Racordarea la gaze: gogoși cu fonduri europene, vândute de Guvern

1 miliard de euro este, nici mai mult nici mai puțin, suma anunțată de ministrul Marcel Boloș ca finanțare din fonduri UE pentru racordarea gospodăriilor la rețelele de gaze, ce ar urma să vină în două etape - pe cadrul financiar actual (circa 200 milioane euro) și pe cel viitor, post 2021 (circa 800 milioane euro).

Promisiunea nu este deloc realistă, în acest moment, ci pur PR-istică, în condițiile în care deocamdată nu este stabilit final în programele europene dacă sau cum proiectele din domeniul gazelor vor fi acceptate la finanțare, fiind un domeniul sensibil în contextul Green Deal.

„De fapt, este un program care va fi plătit din bugetul de stat dacă nu va fi acceptat la Bruxelles, dar Guvernul vinde cu bună știință gogoși acum, în perioada de campanie. De fapt, optimist vorbind, suma pe care România ar putea-o dedica pentru gaze după 2021 este la cel mult un sfert din ceea ce promite ministrul Marcel Boloș. Deci categoric nu 800 milioane euro”, spune Cristian Ghinea, eurodeputat USR-PLUS/ Renew Europe. 

În analiza detaliată publicată de platforma „O Țară ca Afară” (link AICI) este explicat concret ce presupune includerea proiectelor de gaze în programele post 2021 și eforturile eurodeputaților Cristian Ghinea și Vlad Botoș pentru reușita de până acum - pe Fondul de Tranziție Echitabilă. 

„Cu mari eforturi am reușit să facem finanțabile proiectele pentru gaze în Fondul de Tranziție Echitabilă, dar cu limite și condiții. Vom duce aceeași bătălie pentru celelalte regulamente ale fondurilor UE, dar și în varianta pozitivă, nu putem primi cât anunță guvernul de la București”, spune eurodeputatul USR-PLUS/ Renew Europe Vlad Botoș.

Așa zisa prioritate a Guvernului - proiectele în domeniul gazelor - a fost onorată până acum numai printr-o serie de bâlbe: trei rânduri de promisiuni privind racordarea la rețelele de gaze, cu trei sume diferite (în milioane de euro), lansate de Guvernul PNL în acest an. Detaliile finanțărilor s-au tot schimbat. Spre  exemplu, finanțarea pentru racordare per gospodărie (câte 8.000 de lei), a dispărut până la varianta finală. Riscăm să tragem conducte care nu vor fi folosite. Apoi, riscăm în mod cert ca proiecte nefinalizate până în 2023 să aducă primăriilor obligația de a da banii înapoi.  

Pe de altă parte, Guvernul tot declară prioritare proiectele pe gaze însă coerența lipsește când vine vorba despre problemele stringente de securitate energetică: sursele de gaze și capacitatea de stocare. 

Exploatațiile din Marea Neagră sunt tergiversate, fără explicații, de guvernanții actuali (după ce au fost sabotate de Dragnea și Vâlcov). Capacitatea de stocare este subdezvoltată. În mod penibil, vindem gaze (puține) către Ungaria, iar maghiarii ne revând o cantitate mai mare, la suprapreț, în cursul iernii, pentru că ei pot depozita dublul cantității de gaze stocabilă în România. 

Explicații detaliate, în analiză.  

Acestea sunt problemele stringente ale securității energetice la care Guvernul nu vine, în mod inexplicabil, cu soluții. 

#OȚarăcaAfară

Alte stiri

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a depus jurământul

La o lună de la alegerile locale, Radu Mihaiu, primarul Sector...

Vezi mai mult
Copreședinții USR PLUS București au prezentat listele de candidați la Camera Deputaților și la Senat din Capitală

Copreședinții USR PLUS București, Claudiu Năsui și Vlad Voiculescu, au prezentat, vineri...

Vezi mai mult
Alianța USRPLUS Buzău și-a desemnat candidații pentru alegerile parlamentare. Emanuel Ungureanu deschide lista la Camera Deputaților

Alianța USRPLUS Buzău a finalizat vineri, 16.10.2020, listele de candidați pentru alegerile pa...

Vezi mai mult
Dan Barna și Claudiu Mureșan deschid listele de candidați USR PLUS pentru Parlamentul României la Sibiu

Alianța USR PLUS Sibiu a avut astăzi alegeri interne și au fost votați de membri ai ambelor pa...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS București și-a desemnat candidații pentru Parlamentul României

Sâmbătă, 10 octombrie 2020, în cadrul Conferinței Municipale USR PLUS București organizate în ...

Vezi mai mult
Primarii USR PLUS se pregătesc să atragă fonduri europene

Primarii USR PLUS aleși la alegerile locale din 27 septembrie ...

Vezi mai mult
USR PLUS a depus lista candidaților din Diaspora pentru alegerile parlamentare

USR PLUS a depus, astăzi, la Biroul Electoral al secției 43 lista candida...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS dă startul strângerii de semnături pentru alegerile parlamentare

Alianța USR PLUS a dat startul, luni, 5 octombrie, campaniei de strângere de semnături pentru ...

Vezi mai mult
USR PLUS solicită autorităților ieșene să implementeze măsuri eficiente împotriva infecțiilor cu noul coronavirus

De săptămâni bune, municipiul și județul Iași se situează în top 3 regiuni cu cel ma...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!