PSD, PNL și UDMR, scut în jurul funcționarilor publici incompatibili

Proiectul USR care vizează decuplarea funcționarilor publici declarați incompatibili de ANI de funcțiile de conducere și control în sistemul bugetar, proiect inițiat de senatorul USR Cosmin Poteraș, nu a fost astăzi adoptat de plenul Camerei Deputaților după ce deputații PNL, UDMR și PSD au făcut front comun și au refuzat să voteze inițiativa. Prin opțiunea „prezent, nu votez” adoptată, deputații PNL, UDMR și PSD au făcut, practic, scut în jurul funcționarilor publici incompatibili.

Ideea proiectului de modificare a Legii Agenției Naționale de Integritate a apărut în urma unor sesizări venite din circumscripția Dolj cu privire la situații în care diverse persoane, incompatibile ca primari, se «transformau» ulterior în administratori publici, urmând să exercite atribuții de primar. Ulterior, am discutat cu colegii și mi-am dat seama că situația este generalizată, la nivel de țară: cei care nu mai pot fi aleși, pe o perioadă de 3 ani, sunt numiți în diverse funcții de răspundere și, ce e mai important, gestionează banul public sau instituții importante. Acest lucru contrazice spiritul legii, pentru că nu titulatura funcției e importantă, ci atribuțiile pe care persoana respectivă le exercită, în special, repet, când e vorba de bani”, declară senatorul USR Cosmin Poteraș.

Proiectul de lege propune, în primul rând, ca funcționarii publici declarați incompatibili să ia, literalmente, o pauză de 3 ani de la funcțiile publice de conducere și control, fie ele alese sau numite.

În al doilea rând, inițiativa ridică problema prescripției, pentru că legea în vigoare în acest moment stabilește o derogare de la dreptul comun și lipsește, practic, ANI de instrumentele necesare pentru a-și face treaba. Pentru remedierea problemei, USR a propus abrogarea art. 25 alin. 5 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, astfel încât regulile de drept comun din Codul Civil să se aplice tuturor.

Legea a avut un parcurs destul de dificil în Camera Deputaților, cu toate eforturile colegilor de la USR de a-i convinge pe ceilalți de necesitatea ei. De exemplu, a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului, unde câțiva deputați par să creadă că ar exista un drept constituțional la șefie. Nu vorbim aici de o îngrădire a drepturilor, ci de o măsură cu caracter temporar, menită să ocrotească interesul public și este în interesul cetățenilor ca funcțiile publice să fie exercitate de oameni integri. Din păcate, nu a existat în final consens în Cameră, în special cu privire la prescripție, și am asistat astăzi la votul final, în care 197 dintre deputații prezenți nu au votat. Legea va merge în continuare la Senat, unde sper să găsim mai multă înțelegere de la colegii din PNL, PSD și UDMR. Nu ne putem aștepta ca ANI să facă treabă în lipsa instrumentelor legale necesare. În caz contrar, vom continua această practică nocivă în care aceleași persoane schimbă scaunele între ele, în disprețul legii și al cetățenilor care i-au ales”, mai declară senatorul USR Cosmin Poteraș.

Cele 197 de refuzuri de a vota îmbunătățirile la Legea 176/2010 și Legea ANI au venit de la PSD (103), PNL (62), UDMR (18) și minoritățile naționale (14).

Înaintea votului de astăzi, proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, precum și un raport favorabil de la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult