PSD, PNL și UDMR, scut în jurul funcționarilor publici incompatibili

Proiectul USR care vizează decuplarea funcționarilor publici declarați incompatibili de ANI de funcțiile de conducere și control în sistemul bugetar, proiect inițiat de senatorul USR Cosmin Poteraș, nu a fost astăzi adoptat de plenul Camerei Deputaților după ce deputații PNL, UDMR și PSD au făcut front comun și au refuzat să voteze inițiativa. Prin opțiunea „prezent, nu votez” adoptată, deputații PNL, UDMR și PSD au făcut, practic, scut în jurul funcționarilor publici incompatibili.

Ideea proiectului de modificare a Legii Agenției Naționale de Integritate a apărut în urma unor sesizări venite din circumscripția Dolj cu privire la situații în care diverse persoane, incompatibile ca primari, se «transformau» ulterior în administratori publici, urmând să exercite atribuții de primar. Ulterior, am discutat cu colegii și mi-am dat seama că situația este generalizată, la nivel de țară: cei care nu mai pot fi aleși, pe o perioadă de 3 ani, sunt numiți în diverse funcții de răspundere și, ce e mai important, gestionează banul public sau instituții importante. Acest lucru contrazice spiritul legii, pentru că nu titulatura funcției e importantă, ci atribuțiile pe care persoana respectivă le exercită, în special, repet, când e vorba de bani”, declară senatorul USR Cosmin Poteraș.

Proiectul de lege propune, în primul rând, ca funcționarii publici declarați incompatibili să ia, literalmente, o pauză de 3 ani de la funcțiile publice de conducere și control, fie ele alese sau numite.

În al doilea rând, inițiativa ridică problema prescripției, pentru că legea în vigoare în acest moment stabilește o derogare de la dreptul comun și lipsește, practic, ANI de instrumentele necesare pentru a-și face treaba. Pentru remedierea problemei, USR a propus abrogarea art. 25 alin. 5 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, astfel încât regulile de drept comun din Codul Civil să se aplice tuturor.

Legea a avut un parcurs destul de dificil în Camera Deputaților, cu toate eforturile colegilor de la USR de a-i convinge pe ceilalți de necesitatea ei. De exemplu, a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului, unde câțiva deputați par să creadă că ar exista un drept constituțional la șefie. Nu vorbim aici de o îngrădire a drepturilor, ci de o măsură cu caracter temporar, menită să ocrotească interesul public și este în interesul cetățenilor ca funcțiile publice să fie exercitate de oameni integri. Din păcate, nu a existat în final consens în Cameră, în special cu privire la prescripție, și am asistat astăzi la votul final, în care 197 dintre deputații prezenți nu au votat. Legea va merge în continuare la Senat, unde sper să găsim mai multă înțelegere de la colegii din PNL, PSD și UDMR. Nu ne putem aștepta ca ANI să facă treabă în lipsa instrumentelor legale necesare. În caz contrar, vom continua această practică nocivă în care aceleași persoane schimbă scaunele între ele, în disprețul legii și al cetățenilor care i-au ales”, mai declară senatorul USR Cosmin Poteraș.

Cele 197 de refuzuri de a vota îmbunătățirile la Legea 176/2010 și Legea ANI au venit de la PSD (103), PNL (62), UDMR (18) și minoritățile naționale (14).

Înaintea votului de astăzi, proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, precum și un raport favorabil de la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult