițiile comune privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus, Fondul de Coeziune și Fondul European Maritim și pentru Pescuit și norme financiare pentru acestea și pentru Fondul de azil și migrație, Fondul de securitate internă și Instrumentul de gestionare a frontierei și viză, în comisia EMPL (Raportor din umbră al Renew Europe)
 • Sunt raportor pentru Cadrul aspectelor etice ale inteligenței artificiale, roboticii și tehnologiilor conexe, în comisia EMPL (Raportor din umbră al Renew Europe)
 • Sunt raportor pentru opinia REGI pe un Regulament de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european plus, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, și de instituire a unor norme financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil și migrație, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului pentru managementul frontierelor și vize (Raportor din umbră al Renew Europe)
 • Sunt raportor pentru opinia JURI pe Cadrul etic al folosirii inteligenței artificiale, roboticii și tehnologiilor aferente (Raportor din umbră al Renew Europe)
 • Sunt raportor pentru opinia ITRE pe Asigurarea unui leadership European în era digitală și o abordare UE față de inteligența artificială (Raportor din umbră al Renew Europe)
 • Sunt raportor pentru opinia ECON pe Activitățile financiare ale Băncii Europene de Investiții - raport anual 2019 (Raportor din umbră al Renew Europe)
 • Am fost inițiator în demersul de a solicita acces egal la finanțare europeană pentru România (toate țările non-euro) ca pentru țările din Zona Euro
 • Am propus și am obținut nominalizarea lui Vlad Mixich ca expert independent în Consiliul Director al EU-OSHA
 • Am inaugurat trei birouri locale la Baia Mare, Satu Mare și Oradea. Urmează alte două la începutul anului viitor în Timișoara și Craiova.

 

Clotilde Armand

1. Responsabilități formale

 • Membră în Comisia de Bugete
 • Membră supleantă în Comisia de Transport și Turism
 • Membră în Delegațiile la Comisiile parlamentare de stabilizare și de asociere

UE - Serbia și UE - Albania

2. Activitate

 • Sunt raportor Renew pentru bugetul 2019 și 2020

Am pledat pentru folosirea tuturor marjelor din bugetul 2020 pentru a face față crizei cauzate de pandemia de COVID-19. Am negociat un buget 2020 ambițios în materie de luptă împotriva poluării, încurajarea tehnologiilor noi, suplimentarea asistenței tehnice, sprijinirea IMM, întărirea programului Erasmus, susținerea activității noului Parchet European, asistență pentru Republica Moldova. Am susținut alocarea de 8 milioane de euro din Fondul de solidaritate UE din bugetul 2019 pentru regiunea de nord-est a României urmare a inundațiilor din vara anului 2018.

 • Sunt raportor Renew pentru finanțarea Pactului Verde

Obiectivul Comisiei Europene este de a transforma Europa în primul continent care va atinge neutralitatea carbon în 2050. Această ambiție are însă un cost care va fi greu de asigurat fără o creștere a bugetului european, așa cum a propus Parlamentul European. Credem că finanțarea Pactului Verde nu trebuie să creeze o nouă fractură între est și vest și nu trebuie să penalizeze politica de convergență. Ne dorim ca finanțările să fie direcționate spre sectoare strategice astfel încât Europa să devină lider pe tehnologiile verzi la nivel mondial. Punctul de vedere pe care îl apărăm este ca Pactul Verde să fie o oportunitate pentru dezvoltare, capabil să asigure o tranziție energetică progresivă și să susțină relansarea economiei europene.

 • Sunt raportor Renew pentru securitatea rutieră - Pachetul control tehnic

Numărul victimelor din cauza accidentelor rutiere rămâne o problemă extrem de preocupantă în Uniunea europeană. Dispozitivul de reglementări trebuie întărit pentru a determina o protecție sporită în circulația rutieră. România este una dintre țările europene cu cel mai mare număr de accidente mortale și e important pentru cetățenii noștri să căutăm soluții de ameliorare a situației actuale. Procedura parlamentară este abia la început pentru acest dosar.

 • Amendamente la Pachetul de Mobilitate

Acest set de reglementări, Pachetul de Mobilitate, este foarte important pentru România, având în vedere că transportul rutier generează aproape un sfert din exportul total de servicii al țării, în valoare de 22 de miliarde de euro. Pachetul actual de reglementări riscă să aibă un efect drastic asupra acestui sector prin unele măsuri pe care le impune: de exemplu, obligația întoarcerii camionului acasă la opt săptămâni și introducerea unei perioade de restricționare a cabotajului (cooling off) de patru zile. Introducerea acestor reglementări trebuia să aibă la bază un studiu de impact, motiv pentru care am solicitat ca procedura de adoptare să fie înghețată. Reglementările nu țin seama de politica generală a Comisiei Europene privind reducerea poluării și de penuria de șoferi de care suferă întreaga industrie a transportului rutier. Cu atât mai mult în criza actuală, nu ne putem permite dezechilibre majore în acest sector vital pentru aprovizionarea țărilor europene.

 • Am depus amendamente la Fondul de tranziție justă

Obiectivul fondului este de a contrabalansa efectele adverse ale tranziției climatice prin ajutorarea regiunilor și angajaților care vor fi cei mai afectați. Acțiunile care vor fi finanțate prin acest Fond trebuie să diminueze impactul tranziției, având ca scop diversificarea și modernizarea economiilor locale și atenuarea efectelor negative asupra angajaților din acele zone.

Ne dorim ca alocările din acest fond să fie disociate de fondurile de coeziune, pentru a nu periclita celelalte obiective ale politicii UE, și în acest sens să fie crescute. Asistența tehnică trebuie să reprezinte un procent important din sumele alocate pentru a permite o absorbție ridicată. Ne dorim, de asemenea, că în lista de investiții să fie incluse proiectele de infrastructură de transport și gazul natural să fie considerat o resursă de tranziție fără a penaliza proiectele care prevăd utilizarea sa.

 • Am propus o rezoluție a Parlamentului European privind migrația forței de muncă din rândul personalului medical din spitale

 

 • Inițiativa de a fi elaborate studii despre impactul bugetului european asupra tuturor statelor, net contribuitoare și net beneficiare

Studiile demonstrează că indicatorii net beneficiar / net contribuitor sunt doar o etichetă amplificată pentru cine plătește o contribuție mare și cine obține transferuri mari din fondurile europene, în raport cu o medie a tuturor țărilor. Este eronat ca de la acest artificiu statistic să extrapolăm la o analiză a contribuției și a beneficiului financiar privind apartenența la Uniunea Europeană, alimentând discursurile populiste, împotriva finanțărilor spre Est. O strategie economică de reconstrucție la nivel european nu poate să se bazeze pe o viziune redusă la prejudecăți naționale din care lipsește orice evaluare publică a avantajelor integrării. Studiile pun în evidență aceste avantaje, inclusiv efectul indirect al fondurilor de coeziune în celelalte țări europene, în afara statului beneficiar, și oferă astfel argumente pentru a apăra în continuare politica de coeziune în negocierea bugetului european.

 

 • Am dus o campanie media: De ce au nevoie țările din est de mai multe fonduri europene (articole în cotidiane importante din Europa: FINANCIAL TIMES, LE MONDE, LIBERATION, TROUW, POLITICO, IL FOGLIO, citate din articole în mai multe publicații, printre care FRANKFURTER ALLGEMEINE)
 • Am participat la peste 20 de emisiuni de televiziune și de radio pentru a susține punctul de vedere al României (EURONEWS, TV5, FRANCE 24, FRANCE 3, PUBLIC SENAT, RTBF, RAI 1, FRANCE INFO, FRANCE INTER etc.)
 • Am participat la peste 15 emisiuni despre evoluțiile europene (TVR, RFI, Radio România Actualități, Radio România Internațional, Radio Europa Liberă, Gândul-live, Newsweek-live)
 • Am deschis biroul europarlamentar Calea Victoriei 95, în octombrie 2019
 • Am făcut mai multe întâlniri tematice cu antreprenori, asociații, specialiști din mediul universitar (absorbirea fondurilor europene, turism, transport, protecția mediului)
 • Sunt organizator și participant la dezbateri
  • Europa de Vest vs. Europa de Est? NU. O Europă mai convergentă. București, Hilton, 13 decembrie 2019.
  • Bugetul european pentru perioada 2021-2017 și strategia României în procesul de negociere, Bucuresti, Capsa, 24 februarie 2020.
  • Prioritățile mandatului de europarlamentar, 4 octombrie 2019
  • Despre UE, despre România, despre noi, Craiova, 29 octombrie 2019 (gazda USR Dolj)
  • Dezbateri organizate de Biroul Parlamentului European la București: impactul Brexitului, bugetul UE, Ziua femeii, 70 de ani de la Declarația Schuman
  • Gala TRANZIT (premiere operatori de transport și logistică din România) – Cluj, 1 noiembrie 2019

 

Dragoș Tudorache

1. Responsabilități formale

 • Membru și co-coordonator Renew Europe în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE)
 • Membru în Delegația pentru relațiile cu Statele Unite
 • Membru în Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo
 • Membru supleant în Comisia pentru afaceri externe (AFET)
 • Membru supleant în Subcomisia pentru securitate și apărare
 • Membru supleant în Delegația pentru relațiile cu Republica Populară Chineză
 • Membru în delegația pentru relațiile cu Statul Israel (2019)
 • Membru în grupul de lucru pentru supravegherea Spațiului Schengen
 • Membru responsabil cu Republica Moldova al Grupului pentru Monitorizarea Democrației și Alegerilor al Parlamentului European
 • Membru în grupul de lucru pentru combaterea antisemitismului

2. Activitate

Sunt raportor permanent al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Sunt Raportor Renew pentru următoarele dosare:

 • Uniunea Europeană și protecția multilateralismului (raport legislativ)
 • Sistemul online de documente false și autentice (FADO) – închis în negocieri trilaterale (raport legislativ)
 • Stabilirea condițiilor de accesare a altor sisteme informatice pentru ETIAS (raport legislativ)
 • Sistemul Informatic de Vize (VIS) (raport legislativ)
 • Leadership european în era digitală și abordarea europeană a inteligenței artificiale (opinie LIBE)
 • Utilizarea sistemelor de inteligență artificială pentru aplicarea legii (INI)
 • Cadrul legal pentru aspectele etice referitoare la inteligență artificială, robotică și tehnologii conexe (opinie LIBE)
 • Autoritate statală și aplicarea legii internaționale cu privire la folosirea inteligenței artificiale în zona civilă și militară (opinie LIBE)
 • Strategia Europeană de date (opinie LIBE)

 

Prioritățile mele tematice:

 • Noile tehnologii, digitalizarea, inteligența artificială și strategia europeană de date sunt priorități ale acestui mandat pentru că, la nivel structural, România este într-o poziție excelentă să beneficieze de măsurile de digitalizare la nivel european, nu doar pentru a reduce decalajele față de țările avansate, dar și pentru a prelua leadership-ul în domenii emergente. Din această perspectivă am coordonat și redactat, pentru întreg grupul Renew Europe, poziția grupului cu privire la Inteligență Artificială, poziție negociata la nivel înalt cu vicepreședintele Comisiei Europene Margrethe Vestager, care a avut un impact direct asupra Comisiei, balansând respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor europeni cu susținerea dezvoltării inteligenței artificiale în Europa.

 

 • Parcursul European al Republicii Moldova este o prioritate atât a României și a Delegației USR-PLUS, cât și una personală. Ea are două componente, ambele importante: consolidarea susținerii acordate Republicii Moldova de la nivel european și monitorizarea și sancționarea abaterilor de la acest drum și de la parcursul democratic. În calitate de raportor permanent al Parlamentului European pentru Republica Moldova și de membru responsabil de Republica Moldova al grupului pentru monitorizarea democrației si alegerilor, susțin aceste două direcții în permanență, acționând ca un liant între decidenții europeni și autoritățile din Republica Moldova; depunând amendamente la legislația relevantă cu privire la consolidarea democrației si a statului de drept, asistență financiară, accelerarea procesului de integrare; și sancționând decidenții și clasa politică din Republica Moldova atunci când se abat de la valorile democratice și de la parcursul european.

 

 • Coeziunea europeană, Spațiul Schengen și politicile de migrație sunt priorități esențiale pentru România, atât pentru reducerea decalajelor față de restul Europei, cât și pentru consolidarea democrației și a statului de drept și pentru protejarea drepturilor cetățenilor români în Europa. În comisia LIBE, urmăresc dosare care țin de sistemele informatice de migrație ale Europei; din poziția de co-coordonator al echipe LIBE Renew Europe urmăresc dosare și negociez amendamente pentru coeziune europeană și drepturi uniforme pentru toți cetățenii europeni; ca membru al grupului de lucru pentru supravegherea Spațiului Schengen, negociez o poziție fermă a Parlamentului European cu privire la includerea României în Spațiul Schengen; iar în calitate de co-coordonator al Delegației USR-PLUS, mă asigur de mobilizarea celorlalte delegații ale României în dosare care sunt de importanță vitală pentru cetățenii români. Având peste 10 ani de experiență în roluri de conducere în Comisia Europeană pe acest domeniu, discut frecvent cu comisarii europeni de resort și cu alți decidenți europeni, susținând cauza României și a unei integrări accelerate a Uniunii Europene.

 

 • Relația transatlantică și cu Statele Unite este o prioritate strategică a României, atât în context bilateral, cât și în plan european. România are un parteneriat strategic cu Statele Unite și, pe fondul tensiunilor euro-atlantice și în reconfigurarea globală cauzată de criza COVID-19, România poate juca un rol de mediator și liant pentru consolidarea relației dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. În delegația Parlamentului European cu Statele Unite urmăresc priorități care țin de colaborarea în zona digitală, drepturile cetățenilor europeni, securitate internațională și NATO. Strâns legată de alinierea transatlantică, poziționarea Europei față de China are nevoie de o abordare care, pe de-o parte, să asigure Europei reziliență strategică în condiții de criză și, pe de altă parte, să fie matură, echilibrată și aliniată valorilor democratice și drepturilor omului. Aceasta este una dintre prioritățile mele în delegația Parlamentului European pentru relația cu China și în AFET, unde fac parte din echipa Renew Europe pentru o nouă strategie europeană referitoare la de China.

 

 Amendamente la dosare (selecție)

 • Situația Zonei Schengen în urma crizei COVID-19 - amendamente pentru consolidarea Spațiului Schengen și includerea României în Spațiul Schengen
 • Legislația privind Serviciile Digitale: Îmbunătățirea funcționării Pieței Unice - amendamente pentru un control mai strict și pentru mai multă transparență în orice promovare online a materialelor cu conținut politic și electoral, pentru prevenirea știrilor false, a manipulării și a dezinformării
 • Recomandări ale Parlamentului pentru Comisie referitoare la cadrul etic pentru inteligența artificială, robotică și alte tehnologii - amendamente care subliniază necesitatea rezilienței strategice europene în ceea ce privește noile tehnologii, mai ales cele cu aplicație militară; necesitatea unei coordonări cu NATO și forurile internaționale pentru adoptarea de standarde etice comune, necesitatea consolidării parteneriatului transatlantic
 • Recomandări pentru Parteneriatul Estic - amendamente pentru accelerarea parcursului european al țărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova, și pentru consolidarea democrație, a statului de drept, și a mecanismelor de combatere a noilor amenințări în țările din Parteneriatul Estic
 • Cooperarea UE-Africa în zona Sahel, Africa de Vest și Cornul Africii - amendamente pentru destructurarea rețelelor de trafic de persoane și pentru sustinerea femeilor și a drepturilor femeilor ca motor principal de dezvoltare regională

 

Consultări și dezbateri

 • Dimensiunea globală a Inteligenței Artificiale - consultare cu peste 60 de experți, decidenți și lideri din industrie din Bruxelles, Franța, Germania, Olanda, Estonia, Elveția, SUA și Vatican, împreună cu 12 tineri antreprenori români, în pregătirea poziției grupului Renew Europe referitoare la inteligența artificială.
 • O abordare coordonată a Inteligenței Artificiale - consultare cu experți și lideri din industrie cu privire la armonizarea legislației europene în ceea ce privește inteligența artificială.
 • Principii etice pentru inteligența artificială - consultare cu experți, lideri din industrie, și mediul academic referitoare la principiile etice care trebuie să guverneze dezvoltarea inteligenței artificiale în conformitate cu valorile europene
 • Viitorul Republicii Moldova - consultare cu experți și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova despre mediul politic, situația economică și funcționarea democrației în Republica Moldova.

 

Nicolae Ștefănuță

1. Responsabilități formale

 • Vicepreședinte al Delegației pentru Relația cu SUA
 • Membru în Comisia pentru Bugete
 • Membru în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară
 • Membru supleant în Comisia pentru Afaceri Externe
 • Membru supleant în Delegația la Comisia Parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia
 • Membru supleant în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest

2. Activitate

În activitatea mea parlamentară am urmărit temele principale de campanie: afirmarea și respectarea drepturilor europene ale cetățenilor români, securitatea climatică și bani europeni pentru România.

 

Comisia de bugete:

 • Raportor pe opinia din partea Comisiei pe bugete privind viitorul parteneriat dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. În acest raport m-am asigurat ca participarea viitoare a Marii Britanie în programele europene să țină cont de interesele cetățenilor europeni și ale Uniunii Europene.
 • Raportor alternativ din partea Comisiei pe bugete privind Fondul pentru tranziție echitabilă. Amendamentele importante depuse la Fondul de tranziție echitabilă:
  • Deconectarea Fondului de tranziție echitabilă de către obligația făcută statelor membre de a transfera bani din fondurile de politică de coeziune către acest fond. Astfel, Fondul de tranziție echitabilă să fie unul independent și complementar, ajutând într-adevăr la spiritul ideii de tranziție echitabilă, „să nu lăsăm pe nimeni în urmă“
  • Creșterea bugetului inițial de 7,5 miliarde de euro la un buget care să ajute statele membre să înceapă cu adevărat acest proces de tranziție.
  • Posibilitatea pentru statele membre de a beneficia de asistență tehnică în elaborarea planurilor teritoriale.

 

Comisia de Mediu:

 • Raportor alternativ pentru grupul Renew Europe pe Mecanismului European de protecție civilă RescEU. Amendamentul privind instituirea Rezervei strategice a Uniunii Europene nu a fost adoptat în comisia parlamentară, dar a fost preluat de Comisia Europeană printr-un act delegate câteva săptămâni mai târziu.
 • Am obținut în Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a Parlamentul European susținerea pentru mai multe măsuri de îmbunătățire a Mecanismului de protecție civilă a Uniunii Europene:
 • Instituirea unei proceduri de achiziții publice comune la nivel european în caz de dezastre;
 • Definirea personalului de primă intervenție în dezastre și obligația statelor membre ca acesta să fie echipat corespunzător și pregătit să acționeze în dezastre;
 • Intervenții profesioniste asupra patrimoniului cultural în caz de dezastre.
 • Raportor alternativ pentru Renew pe opinia ENVI privind Strategia forestieră europeană. Prin amendamentele depuse solicităm ca Uniunea Europeană să facă mai mult pentru a opri exploatarea forestieră ilegală și pentru a aplica normele UE care interzic degradarea pădurilor primare. O altă solicitare e ca UE să urmărească cazurile de exploatare ilegală prin intermediul organismelor precum EPPO sau OLAF. Alte amendamente vizează protecția pădurilor primare din Europa dar și ai apărătorilor mediului.
 • Co-sponsor (raportor alternativ) pe rezoluția privind Implementarea legislației europene a apelor. Printre propunerile integrate într-un prim feedback se numără:
  • Încurajarea finanțării pentru soluții naturale pentru protecția contra inundațiilor.
  • Crearea unui program/platformă pentru a acorda asistență tehnică pentru o mai bună implementare a directive.
  • Reducerea numărului de excepții de la aplicarea directivei, noi ghiduri de aplicare a acestor excepții din partea Comisiei Europene.
  • Crearea unui sistem operațional pentru colectarea și măsurarea datelor privind reziduurile de pesticide din apă
  • Integrarea obiectivului din Strategia pentru Biodiversitate de a restaura 25.000 de kilometri din suprafața râurilor din Europa.
 • Raportor alternativ pe raportul non legislativ privind cadrul legal al UE pentru a opri și a inversa defrișările la nivel global
 • Înființarea intergrupului parlamentar pentru Combaterea Rezistenței la Antimicrobiene (MEPs Fight AMR)
 • Co-organizarea unei dezbateri în Parlamentul European premergătoare lansării Planului European de Combatere a Cancerului, cu participarea comisarului Stella Kyriakides

 

 • Interpelări pe probleme de drepturi europene
  • Situația îngrijitoarelor din Austria
  • Indexarea discriminatorie a alocațiilor lucrătorilor străini din Austria
  • Situația lucrătorilor sezonieri din Germania în timpul pandemiei
  • Localizarea apelantului la numărul de urgență 112
 • Interpelări pe probleme de mediu și sănătate
  • Proiectul de lege al Senatului României încalcă directiva Habitate și pune în pericol ursul brun
  • Solicitare de înființare a unui fond european privind rezistența la antimicrobiene bazat pe rezultate
  • Situația de la Rânca - Proiect finanțat cu fonduri europene care funcționează doar în teorie
  • Utilizarea incineratoarelor moderne în gestionarea deșeurilor
  • Calitatea aerului în România
  • Defrișarea ilegală din România
  • Solicitare către Comisia Europeană pentru a utiliza Mecanismul de Protecție Civilă RescEU pentru asigurarea de stocuri de echipamente medicale şi mobilizarea unui corp medical comun în zonele cele mai afectate de pandemia COVID-19.
 • Solicitare către Comisarul Hahn pentru creșterea bugetului programului WIFI4EU privind alocarea de vouchere municipalităților pentru accesul la internet gratuit în spațiile publice și cererea extinderii programului pentru gospodăriile rurale în zonele sărace ale Uniunii Europene
 • Proiecte-pilot depuse pentru bugetul 2021:
  • Erasmus 4 Seniors
  • PlantEU (vouchere oferite beneficiarilor pentru a încuraja plantarea de copaci)
  • Folosirea sistemului de navigație Galileo în următoarea generație de comunicare de urgență
  • EU Hub / Agenție pentru protecția apărătorilor mediului
  • BEST Belt - Bazându-ne pe succesul inițiativei BEST (schema voluntară pentru Biodiversitate și Serviciile Ecosistemelor din Teritoriile Europei), sugerăm să implementăm o schemă similară pentru astfel de servicii de-a lungul Centurii Verzi Europene pentru voluntarii tineri sau persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

 • Deschiderea a trei cabinete europarlamentare, la Sibiu, Cluj și Constanța, cel de la Craiova fiind în curs de deschidere.

 

 Vlad Botoș

1. Responsabilități formale

 • Vicepreședinte - Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Albania
 • Membru în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor – IMCO
 • Membru în Comisia pentru cultură și educație - CULT
 • Membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională - REGI
 • Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Muntenegru
 • Membru al Intergrupului Anticorupție
 • Membru al Intergrupului pentru sprijinirea IMM-urilor
 • Membru al Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului

 

2. Activitate

Comisia IMCO - Piață internă și protecția consumatorilor

 • Sunt raportor al grupului Renew Europe (shadow raporteur) - Abordarea siguranței produselor în piața comună
 • Raportor al grupului Renew Europe (shadow raporteur) - Noua strategie industrială pentru Europa

Comisia CULT - Cultură și educație

 • Raportor - Agenda Strategică de Inovare a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) 2021-2027: Îmbunătățirea capacității de inovare și a talentului în Europa - Strategic Innovation Agenda of the European Institute of Innovation and Technology (EIT) 2021-2027: Boosting the Innovation Talent and Capacity of Europe
 • Raportor al grupului Renew Europe (shadow raporteur) - Opinie la propunerea privind Institutul European de Inovare și Tehnologie -European Institute of Innovation and Technology (recast)

Comisia REGI - Dezvoltare regională

 • Raportor al grupului Renew Europe (shadow raporteur) - Semestrul european - Raport de creștere economică 2020 (European Semester for economic policy coordination: Annual Growth Survey 2020)
 • Raportor al grupului Renew Europe (shadow raporteur) - Propunerea pentru Stabilirea cadrului pentru atingerea neutralității climatice (Proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council establishing the framework for achieving climate neutrality and amending Regulation (EU) (European Climate Law)
 • Depunerea de amendamente la propunerea Fondul pentru o Tranziție Justă

Am avut întâlniri cu diverse asociații și organizații nonguvernamentale. Astfel, în calitate de vicepreședinte al delegației pentru Albania, m-am întâlnit cu Civil Rights Defenders. De asemenea, am avut întâlniri cu privire la subiecte pe tema protecției consumatorilor cu asociațiile din domeniu PROSAFE, TÜV, ANEC, TOY, CLEPA.

Dezbateri pe diverse teme

 • Combaterea antisemitismului, a rasismului și a urii în Europa
 • IMM-urile și o mai bună reglementare
 • Necesitatea unei inițiative de etichetare alimentară semaforizată
 • Un încărcător comun pentru echipamentele radio mobile
 • Diferența de remunerare între femei și bărbați
 • Obiectivul principal al Europei - Prevenția
 • Comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989
 • Inițiativa EU - polenizatorii
 • Cerințe pentru prestatorii de servicii de plată - Măsuri de consolidare a cooperării administrative în vederea combaterii fraudei în domeniul TVA
 • Protejarea apărătorilor pădurilor și ai mediului în UE
 • Schengen - românii și bulgarii așteaptă la porțile Europei
 • Protejarea faunei și florei europene

Co-semnatar la următoarele rezoluții:

 • Rezoluția Parlamentului European referitoare la un încărcător comun astfel cum se prevede la articolul 3 alineatul (3) litera (a) din Directiva privind echipamentele radio
 • Rezoluția Parlamentului European referitoare la comemorarea celei de a 30-a aniversări a revoluției din România din decembrie 1989
 • Rezoluția Parlamentului European referitoare la drepturile copiilor cu ocazia celei de a 30-a aniversări a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului
 • Rezoluția Parlamentului European referitoare la efectele falimentului Grupului Thomas Cook
 • Rezoluția Parlamentului European referitoare la importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei
 • Rezoluția Parlamentului European referitoare la brevetabilitatea plantelor și a proceselor esențialmente biologice

Activități desfășurate în România

 • Deschiderea a patru cabinete europarlamentare la Arad, Timișoara, Alba Iulia și Deva precum și pregătirea deschiderii a încă două cabinete în Baia Mare și Drobeta Turnu-Severin
 • Lansare proiect european „O Țară ca Afară”
 • Întâlnire și discuții cu oamenii de afaceri pentru diseminarea informațiilor teoretice și practice privind modalități de susținere a dezvoltării economiei locale prin fonduri europene
 • Eveniment privitor la găsirea de soluții pentru îmbunătățirea vieții animalelor
 • Eveniment îmbunătățirea sistemului educațional
 • Evenimente - finanțări europene pentru proiecte cu teme ecologice și de sănătate
 • Eveniment - perspectiva europeană pentru transformarea Aradului într-un oraș turistic

În perioada crizei pandemice am trimis o serie de scrisori către diferite instituții europene sau naționale pentru o informare mai bună a cetățenilor. Au fost trimise scrisori către Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei, președintele României, Guvernul României, precum și către diferite ministere din țară și străinătate. Temele abordate au fost:

 • situația cetățenilor de la granița româno-ungară
 • situația industriei naționale de echipamente medicale
 • colaborarea interinstituțională cu scopul unei mai bune informări a cetățenilor
 • majorarea nejustificată a prețurilor la unele produse
 • solidaritatea țărilor din UE
 • amenajarea unor spații pentru tratarea COVID-19
 • implementarea sistemului Kurzarbeit
 • carantina la domiciliu pentru persoanele asimptomatice
 • dispariția din farmacii a unor medicamente necesare în tratarea unor boli cronice
 • accesul populației la tratamente stomatologice

Consultări și dezbateri

 • Joint market surveillance action on consumer products - JA 2016 - Acțiuni comune de supraveghere a pieței pentru protecția consumatorului. În cadrul acestui eveniment, în calitate de membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului, am transmis prioritățile mandatului meu în acest domeniu și disponibilitatea de a colabora cu toate autoritățile de supraveghere a pieței pentru a asigura calitatea și siguranța produselor în toate țările din Uniunea Europeană.
 • 60 years Anniversary of CLEPA - aniversarea a 60 de ani a Asociației europeană producătorilor de componente auto. În cadrul acestui eveniment festiv au avut loc discuții și dezbateri cu participarea a numeroase personalități și specialiști din domeniu privind viitorul industriei auto în Uniunea Europeană. Am prezentat direcția de dezvoltare pe care strategia industrială ar trebui să o susțină privind producția de autovehicule din perspectiva unei economii ecologice și sustenabile.

 

Ramona Strugariu

1. Responsabilități formale

 • Membră în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE)
 • Membru supleant în Comisia pentru control bugetar (CONT)
 • Membru supleant în Comisia pentru petiții (PETI)
 • Membră și Vicepreședintă, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova
 • Membră a Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest
 • Copreședintă a Comitetului pentru energie din cadrul Adunării Parlamentare Euronest
 • Membru supleant, Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia
 • Membră în Comitetul director al Intergrupului Anticorupție

2. Activitate

Raportor

 • LIBE, Raportor permanent privind combaterea spălării de bani
 • CONT Raportor pentru organizarea audierii „Implementarea fondurilor europene: către sisteme de gestiune și control mai eficace a gestiunii partajate (evaluare a riscurilor, condiționalitate și viitorul Parchetului European)” ce va avea loc online pe 11 iunie 2020.

Raportor Renew:

 • LIBE
  • Situația statului de drept în Ungaria
  • Întărirea libertății media: protejarea jurnaliștilor în Europa, discursul urii, dezinformare și rolul platformelor
  • Decizie a Consiliului de autorizare a ratificării de către statele membre, în interesul Uniunii Europene, a Convenției Organizației Internaționale a Muncii (nr. 190) privind violența și hărțuirea, 2019
  • Asocierea LIBE la negocierile cu Consiliul privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune
  • Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate (Directiva Blue Card)
  • Propunere de Regulament al Parlamentului european și al Consiliului de instituire a programului „Justiție” (dosar sectorial al Cadrului financiar plurianual 2021-2027)
 • CONT
  • Descărcarea bugetară privind agențiile Uniunii în sfera justiției și a afacerilor interne (Eurojust, Europol, Cepol, Frontex, EMCDDA, eu-Lisa, FRA, EASO), ca și pentru Curtea de Justiție Europeană
  • Raportul anual pentru 2018 privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii și lupta împotriva fraudei

 

Priorități tematice

 • Am pledat pentru crearea unui mecanism puternic de protejarea a statului de drept și a drepturilor fundamentale la nivel european. Respectarea statului de drept în România, precum și în celelalte state ale Europei trebuie să fie prioritatea numărul unu a Uniunii Europene. Protejarea democrației, a justiție libere, a separației puterilor în stat a fost una dintre temele recurente ale intervențiilor mele din plen și a schimburilor formale și informale cu Comisarii europeni responsabili.
  • Ca raportor alternativ asupra situației din Ungaria, am negociat rezoluția privind audierile în curs în temeiul articolului 7 alineatul (1) din TUE privind Polonia și Ungaria, adoptată de Parlamentul European în ianuarie 2020 ce conține un mesaj puternic privind urgența creării acestui mecanism privind statul de drept și a finalizării negocierilor pe Regulamentul privind protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre

 

 • Libertatea presei și pluralismul media sunt priorități esențiale nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană. Gradul de libertate a presei este cel mai bun indicator privind situația democrației într-o societate. O presă independentă puternică apără drepturile cetățenilor și combate dezinformarea cu informații de calitate, verificate. În calitatea mea de responsabilă Renew privind libertatea presei și monitorizarea pluralismului media:
  • Am organizat la Bruxelles pe 17 octombrie 2019 o consultare a jurnaliștilor, urmată de o conferință publică cu participarea vicepreședintei Comisiei Europene Vera Jourova în cadrul evenimentului „Riscând totul pentru a apăra valorile UE și democrația: protecția jurnaliștilor în Europa”.
  • Am inițiat și contribuit la organizarea unei audieri în Comisia LIBE pe 6 noiembrie 2019 pe tema Libertatea presei, libertatea de expresie și combaterea discursului urii online și offline.
  • Am inițiat totodată Grupul de Lucru pentru Media, în cadrul căruia lucrez, împreună cu deputați din celelalte grupuri politice și cu reprezentanți ai societății civile, la proiecte privind protecția și finanțarea presei independente, negociez amendamente și mențin un dialog strâns cu Comisia Europeană pentru a promova aceste inițiative. Din această perspectivă am organizat și participat la mai multe evenimente europene dedicate libertății presei și lucrez la promovarea proiectelor de lege privind interzicerea proceselor abuzive împotriva jurnaliștilor.
  • În Comisia LIBE, una dintre principalele mele priorități este crearea unui fond european permanent pentru presa independentă. În acest sens, am introdus în Procedura bugetară 2021 un Proiect-pilot pentru susținerea presei locale și promovarea educației media în scopul combaterii dezinformării și o Acțiune preparatorie pentru susținerea jurnalismului de investigație și a presei libere în Uniunea Europeană.

 

 • Susțin importanța crucială a unei legislații europene solide anticorupție și a unui cadru legislativ de cooperare judiciară transfrontalieră care să permită cu ușurință combaterea infracționalității, a spălării banilor, crimei organizate și terorismului, precum și recuperarea prejudiciilor cauzate de acestea.
  • Ca Responsabilă Renew pentru inițiativele de combatere a corupției și crimei organizate am inițiat și contribuit la organizarea unei audieri publice în Comisia LIBE pe 3 decembrie 2019 intitulată „Către o strategie comună a Uniunii europene de combatere a corupției și crimei organizate: întărirea instrumentelor și ameliorarea cooperării între actorii relevanți“.
 • Mi-am propus să contribui la o legislație solidă, la transparență și la mecanisme de control eficiente și clare pentru modul în care cheltuim banii publici europeni. Instituțiile europene sunt primele care trebuie să dea acest exemplu, de la felul în care construiesc și aplică procedurile de achiziții publice până la publicarea integrală a bugetelor și cheltuielilor instituționale
  • Ca membră a CONT am susținut neacordarea descărcării bugetare către EASO pentru anul 2017 în urma problemelor de gestiune și a neregulilor din procedurile de achiziții publice.
  • Ca membră a comitetului director al Intergrupului Anticorupție am susținut prin amendamente necesitatea sporirii transparenței alocației pentru cheltuieli generale a deputaților europeni.
  • Am fost responsabilă pentru negocierea rezoluției Parlamentului European privind redeschiderea investigațiilor împotriva Premierului Republicii Cehia privind folosirea abuzivă a fondurilor europene și potențialul conflict de interese, text ce se află pe agenda plenarei pentru adopție.
  • Am contribuit, în cadrul Intergrupului Anticorupție, la elaborarea unui ghid pentru prevenirea corupției și utilizarea transparentă a fondurilor destinate combaterii pandemiei de coronavirus.

 

 • Republica Moldova și țările din Parteneriatul Estic trebuie sprijinite puternic pe drumul lor european.
  • Am susținut această poziție prin amendamentele la documentul de poziție ale Grupului Renew Europe privind viitorul Parteneriatului Oriental, respectiv în cadrul Recomandării redactate în cadrul Comisiei pentru afaceri externe.
  • Între 29 noiembrie și 1 decembrie 2019 am efectuat o primă vizită de lucru la Chișinău, unde am avut întâlniri cu reprezentanții societății civile, cu reprezentanți ai Parlamentului, ai Delegației UE în Republica Moldova și cu presa.
  • În perioada 8-10 decembrie am participat la cea de-a 8-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest, organizată la Tbilisi, Georgia, unde au fost adoptate documente importante privind securitatea energetică, ca și relațiile dintre UE și țările din Vecinătatea Estică.
  • Am participat pe 18 și 19 decembrie, la Strasbourg, la ce de-a VII-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. Declarația finală adoptată cu această ocazie include toate amendamentele mele și conține mesaje clare în privința reformelor, a independenței justiției, a libertății de exprimare, a responsabilității economice și sociale, precum și a securității energetice.

 

 • Protejarea drepturilor fundamentale, fie că este vorba despre situația din țările terțe, fie că este vorba despre ce se întâmplă în Uniune, este un parametru important al activității mele parlamentare.
  • Am inițiat adoptarea unei rezoluții de urgență privind situația drepturilor omului în Rusia, inclusiv un amendament cerând un regim european de sancționare a încălcării drepturilor omului, așa-numita Lege Magnitsky (adoptată în plen în iulie 2019)
  • Am ridicat problema restrângerii drepturilor fundamentale în contextul răspunsului față de criza Covid-19 atât în cadrul dezbaterilor din Comisia LIBE, cât și prin scrisori trimise autorităților celor 5 state membre ale Consiliului Europei, printre care se numără și România, ce au activat derogarea de la CEDO.

 

 • Alte detalii relevante
  • România și Europa la feminin”, eveniment organizat la București, 7 martie 2020, conferință și ateliere pe tema promovării participării femeilor în politică
  • 25 de intervenții în plen; 58 de propuneri de rezoluție; 10 întrebări cu solicitare de răspuns scris;
  • Participare la dezbateri, conferințe, emisiuni TV si radio
  • Inaugurarea a 4 birouri locale funcționale (Bârlad, Bistrița, Botoșani și Suceava), unul în curs de deschidere (Rm. Vâlcea)

Alte stiri

Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult
Senatorul USR Sebastian Cernic avertizează că PSD pune în pericol fondurile europene pentru fermierii români
Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei de Agricultură din Senat, trage un semnal de ...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei respinge pe bandă rulantă inițiativele USR care ar fi contribuit la creșterea calității sistemului educațional din România
Coaliția sărăciei a respins inițiativa legislativă a USR care ar fi asigurat creșterea salariilor...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă: USR depune o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Câmpeanu
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a criticat astăzi mai mulți miniștri ai actualului ...
Vezi mai mult
Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază
Coaliția plagiatorilor a respins inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler care î...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR, trei noi inițiative legislative pentru îmbunătățirea sistemului educațional
Senatorii Silvia Dinică, Ștefan Pălărie, Irineu Darău și deputații Mihai Polițeanu și Andrei Mift...
Vezi mai mult
USR contestă majorările salariale ale demnitarilor la CCR
USR a depus miercuri, 8 iunie, două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de...
Vezi mai mult
Inițiativă USR de transparentizare a Consiliului de Export, adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat, astăzi, o propunere legislativă pentru transparentizarea intereselor ...
Vezi mai mult