Radu Mihail, apel pentru parlamentari: Dați astăzi un vot pentru ca România să aibă un guvern funcțional acum.

Senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a adresat un apel parlamentarilor să treacă peste punctajele de partid și peste calculele politice meschine și să dea un vot pentru ca România să aibă un guvern functional, gata pentru a lua măsuri rapide și a depăși acest moment de criză.

În discursul său în cadrul ședinței plenului reunit dedicată votului de încredere în guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș, Radu Mihail a trecut în revistă momentele cheie ale crizei politice care au condus la demiterea guvernului Cîțu și a demonstrate că USR a fost singurul partid care a venit cu o propunere de prim-ministru și, mai ales, cu o propunere de program de guvernare.

Radu Mihail:Care este solutia acum? O stiti deja, este aici la îndemână, la vot. Încercati cu cinstea si profesionalismul. Dacian Ciolos și echipa propusă de USR o să rezolve criza și pentru dumneavoastră. Apoi puteti să vă asumați meritele. Nu e puțin lucru să votezi pentru guvernul care scoate castanele din foc. Astăzi, USR vine în fața Parlamentului cu o propunere de program de guvernare si de guvern. Este cea mai rapidă soluție la criza politică. Este singura variantă pentru ca de mâine in România cineva să preia controlul luptei cu pandemia.”

 

În finalul discursului său, Radu Mihail i-a îndemnat pe toți parlamentarii să voteze pentru investirea guvernului USR condus de Dacian Cioloș, pentru a pune capăt crizei politice și a permite unui guvern deplin să ia măsurile necesare pentru combatera pandemiei.

Iată, în continuare, discursul integral:

 

”Doamnă președintă a Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru desemnat,

Stimați miniștri desemnati,

 

Doamnelor și domnilor,

 

Trecem astăzi printr-unul dintre cele mai grele momente prin care a trecut România după Al Doilea Război Mondial. Peste 40.000 de români au murit de COVID de la începutul pandemiei și în fiecare zi avem câte un nou bilanț tragic.

Este datoria noastră, a celor care am fost votați de cetățeni, să găsim soluții pentru oprirea acestui dezastru.

Și primul lucru pe care il putem face, astăzi, acum, este să dăm României un guvern cu puteri depline care să poată lua măsuri clare și ferme pentru protejarea populației. Asta este tot ceea ce contează acum.

Am auzit în ultimele minute multe acuzații din partea colegilor de la PSD. Înainte de a vă răspunde, stimate doamne și stimați domni, aș vrea să ne aducem aminte cum am ajuns astăzi în fața acestui vot.

Pe 1 septembrie, Florin Cîțu a forțat trecerea prin Guvern a PNDL 3, fără acordul Coaliției și fără să anunțe înainte partenerii de guvernare. Colegii mei din USR s-au opus. Și pe bună dreptate. PNDL 3 este un program de 50 de miliarde de lei prin care sunt furați bani publici. Ca dovadă, jumătate din banii de consultanță pentru PNDL 3 au fost luați de numai 10 firme. Una dintre ele are peste 1.000 de contracte cu statul.

De când au apărut discuțiile pe PNDL 3, USR a cerut introducerea de criterii clare, transparente pentru cheltuirea banilor. Premierul Florin Cîțu s-a opus. Stim cu totii de ce: avea de câștigat niște alegeri în partid.

Tot pe 1 septembrie, Florin Cîțu l-a amenințat pe ministrul Justiției că dacă nu avizează programul de furat bani publici, îl va da afară din Guvern. Stelian Ion nu a cedat santajului și a fost demis. De cand cinstea si transparenta trebuie pedepsite?

Stiu ca in PNL, ca si in PSD, sunt si oameni care ar prefera totusi niste predictibilitate si chiar corectitudine cand vine vorba de banul public. Ce este asa de grav in aceste principii? Va spun eu, nu e nimic.

Și de aceea puteți vota guvernul acesta. Da, da, puteți. Nu o sa se întâmple nimic rău. Vă garantez.

Încercați, doamnelor și domnilor, cu cinstea. Cu echipa propusa de USR, cu Dacian Ciolos. O sa vedeti ca a fi responsabil la vot nu doare.

Pe 3 septembrie, USR a depus moțiune de cenzură. Iar PSD si PNL au incalcat Constitutia pentru a bloca acea motiune.  De abia pe 11 octombrie, președintele Iohannis a chemat partidele la consultari. Situația pandemică se deteriora accelerat, și era evident că România are nevoie cât mai repede de un guvern adevarat.

Numai că la Cotroceni, nici PSD, cel mai mare partid din Parlament, nici PNL, nu au venit cu vreo soluție. Atunci când România avea cea mai mare nevoie de o soluție, nici PSD, nici PNL nu au venit cu o propunere de premier.

Atunci când țara avea cea mai mare nevoie, USR a ales să nu fugă de responsabilitatea pe care o are în fața românilor.

Care este solutia acum? O stiti deja, este aici la îndemână, la vot. Încercati cu cinstea si profesionalismul. Dacian Ciolos și echipa propusă de USR o să rezolve criza și pentru dumneavoastră. Apoi puteti să vă asumați meritele. Nu e puțin lucru să votezi pentru guvernul care scoate castanele din foc.

USR a fost singurul partid care a venit cu o propunere de prim-ministru și, mai ales, cu o propunere de program de guvernare.

Suntem singurii care am venit cu o soluție.

De pe 1 septembrie, de când Florin Cîțu a declanșat această criză guvernamentală, USR a spus că cea mai bună, cea mai rapidă soluție pentru România este continuarea coaliției PNL-USR-UDMR cu un nou premier.

Cred că mulți dintre colegii nostri din coalitie se întreabă, astăzi, pentru ce și pentru cine au ajuns în această situatie?  Le aduc aminte ca am fost mandatati de alegători, împreună, să susținem principii clare: modernizare, antreprenoriat, reforma statului, dezvoltare cu fonduri europene, transparență, cheltuirea justă a banului public.

Nu ne-a trimis nimeni la guvernare să facem pe cineva jupân peste România.

Astăzi, USR vine în fața Parlamentului cu o propunere de program de guvernare si de guvern. Este cea mai rapidă soluție la criza politică. Este singura variantă pentru ca de mâine in România cineva să preia controlul luptei cu pandemia.

Facem un ultim apel către dumneavoastră, stimați colegi, indiferent de partidul pe care îl reprezentați :  dați astăzi un vot pentru ca România să aibă un guvern funcțional acum. Lăsați deoparte calculele politice. Votați astăzi ca să putem depăși acest moment de criză.

Veti avea timp sa faceti din nou politică după ce se golesc spitalele.

Vă mulțumesc!”

Alte stiri

Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată
La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți,...
Vezi mai mult
Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou
USR face un nou pas în lupta pentru eliminarea birocrației infernale și inutile care îi împovărea...
Vezi mai mult
Primarii USR lansează programe de bugetare participativă prin care cetățenii pot decide ce proiecte vor fi implementate
Primarii USR au lansat programe de bugetare participativă prin care cetățenii localităților pe ca...
Vezi mai mult
Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi
Deputații USR au votat astăzi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în școli”, argumen...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice
Pentru că, de 30 de ani încoace, s-au obișnuit să controleze funcționarea tuturor instituțiilor p...
Vezi mai mult
Brașovul devine primul municipiu din România care folosește 100% energie verde
Brașovul, administrat de primarul USR Allen Coliban, a devenit primul oraș din România care folos...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome și companiilor naționale
Deputata USR Cristina Rizea a depus o inițiativă legislativă care limitează interimatele la condu...
Vezi mai mult
Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare
Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă semnată de mai mulți parlamenta...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: “În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate”
La Ministerul Economiei continuă marea împărțeală.   În loc să reducă numărul de bugetari, PNL nu...
Vezi mai mult
Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii C...
Vezi mai mult
România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru evazioniști
România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, înregistrând c...
Vezi mai mult
Grup de lucru în USR pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
În USR sunt numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și par...
Vezi mai mult