Radu Mihaiu, un primar USR incoruptibil la sectorul 2: vechiul fel de a face politică a apus

Acțiunile primarului sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, dovedesc tot mai mult că principiile USR legate de lupta anti-corupție sunt aplicate și că acestea sunt un complement necesar al oricărei bune administrații în primării.

Radu Mihaiu a anunțat joi, 28 octombrie, că centrul de vaccinare Neghiniță se închide temporar, din cauza confirmării unor suspiciuni privind emiterea unor certificate false de imunizare, care l-au determinat în trecut să alerteze autoritățile abilitate. Acestea au hotărât să investigheze această situație și au ridicat astăzi probe de la fața locului, poliția urmând să audieze 168 de persoane.

„Voi dispune schimbarea în integralitate a personalului din această locație. Până când procurorii nu vor finaliza cercetările, nu putem risca să mai colaborăm cu nimeni de acolo. În cel mai scurt timp vom reporni activitatea în centrul Neghiniță. Fiindcă e mare nevoie de imunizare în aceste zile”, a afirmat Radu Mihaiu.

Acum câteva zile, un consilier local de la sectorul 2 și un consilier general în cadrul CGMB au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, alături de un om de afaceri, fiind acuzați de dare și luare de mită și trafic de influență. Conform procurorilor, aceștia i-ar fi cerut primarului sectorului 2, Radu Mihaiu, să avizeze în mod preferențial amplasarea a 50-100 de panouri publicitare ale omului de afaceri pe domeniul public al Sectorului 2.

Pe lângă autorizația preferențială pentru panouri, consilierii ar fi solicitat de asemenea ca Radu Mihaiu să le obțină locuri de muncă, în schimbul susținerii prin vot a proiectelor sale, pe întreaga perioadă a mandatului de primar. Omul de afaceri s-ar fi angajat de asemenea să ofere condiții avantajoase de afișaj electoral pe panourile publicitare pentru campania electorală din 2024, în schimbul aprobării acestora.

La începutul acestei luni, în urma investigației Recorder despre cheltuirea banilor publici alocați bisericilor, Radu Mihaiu a anunțat că nu va mai plăti niciun ban către parohii, decât în urma unei verificări amănunțite care să arate că banii sunt cheltuiți corect. El a atras atenția că suspiciunile care planează asupra acestor achiziții pot afecta chiar și proiectele benefice pentru comunitate, fiind nevoie de cât mai multă transparență în situațiile de acest tip.

În luna iunie a acestui an, primarul sectorului 2 a depus o reclamație la DNA în legătură cu achiziționarea de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 a 150 de computere la un preț de 2 000 de euro bucata. Radu Mihaiu trimisese în prealabil Corpul de control pentru a verifica această achiziție, reclamația depusă la DNA fiind bazată pe raportul realizat în urma controlului. Mihaiu a declarat atunci că licitația pentru computere a fost organizată și atribuită ilegal unei firme care nu îndeplinea condițiile de eligibilitate. În plus, nu erau necesare computere atât de performante și de scumpe pentru nevoile DGASPC Sector 2.

Toate aceste situații dovedesc că situația s-a schimbat radical la primăria condusă de Radu Mihaiu, ținând cont de faptul că, dincolo de proasta administrare anterioară, unul dintre cei mai longevivi foști primari ai sectorului a fost condamnat pentru corupție. În luna aprilie a acestui an, Neculai Onțanu, care a avut 4 mandate de primar al sectorului 2, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de DNA că a primit ca mită un teren de 1 500 de metri pătrați, în valoare de 4,2 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea unor terenuri.

Alte stiri

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel î...
Vezi mai mult
USR: Greva profesorilor este justificată în condițiile în care, în ciuda declarațiilor PSD și PNL, educația suferă de subfinanțare
USR consideră că greva de astăzi a profesorilor din învățământul preuniversitar este pe deplin ju...
Vezi mai mult
Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează
Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administ...
Vezi mai mult
Sectorul Zero, tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia, ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației
USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de căt...
Vezi mai mult
Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”
În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul ...
Vezi mai mult
Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult