Ramona Strugariu: Astăzi, Alianța USR PLUS livrează unul dintre cele mai importante obiective de campanie asumate în anul 2019

„Este timpul ca acele guverne care nu îşi respectă angajamentul de ocrotire şi garantare activă a statului de drept pe teritoriul Uniunii să răspundă efectiv, nu doar declarativ, pentru aceste încălcări. Banii europeni nu vin dintr-un bancomat fără limită şi fāră reguli”, susține europarlamentarul USR PLUS, Ramona Strugariu, în contextul în care astăzi s-a decis la nivel european ca acordarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept, în urma eforturilor întreprinse de Grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, din care face parte USR PLUS.

În acest sens, Ramona Strugariu subliniază că Alianța USR PLUS livrează cu acest prilej „unul dintre cele mai importante obiective de campanie asumate în anul 2019”. „Statul de drept nu este un concept abstract. Respectarea lui pe teritoriul Uniunii Europene înseamnă bunăstare şi siguranță pentru fiecare cetățean al unui stat membru. Într-un sistem funcțional, cu echilibru al puterilor şi o separație reală a acestora, cu respect pentru banul public şi cu instituții funcționale, oamenii sunt respectați şi protejați.

Este timpul ca acele guverne care nu îşi respectă angajamentul de ocrotire şi garantare activă a statului de drept pe teritoriul Uniunii să răspundă efectiv, nu doar declarativ, pentru aceste încălcări. Banii europeni nu vin dintr-un bancomat fără limită şi fāră reguli. Sunt bani dintr-un buget public, la care pun umărul sute de milioane de contribuabili. Acest buget trebuie folosit şi distribuit cu responsabilitate, transparență şi fără minciuni de către guvernele europene, în interesul oamenilor.

Astăzi Alianța USR PLUS livrează unul dintre cele mai importante obiective de campanie asumate în anul 2019. Avem o delegație puternică USR PLUS a României într-un grup politic nou, vizionar, iar această delegație a transformat respectarea statului de drept într-o prioritate strategică de mandat. Rezultatele de văd astăzi. Efortul de echipă le-a făcut posibile, iar grupul Renew Europe este lider european în propunerea, susținerea şi concretizarea acestui mecanism aplicabil toate statele membre.

Este o realizare extrem de importantă şi o mândrie pentru România. Felicitări tuturor colegilor mei care au făcut posibilă o Europă mai bună şi mai responsabilă pentru fiecare cetățean al ei”, a afirmat Ramona Strugariu.

Ramona Strugariu explică, totodată, cum va funcționa acest mecanism de condiționalitate:

„1. Comisia Europeană constantă o eventuală încălcare a statului de drept într-unul dintre statele membre și propune Consiliului o serie de sancțiuni.
2. Consiliul UE va avea o lună la dispoziție pentru a aproba implementarea măsurilor propuse de Comisie (ex. suspendarea accesului la fonduri europene), iar decizia va fi luată prin majoritate calificată. Perioada redusă pe care Consiliul o are la dispoziție pentru a reacționa a fost posibilă datorită negocierilor intense purtate de Renew pe această temă.

Și, pentru că cetățenii nu trebuie să plătească pentru greșelile guvernelor nationale, Parlamentul European s-a asigurat - prin introducerea unui amendament - că aceștia, alături de celelalte categorii de beneficiari (ONG-uri, fermieri, companii, universități, etc.) vor continua să aibă acces la banii europeni, chiar și în ipoteza declanșării procedurilor de suspendare a accesului la fonduri europene pentru statele lor de origine”.

Pe de altă parte, potrivit lui Dragoș Pîslaru, europarlamentar USR PLUS, „Mecanismul de Redresare și Reziliență este deja aliniat acestor prevederi”.

“Decizie majoră a UE: fondurile europene, inclusiv cele 1.800 de miliarde din perioada de programare următoare, vor fi condiționate de respectarea valorilor europene și a statului de drept. Acordul a fost încheiat astăzi între Parlament și Consiliu, fiind unul dintre proiectele prioritare ale grupului Renew Europe și ale USR PLUS. Mecanismul de Redresare și Reziliență este deja aliniat acestor prevederi, fiind în dialog constant cu negociatorii din echipa pachetului pe stat de drept pentru a avea o poziție uniformă a Parlamentului.

Cum va funcționa în practică:

➡️ Atunci când Comisia Europeană va constata încălcarea regulilor statului de drept (fraudă, corupție implicând fonduri europene, probleme sistemice de respectare a independenței justiției și a valorilor fundamentale ale UE), aceasta va declanșa mecanismul de condiționalitate și va sesiza Consiliul UE.

➡️ Consiliul UE va avea o lună să analizeze cazul și să emită o decizie prin majoritate calificată - 15 state membre din 27, reprezentând 65% din populația Uniunii (până la 3 luni în cazuri excepționale).

➡️ Pentru a se asigura că beneficiarii finali nu vor fi afectați (ONG-uri, firme, etc), au fost prevăzute măsuri prin care Comisia poate interveni direct în sprijinul acestora.

Acordul urmează să fie votat formal de Parlament și Consiliu.

Este o decizie majoră a Uniunii pentru că pune în mâinile UE un instrument real prin care poate sancționa state membre care se îndepărtează de valorile europene. Cu un astfel de mecanism, abuzuri ca cele ale guvernelor Dragnea sau ca cele ale unor guverne actuale din UE vor putea fi evitate”, a scris Dragoș Pîslaru pe Facebook.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult