Rapoarte favorabile pentru două proiecte USR care facilitează accesul la cărți

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților și Senat au adoptat rapoarte favorabile la două dintre inițiativele USR care facilitează accesul românilor la cărți și informație. Este vorba de proiectul privind reducerea TVA pentru cărțile electronice și presa digitală, respectiv de proiectul prin care studenții primesc acces gratuit la bibliotecile universitare și central-universitare.

Primul proiect, co-inițiat de deputatul USR Cătălin Teniță, amendează Codul fiscal în sensul reducerii de la 19% la 5% a TVA pentru cărțile electronice și presa digitală, așa cum este în alte 17 state ale Uniunii Europene. Proiectul a fost deja adoptat de Senat, iar ieri a primit raport favorabil în Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților, așa că mai este nevoie doar de votul plenului pentru ca măsura să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Prețul la cărțile electronice și audio ar trebui să scadă cu aproximativ 11%. Odată intrată în vigoare legea, se va vedea acest lucru foarte repede în magazinele virtuale. În plus, am introdus și obținut acordul ca reducerea TVA să se aplice și pentru presa digitală. Adică, abonamentele la presa online vor fi mai ieftine (sau mai mulți bani vor rămâne la jurnaliști pentru că oricum domeniul trece printr-o situație dramatică, la modul cronic). Reducerea se va aplica și pentru presa online străină și, ulterior promulgării, voi face o monitorizare ca să ne asigurăm că se aplică cu adevărat”, declară deputatul USR Cătălin Teniță.

Al doilea proiect, inițiat de parlamentarii USR Filip Havârneanu și Irineu Darău, a fost adoptat de Camera Deputaților și a primit ieri raport favorabil din partea Comisiei pentru învățământ din Senat.

Progresul unor tineri pe care mâine îi vrem medici, avocaţi, poliţişti sau cu funcţii de conducere nu trebuie să fie condiţionat financiar. Dacă nu le oferim azi șansa de a face performanță, mâine vor pleca în afara ţării, livrându-şi inteligenţa, potenţialul şi serviciile în state de adopţie. Gratuitatea în bibliotecile centrale universitare nu este un moft, este dorinţa miilor de studenţi din România”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Indiferent dacă studiază la Brașov, București sau Iași, orice student interesat trebuie să aibă la dispoziție, gratuit, toate resursele educaționale disponibile în bibliotecile universitare și central-universitare. Accesul gratuit la toate bibliotecile va include și resursele importante de învățare care se regăsesc în Biblioteca Centrală Universitară «Carol I» din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară «Lucian Blaga» din Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» din Iaşi, sau Biblioteca Centrală Universitară «Eugen Todoran» din Timişoara. Pas cu pas, ne apropiem de normalitate”, declară senatorul USR Irineu Darău.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult