Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”

Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii Constituției, PSD, PNL și UDMR își propun să modifice felul în care este ales Președintele țării, astfel încât aceasta să nu mai fie ales de toți românii, ci de Parlament.

În discursul ținut în fața Plenului Reunit al Senatului și Camerei Deputaților în cadrul ședinței solemne dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției în vigoare de către Adunarea Constituantă, Radu Mihail avertizează că în acest fel, Președintele nu va mai fi ”președintele tuturor românilor”, ci o funcție supusă negocierilor dintre partie și trocului politic.

Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români ci de ei. Oamenii fără chip vor ca funcția de președinte al românilor să poată fi scoasă la mezat și tranzacționată între grupurile parlamentare, monedă de schimb în trocurile politice, departe de ochii lumii și de voința românilor.”

În incheierera discursului său, Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a afirmat că USR a apărat, apără și va apăra statul de drept, valorile democrației liberale, de toate încercările de a pune instituțiile statului – oricare ar fi ele – la dispoziția infractorilor, a evazioniștilor, a hoților din bugetul de stat și a combinatorilor politici care-i cauționează.

Iată, în continuare, textul integral al discursului:

”Suntem un stat care derapeaza catre esec și Constituția din 1991 nu este straina de ceea ce se intampla!

Constituția României moderne, libere și prospere ar fi trebuit să înceapă cu Punctul 8 de la Timișoara. Cu despărțirea conștientă și asumată de trecutul totalitar și de aceia care i-au făcut posibilă existența timp de jumătate de veac.

Constitutia din 1991 a venit dupa Duminica Orbului din 1990 și a consfințit restaurația foștilor comuniști și securiști în România. Scrisă după chipul destinatarului și asemănarea autorului.

Ion Iliescu, zis și comunism cu față umană. Antonie Iorgovan, zis și comunism cu studii juridice. Constituția României validată de referendumul din decembrie 1991 a fost scrisă de un președinte al Asociației Studenților Comuniști din Universitatea București pentru președintele Uniunii Tineretului Comunist.

Acum 30 de ani, eram reporter la Radio Delta. Eram pe stradă și-i întrebam pe oamenii care mergeau mândri să voteze Constituția daca au citit propunerea și de ce o votează. Raspunsul era cam același : pentru ca Ion Iliescu le-a spus că e de bine.

USR a aparut pentru ca romanii s-au trezit si nu mai inghit să le spună un tătuc și gasca lui ce au de făcut.

Acum, oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei. Oamenii fără chip vor ca funcția de președinte al românilor să poată fi scoasă la mezat și tranzacționată între grupurile parlamentare, monedă de schimb în trocurile politice, departe de ochii lumii și de voința românilor.

USR a apărat, apără și va apăra statul de drept, valorile democrației liberale, de toate încercările de a pune instituțiile statului – oricare ar fi ele – la dispoziția infractorilor, a evazioniștilor, a hoților din bugetul de stat și a combinatorilor politici care-i cauționează.

Și închei cu o ultimă remarcă: Antonie Iorgovan, părintele Constituției, a fost, ca tot românul impartial, expert în cadrul Comisiei juridice, constituționale și pentru drepturile omului din cadrul CFSN și ”independent” afiliat grupului parlamentar PNL în legislatura 1990 – 1992, pentru ca apoi să mearga la PSD, demonstrand astfel multilateralismul FSN-ismului asa cum il vedem si astazi.

Nu-i așa că acolo sus în cer, Caragiale râde cu gura până la urechi?”

Alte stiri

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel î...
Vezi mai mult
USR: Greva profesorilor este justificată în condițiile în care, în ciuda declarațiilor PSD și PNL, educația suferă de subfinanțare
USR consideră că greva de astăzi a profesorilor din învățământul preuniversitar este pe deplin ju...
Vezi mai mult
Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează
Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administ...
Vezi mai mult
Sectorul Zero, tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia, ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației
USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de căt...
Vezi mai mult
Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”
În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul ...
Vezi mai mult
Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult