Propunerile eurodeputatului USR Vlad Gheorghe pentru combaterea eficientă a poluării în zonele urbane

Românii sunt mai afectați de poluare decât alți cetățeni europeni. Un studiu recent arată că un român pierde circa 8 luni din viață din cauza poluării, față de 5 până la 7 luni în medie în celelalte state membre ale Uniunii. Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a propus o serie de măsuri la nivel european pentru combaterea eficientă a fenomenului în zonele urbane.

În contextul pandemiei, aproape trei sferturi din cetățenii europeni, adică locuitorii zonelor urbane sunt mai predispuși la efecte adverse asupra sănătății în urma creșterea poluării. În mod firesc, restricțiile și măsurile de prevenție COVID-19 au crescut considerabil gradul de utilizare al propriului autovehicul în detrimentul transportului în comun.

Transportul rutier este o cauză majoră a poluării atmosferice și emisiilor de gaze cu efect de seră în zonele urbane, iar aerul poluat este una dintre principalele amenințări la adresa sănătății publice. La nivelul UE, cca 400.000 de decese survin anual în urma afecțiunilor generate de poluare, iar cei mai expuși sunt copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele cu probleme de sănătate preexistente - categorii vulnerabile și în fața infectării cu noul coronavirus.

Raportor din partea grupului parlamentar Renew Europe pentru opinia Comisiei de Transporturi și Turism asupra Raportului privind provocările urbane în era post-COVID-19, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a subliniat importanța Planurilor de mobilitate urbană durabilă pentru creșterea gradului de reziliență a orașelor europene în fața unor situații de criză. „Costurile generate de traficul urban blocat se ridică la 270 de miliarde de euro pe an. Am solicitat Comisiei să sfătuiască și să finanțeze administrațiile locale pentru adaptarea infrastructurii și îmbunătățirea transportului public și privat”, a declarat eurodeputatul USR.

Printre măsurile punctuale din document se numără introducerea biletelor digitale, a biletelor integrate, digitalizarea operațiunilor din cadrul transportului în comun, cum ar fi accesul în stații și vehicule fără atingere și partajarea fluxurilor de transport în timp real.

Europarlamentarul USR amintește că pentru perioada 2014-2020, UE a oferit aproximativ 16,5 miliarde euro pentru mobilitatea urbană, în principal pentru transportul „curat” (metrou și tramvai), dar și pentru pistele de biciclete și sistemele de transport inteligente, cerând ca proiectele finanțate să se bazeze întotdeauna pe strategii multianuale de mobilitate urbană, iar municipalitățile să fie obligate să colecteze și să raporteze date complete privind mobilitatea.

Aceasta este și propunerea Curții de Conturi Europene, care în 2020, în urma unui audit, a constatat că orașele din UE nu-și schimbă în mod fundamental abordările și nu este nicio tendință clară către transport durabil la nivelul zonelor urbane”, punctează Vlad Gheorghe.

Europarlamentarul român a solicitat și includerea prevederilor legate de turismul din orașe în viitorul Pachet privind Mobilitatea Urbană al Uniunii Europene, menționând pierderile uriașe suferite de acest sector în urma pandemiei.

Opinia a fost aplaudată și votată în ședința Comisiei pentru Transport și Turism cu 42 de voturi pentru și 1 abținere, urmând ca propunerile lui Vlad Gheorghe să se regăsească în Raportul final emis de Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult