Proiectul USR prin care primăriile se vor putea împrumuta pentru plata termoficării peste iarnă, raport pozitiv în Senat

Proiectul USR de lege prin care se permite primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice a primit raport favorabil din partea Comisiilor pentru buget-finanțe, respectiv pentru administrație publică din Senat. USR își exprimă speranța ca propunerea legislativă să primească în timpul cel mai scurt votul plenului Senatului și, apoi, al Camerei Deputaților, pentru ca sute de mii de români să nu rămână fără apă caldă și căldură în iarna care bate la ușă.

Mă bucur să îi văd pe colegii senatori votând în consens pentru a veni în sprijinul autorităților locale în această perioadă dificilă, în care costurile pentru asigurarea căldurii în casele oamenilor au crescut semnificativ. Sper ca proiectul să aibă același parcurs și la Camera Deputaților, unde să se discute cu aceeași celeritate în comisii și plen, pentru ca primăriile să poată să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanțarea termoficării în cel mai scurt timp posibil”, declară deputata USR Oana Cambera, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Mă bucur că partidele politice au înțeles urgența şi necesitatea acestui proiect legislativ şi au dat raport favorabil în comisiile Senatului. Am speranța că acest proiect va fi adoptat de către Parlament şi, astfel, primăriile se vor putea împrumuta de la Trezorerie pentru a asigura oamenilor căldură şi apă caldă în această iarnă care se anunță a fi una complicată”, precizează senatoarea USR Silvia Dinică, co-inițiator al propunerii legislative.

Este foarte important ca primăriile care administrează localități în care este folosit un sistem de termoficare să poată asigura funcționarea acestuia. În contextul crizei europene a prețurilor la gaze, trebuie să oferim orașelor cât mai multe mecanisme prin care să mențină funcționale aceste sisteme pe timp de iarnă. Acest proiect de lege va acționa ca o plasă de siguranță în eventualitatea în care aceste administrații vor avea nevoie de sume de bani suplimentare pentru a acoperi costurile facturilor la gaz”, declară senatorul USR Raoul Trifan, un alt inițiator al proiectului.

Depus la începutul lunii noiembrie, proiectul prevede ca unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.

Propunerea USR a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ și, după votul plenului Senatului, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților. USR face un apel către celelalte partide parlamentare ca proiectul să fie adoptat cât mai curând posibil.

În momentul actual, doar pentru 25 de municipii din România este nevoie de 1,27 miliarde lei pentru a susține sistemul de termoficare în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, bani pe care autoritățile nu îi au în bugetele locale. Prin urmare, sunt imperative măsurile pentru asigurarea cu apă caldă şi căldură a populației, serviciu public având caracter social, precum şi pentru eliminarea blocajelor şi întreruperilor determinate de lipsa disponibilităților în bugetele locale.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult