Racordarea la gaze: gogoși cu fonduri europene, vândute de Guvern

1 miliard de euro este, nici mai mult nici mai puțin, suma anunțată de ministrul Marcel Boloș ca finanțare din fonduri UE pentru racordarea gospodăriilor la rețelele de gaze, ce ar urma să vină în două etape - pe cadrul financiar actual (circa 200 milioane euro) și pe cel viitor, post 2021 (circa 800 milioane euro).

Promisiunea nu este deloc realistă, în acest moment, ci pur PR-istică, în condițiile în care deocamdată nu este stabilit final în programele europene dacă sau cum proiectele din domeniul gazelor vor fi acceptate la finanțare, fiind un domeniul sensibil în contextul Green Deal.

„De fapt, este un program care va fi plătit din bugetul de stat dacă nu va fi acceptat la Bruxelles, dar Guvernul vinde cu bună știință gogoși acum, în perioada de campanie. De fapt, optimist vorbind, suma pe care România ar putea-o dedica pentru gaze după 2021 este la cel mult un sfert din ceea ce promite ministrul Marcel Boloș. Deci categoric nu 800 milioane euro”, spune Cristian Ghinea, eurodeputat USR-PLUS/ Renew Europe. 

În analiza detaliată publicată de platforma „O Țară ca Afară” (link AICI) este explicat concret ce presupune includerea proiectelor de gaze în programele post 2021 și eforturile eurodeputaților Cristian Ghinea și Vlad Botoș pentru reușita de până acum - pe Fondul de Tranziție Echitabilă. 

„Cu mari eforturi am reușit să facem finanțabile proiectele pentru gaze în Fondul de Tranziție Echitabilă, dar cu limite și condiții. Vom duce aceeași bătălie pentru celelalte regulamente ale fondurilor UE, dar și în varianta pozitivă, nu putem primi cât anunță guvernul de la București”, spune eurodeputatul USR-PLUS/ Renew Europe Vlad Botoș.

Așa zisa prioritate a Guvernului - proiectele în domeniul gazelor - a fost onorată până acum numai printr-o serie de bâlbe: trei rânduri de promisiuni privind racordarea la rețelele de gaze, cu trei sume diferite (în milioane de euro), lansate de Guvernul PNL în acest an. Detaliile finanțărilor s-au tot schimbat. Spre  exemplu, finanțarea pentru racordare per gospodărie (câte 8.000 de lei), a dispărut până la varianta finală. Riscăm să tragem conducte care nu vor fi folosite. Apoi, riscăm în mod cert ca proiecte nefinalizate până în 2023 să aducă primăriilor obligația de a da banii înapoi.  

Pe de altă parte, Guvernul tot declară prioritare proiectele pe gaze însă coerența lipsește când vine vorba despre problemele stringente de securitate energetică: sursele de gaze și capacitatea de stocare. 

Exploatațiile din Marea Neagră sunt tergiversate, fără explicații, de guvernanții actuali (după ce au fost sabotate de Dragnea și Vâlcov). Capacitatea de stocare este subdezvoltată. În mod penibil, vindem gaze (puține) către Ungaria, iar maghiarii ne revând o cantitate mai mare, la suprapreț, în cursul iernii, pentru că ei pot depozita dublul cantității de gaze stocabilă în România. 

Explicații detaliate, în analiză.  

Acestea sunt problemele stringente ale securității energetice la care Guvernul nu vine, în mod inexplicabil, cu soluții. 

#OȚarăcaAfară

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult